Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ve Bolu İl Hemşirelik Komitesi’nce 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası nedeniyle “Hemşirelik Haftası Paneli” düzenlendi.

Haber: Yasin Celal Torun

İzzet Baysal Kültür Merkezi Pembe Salonda düzenlenen panele; Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazmiye Yıldırım Kocaman, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu, Genel Sekreter İhsan Ağcan, Bolu İl Sağlık Müdürlüğü temsilcileri, Bolu İl Hemşirelik Komitesi üyeleri, sergi ve panel düzenleme kurulu üyeleri, akademisyenler, hemşireler ve öğrenciler katıldı.

Öğr. Gör. Uzm. Hacer Alpteker danışmanlığında Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin, çocukları bilinçlendirmek amacıyla güncel sağlık ve hijyen kurallarına dikkat çektikleri çalışmalarından oluşan Sağlık Eğitimi Öğrenci Materyalleri Sergisi’nin 3’üncüsü açıldı. Serginin çocuklarımız için faydalı olmasını temenni eden Rektör Alişarlı, standları gezerek öğrencilerle çalışmaları hakkında sohbet etti. Paşaköy İlkokulu’ndan 50 öğrenci de sergiyi ziyaret etti.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan panelin açılış konuşmasını ve moderatörlüğünü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Ceylan yaptı.

6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketine vurgu yapan Ceylan, “Bu süreçte Hemşire meslektaşlarımızın desteklerine, yaraları sarmak için özverili bir şekilde çalışmalarına, gönüllü olarak afet bölgelerine gittiklerine ve bir an önce gitmek için büyük çaba sarf ettiklerine tanık olduk. Böylesine kıymetli bir meslek grubunun bir üyesi olduğum için çok gururluyum. Depremden etkilenen herkesin acısını paylaşıyoruz.” dedi.

“2023 YILI TEMASI: HEMŞİRELERİMİZ, GELECEĞİMİZ”

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Yıldırım Usta ise, panelin içeriği hakkında bilgi verdikten sonra Uluslararası Hemşireler Birliği ICN’in 2023 yılı temasını “Bizim Hemşirelerimiz, Bizim Geleceğimiz” olarak belirlediğini söyledi. Usta, “Bu tema çerçevesinde yayınladığı raporunda, Hemşirelerin sağlık için temel yaşam gücü olduğu, ancak dünya çapındaki sağlık sistemlerimizin bu değerli kaynağa değer verme, koruma, saygı gösterme ve yatırım yapma konusunda daha kararlı adımlar atılması gerektiğini vurgulamıştır.” dedi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazmiye Yıldırım Kocaman ise, “12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası bize toplumun öne çıkan sağlık sorunlarına daha iyi Hemşirelik hizmeti sunabilmeleri önündeki engellere, çözüm yollarına ve başarabildiklerimize odaklanmak ve ifade etmek için fırsat sunmaktadır. Bu kapsamda son yıllarda yaşadığımız benzeri görülmemiş felaketlerde önce Covid 19 pandemisinde sonra ülkemizi derinden sarsan depremlerde kendinden önce diğerlerini düşünen, özgeci yaklaşımla çalışan meslektaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

 “TOPLUMDA SÜRDÜRÜLEBİLİR SAĞLIK BİLİNCİ OLUŞTURULMASI ÖNEMLİ” 

Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise yaptığı konuşmada, toplumda sürdürülebilir sağlık bilinci oluşturulmasının önemine işaret ederek, “Hemşirelik mesleği, çok yönlü ve sağlık sektörünün çok önemli bileşenlerinden bir tanesi. Olmazsa olmazı, yani aldığınız zaman yerine koyabileceğiniz hiçbir şey yok.” dedi ve özellikle sağlık hizmeti veren insanları yılda bir kez hatırlamanın yanlış olduğunu kaydetti.

“HEMŞİRELER, SAĞLIK İŞ GÜCÜNÜN DE DOMİNO TAŞLARINI OLUŞTURUYOR”

Açılış konuşmalarının ardından İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Demir Erbaş, “ICN 2023 Teması: Hemşirelerimiz, Geleceğimiz” konulu sunum yaptı. Erbaş, “Hemşireler, sağlıklı toplum, güçlü uluslar, gelişen ekonomiler için bir anahtar iken aynı zamanda sağlık iş gücünün de domino taşlarını oluşturuyor. ICN, Hemşirelik Haftası temasını belirlerken, hemşirelerin geleceğine ışık tutarak, hemşirelerin sağlık sistemi içerisinde nasıl konumlandırılması gerektiğini ele alıyor;  hemşirelerin iş gücünün desteklenmesi ve hemşirelik mesleğine yatırım yapılması gerektiğini söylüyor.” İfadelerine yer verdi.

“AFET HEMŞİRELİĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”

Halk Sağlığı Hemşireliği Öğretim Görevlisi Uzm. Seher Zengin, “Afet ve Toplum” konulu sunum yaptı. Afet kavramı, doğal ve teknolojik afetler, dünyadaki ve Türkiye’deki afetlerin toplumlar üzerindeki sosyal, psikolojik ve ekonomik etkileri hakkında ayrıntılı bilgi veren Zengin, bütünleşik afet yönetim sisteminin önemine dikkat çekerek, Türkiye’de “Afet Hemşireliği”ne ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Cerrahi Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Uzm. Hacer Alpteker, “Afet, Yaşlı ve Bakım Verenlerinin Afet Hazırlığı” konulu sunum yaptı. Ülkemizde her 4 hanede en az bir yaşlı bireyin olduğunu vurgulayan Alpteker, yaşadığı ortamda yaşlıya hizmet modeli ve yaşlılarda kırılganlık-savunmasızlık durumları hakkında bilgi verdi.

“YAŞAMLARINI ZORLAŞTIRMAKTADIR”    

Alpteker, yaşlıların afetlere dirençli hale getirilmesi için yapılması gerekenleri anlatarak; “Özellikle afet durumlarında gözlük, işitme cihazı, baston gibi yardımcı araç kullanan yaşlıların, bu yardımcı araçlara ulaşmalarının kısıtlanması yaşamlarını zorlaştırmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, yaşlı bireylerin afetlere karşı savunmasız olduğunu belirtmektedir. Afetler, yaşlıların günlük, rutin hizmetlerini sekteye uğratır. Yaşlılar afetlerde hastalık ve ölüm riskine daha çok maruz kalmaktadır.” dedi

HEMŞİRELER, DEPREM BÖLGESİNDEKİ SAHA TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTILAR  

Bolu İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Hemşireler Hatice Kara ve Rukiye Turcan ile Öğrenci Hemşireler Hazar Gökçe ve İbrahim Halil Demircan, 6 Şubat depremlerinin yaşandığı bölgedeki saha tecrübelerini paylaştılar.

PLAKET TAKDİMİ YAPILDI

Programın sonunda, panelde sunum yapan akademisyenlere, sergiyi hazırlayan öğrencilere, programı düzenleyenlere ve Bolu İl Hemşirelik Komitesi üyelerine teşekkür plaketleri ve belgeleri, protokol üyeleri ve akademisyenler tarafından verildi.

Program toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

panel (8)-1panel (9)-1panel (7)-1panel (5)-1panel (6)-1panel (4)-1panel (3)-1panel (2)-1panel (1)-1

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ