Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 81. yılında Bolu Anıt Parkta düzenlenen törenle anıldı. 7’den 70’e tüm vatandaşların katılımıyla, Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 9’u 5 geçe sirenler çaldı, vatandaşlar saygı duruşunda bulundu.

 Haber: Aslı Akış

 Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 81’inci yılında Anıt Park’ta düzenlenen törenle anıldı. Törene, Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Garnizon Komutan vekili Piyade Kıdemli Albay Göksel Çaylı, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi partilerin temsilcileri, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

 09.05’TE HAYAT DURDU

Anıt Park’ta bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam etti. Saat 9’u 5 geçe siren seslerinin yükselmesiyle beraber tüm Bolu’da hayat durdu, yoldan arabası ile geçenler durdu, yürüyenler durdu ve 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

ATATÜRK 81. ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI

Anma programı, Anıtpark’taki çelenk koyma töreninin ardından Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde yapılan program ile devam etti.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Daha sonra Bolu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Figen Varlık, günün anlam ve önemini ifade eden bir konuşma yaptı.

“ATATÜRK’Ü ANMANIN EN DOĞRU YOLU SÖZLERİNİ DOĞRU YORUMLAMAKTIR”

Varlık konuşmasında, “Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu yeterlidir” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ü anmanın en doğru yolu, onu iyi okumak ve sözlerini doğru yorumlamaktır. Bizler, bugün barış içinde bu güzel ülkede yaşayabiliyorsak, kadın ve erkeği ile omuz omuza dayanışma içinde çağdaş dünyada varlığımızı sürdürebiliyorsak; bilimde, sanatta, sporda dünya çapında başarılar elde edebiliyorsak, tüm bu güzel duyguları ona ve onunla birlikte canları pahasına bu ülkeyi kuran kahramanlara borçluyuz. O kahraman ki en olumsuz şartlarda bile millete inancını hiç kaybetmedi. Kurtuluş Savaşı’nın en kanlı, en çetin mücadelesinin verildiği, ateşten gömleğin giyildiği günlerde, savaştan sonra kurulacak devletin eğitim politikasını ortaya koyduğu Maarif Kongresi’ni düzenledi” ifadelerini kullandı.

“FİKİRLERİYLE ARAMIZDA YAŞAYAN BİR ÖNDERDİR”

Daha sonra BAİBÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Solak bir konuşma yaptı. Solak, “Mustafa Kemal Atatürk, savaşlardaki başarılarıyla büyük asker, yönetimiyle büyük bir devlet adamı; görüşlerindeki sağlamlık, doğruluk; uluslararası ilişkilerdeki güvenirlik değerleri ile evrensel bir kişidir. Büyük önder, fikir ve eserleri ile bağımsızlığımızdan tarihimize, dilimizden sanatımıza ve benliğimize kadar en gerçek fikirleriyle aramızda yaşayan bir önderdir. Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı, tarihe iz bırakan bir komutan ve lider yapan sır ise; milletine sonsuz bir inanç ve güven beslemesidir” şeklinde konuştu.

DUYGU DOLU ANLAR YAŞANDI

Konuşmaların ardından Bolu Türkiye Odalar ve Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri tarafından oratoryo gösterisi sergilendi. Büyük bir titizlikle hazırlanan ve katılımcılardan büyük alkış alan oratoryo, katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.

Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 81’inci yıl dönümünü anma programı Vali Ahmet Ümit ve beraberindekilerin öğretmen ve öğrencileri tebrik edip hatıra fotoğrafı çektirmesinin ardından sona erdi.

Editör: TE Bilisim