Yukarı Çarşı’yla ilgili Bolu Valisi Ahmet Ümit’in açıklamalarına ilişkin konuşan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Vali Ümit ile polemiğe girmeyeceğini belirterek, “Sayın Valimle polemiğe girmeyeceğim. İnsan olarak iyi bir insan olduğuna şahidim. Ben iki tane milletvekilimize ve il başkanına soruyorum. Bu konuda elinizi taşın altına koymadınız. Hangi yüzle Yukarı Çarşıya gideceksiniz?” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu Belediyesi Temmuz Ayı 1. Oturumu’nda, Yukarı Çarşı tartışmaları devam devam etti. Bolu Valisi Ahmet Ümit, yazılı bir açıklama yaparak Bolu Belediyesi’nin 7 milyon liraya yakın borcu olduğunu belirterek, Belediye tarafından talep edilen 2 buçuk milyon liralık bütçenin verilmeyeceğini ifade etti. Konuyla ilgili toplantıda Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan da açıklama yaptı.

“KEPÇE KEPÇEYE GELDİLER ÖZEL İDARE’YLE”

Kızılay Parkı konusunda eski belediye başkanının da çok mücadele ettiğini dile getirerek, bir otoparka ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Kızılay Parkı’nı almak için eski başkan baya mücadele etti. Kepçe kepçeye geldiler Özel İdare’yle. Sonucunda Özel idare davayı kazandı. Biz buraya çok katlı bina yapılmasına karşıyız. Otopark ihtiyacı da var. ‘Yer altına bir kat inelim otoparkı yapalım. 13 tane de dükkân çıkıyor. Dükkânlarda sizin olsun sadece üstünü biz yeşil alan olarak kullanalım’ teklifinde bulunduk. Özel İdare’den para istemedik, dükkân istemedik. ‘Biz yapalım size devredelim’ dedik. Ancak Sayın Valim topu İl Genel Meclisi’ne atmış ama tabi kendisi bizden daha kıdemli hukukçu. İl Özel İdaresi’nin bir genel sekreteri var bir de başkanı var. Sayın Valimiz Özel İdare’nin başkanı. ‘Bu konu İl Genel Meclisine havale ettim’ demiş. Bakalım İl Genel Meclisinden nasıl bir karar çıkacak? İl Genel Meclisi bu talebimize niye hayır diyecek? İl Genel Meclisinin buraya otel projesi mi var? Ben önümüzdeki günlerde vatandaş olarak teklif edeceğim, buranın otopark alanı haline getirilmesini. Burada otoparka ihtiyaç var. Teklifimizde son derece samimiydik. Birde yeni başvurmuşuz gibi laflar var. Biz bu konuyu şifahen ilettik. Çok oldu hem de. Bu konuda İl Genel başkanına da Sayın Valimizi de bilgi verdim” dedi.

“TALEBE OLUMSUZ YANIT VERİLMESİNE ÖZELLİKLE ÜZÜLDÜM”

Valilik binasının arkasında atıl alanın değerlendirilmesi için farklı teklifler sunduklarını ancak Vali tarafından kabul edilmediğini belirten Başkan Özcan, “Valiliğin arkasındaki alan atıl, oraya 15 tane araç çekiliyor. Askerlik şubesinin önü ile İbn-i Sina Caddesi ve İzzet Baysal Caddesinin yaya bağlantısı yok. Buraya da ‘Yer altına 2 kat otopark yapalım Valiliğimize verelim’ dedik. ‘Tarihi bina yaklaşma sınırlarını dikkat ederek yaklaşık 200 araçlık bir otopark yapalım. İbn-i Sina Caddesi ile birleştirerek İzzet Baysal Caddesine bu şekilde bağlayalım’ dedik. Bunu da biz karşılayalım. Ancak Sayın Valimiz buna hayır cevabı vermiş. Mülkiyetin İç İşleri Bakanlığına ait gerekçesiyle, ancak mülkiyetin İç İşleri Bakanlığına ait değil. Hazineye ait. Dolayısıyla ben bu talebe olumsuz yanıt verilmesine özellikle üzüldüm” ifadelerini kullandı.

“6 MİLYON 900 BİN LİRA BİRİKMİŞTİ, BUNU ÖDÜYORUZ”

“Yukarı çarşı esnafı çalışmalar için ‘tamam parasını ödeyelim’ diye. Yaklaşık 2 buçuk milyon lira tutuyor bu çalışmalar. Sonra benim aklıma geldi, ‘Bir dakika’ dedim ‘Kültür ve Tabiat Varlıkları Fonu diye bir fon var. Biz bu fondan borcumuz olduğu için para isteyemiyorduk’ dedim. Ama şimdi borcu yapılandırdık. 6 Milyon 900 Bin Liralık bir birikmişti bunu yapılandırdık. Bunu ödüyoruz. Hatta Sayın Valimiz garantiye alsın diye İl Banka yazsın İl Banktan kesilsin. ‘2 buçuk milyon yoksa kasada bizim yatırdıklarımızdan 2 buçuk milyon verilsin. 145 esnafımızdan da para istemeyelim’ dedim. Ancak bu konuda asıl muhatap aslında Sayın Valimiz değil. İlin siyasilerinin cevap vermesi gerekiyordu. Ama Valimiz bir cevap vermiş. ‘2005 yılından bu güne kadar Bolu Belediyesinin 12 milyon 658 bin borcu var’ demiş. 2005 yılında Alaaddin Bey bir yıllık belediye başkanıydı. 2005’den 2020 yılına kadar bu borç hiç ödenmemişti. Benimde bir iki yıllık sorumluluğum var. Biz bunu 145 tane esnaf için istedik. Ancak ben burada Sayın Valimle polemiğe girmeyeceğim. İnsan olarak iyi bir insan olduğuna şahidim. Ben bu konuyu defalarca Suat Beyle de konuştu” diye konuştu.

“SORULARA CEVAP VERMESİ GEREKEN İKİ TANE MİLLETVEKİLİ VAR”

Konuyla ilgili AK Parti Milletvekillerinin gerekli adımları atmadığını belirten Başkan Özcan,  “Milletvekilimiz Fehmi Beyi aradım. ‘Döneceğim’ dediği halde 15 gündür dönmedi. Biz borcumuz yok demedik hiç. Adam 14 yıl boyunca hiç ödememiş buna rağmen 3 milyon küsur lira para ödenmiş bu fondan. Ben 145 esnaf adına bunu talep ettim. Ben Sayın Valimizin bu konudaki cevabına üzüldüm. Kendisi devlet memurudur, bir şey demiyorum. Ama bu sorulara cevap vermesi gereken iki tane milletvekili var. Bir tane il başkanı var. Nerde bunlar? Ben iki tane milletvekilimize ve il başkanına soruyorum. Bu konuda elinizi taşın altına koymadınız. Şu pandemi ortamında bu esnafın 2 Buçuk Milyon Lira ödemesine yol açtınız. Hangi yüzle Yukarı Çarşıya gideceksiniz? Yukarı Çarşı esnafında ‘Niye bize sahip çıkmadınız’ demezse onlara da bir sözüm yok” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim