(HABER: ASLI AKIŞ- YASİN CELAL TORUN)- 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 109’uncu yıl dönümü nedeni ile Bolu'da anma töreni düzenlendi. Program kapsamında Şehitler Mezarlığında düzenlenen törende 18 Mart Şehitleri için dualar edildi, şehit mezarlarına karanfiller bırakıldı.

Şehitlikteki törene Bolu Valisi Erkan Kılıç, MHP Bolu Milletvekili İsmail Akgül, CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Garnizon Komutan Vekili Tank Komando Kıdemli Albay Cavit Nartop, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, Bolu İl Jandarma Komutanı Mehmet Avcı, siyasi parti temsilcileri, protokol üyeleri, gaziler, şehit yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Şehitlikteki tören, Bolu Valisi Erkan Kılıç, Garnizon Komutan Vekili Tank Komando Kıdemli Albay Cavit Nartop, Belediye Başkanı Tanju Özcan ile Türkiye Harp Malulu Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneğinin Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı.

3 EL SAYGI ATIŞI YAPILDI

Çelenklerinin sunulmasının ardından Saygı Duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Daha sonra şehitlerimiz için Askeri birlik tarafından 3 el saygı atışı yapıldı.

BİNBAŞI BAHADIR KALE GÜNÜN ANLAM VE ÖNEMİNİ BELİRTTİ

Şehitlikte düzenlenen törende günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Binbaşı Bahadır Kale; “Kutsal vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü, milletimizin egemenlik ve bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden, isimlerini kalbimize yazdığımız azizi şehitlerimizi bu anlamlı günde bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyoruz. Aynı zamanda bugün 109 yıl önce 18 Mart 1915 şanlı ordumuzun Çanakkale’nin geçilemeyeceğini tüm dünyaya gösterdiği destansı Çanakkale deniz zaferinin yıldönümüdür.” dedi. 

“AZMİN, CESARETİN VE FEDAKARLIĞIN ZAFERİDİR ÇANAKKALE”

Çanakkale savaşlarının azmin, cesaretin ve fedakarlığın sergilendiği bir zafer olduğuna dikkat çeken Kale; “Tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen milletimizin kahraman evlatlarının emsalsiz fedakarlıkları ile kazanılan bu zafer milli mücadelemize ilham verirken Türkiye cumhuriyetinin kuruluşuna giden bu yolda çok önemli bir kilometre taşı olmuştur. Şanlı tarihimizde bütün ihtişamı ile yerini alan ve tüm dünyaya karşı azmin, cesaretin ve fedakarlığın sayısız örneklerinin sergilendiği Çanakkale savaşları vatanın bağımsızlığı ve bütünlüğü söz konusu olduğunda asil tük milletinin hangi zorluklara göğüs gerebileceğinin en zor şartlar altında bile neleri başarabileceğinin en güzel örneklerinden biridir” şeklinde konuştu.

  “ŞEHİTLERİMİZİ BİR KEZ DAHA SAYGI VE ŞÜKRANLA YAD EDİYORUZ”  

Çanakkale Zaferini kahraman Mehmetçik ve  Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte yazdığı destan olarak belirten Binbaşı Bahadır Kale, “Çanakkale zaferi biricik evlatlarını şefkat ve muhabbetle bağrına basıp cepheye uğurlayan cefakâr anaların ve o anaların elini öperek “Hakkını Helal Et Şefkatli Ana, Camım Feda Olsun Kutsal Vatana” sözleri ile karşılık veren yiğit ve kahraman Mehmetçiğin Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte yazdığı destandır. Başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere gerektiğinde vatanı için şehit olmayı en şerefli görev olarak kabul eden 7’sinden 70’ine kadın erkek tüm Anadolu insanından aldıkları güçle kurtuluş savaşını başlatmışlar ve işgal altındaki vatan topraklarını kurtararak Türkiye Cumhuriyetini kurmuşlardır. Hayatını bu cengaver erleri komuta ederek geçiren, dünyanın hiçbir yerinde yüreği seninkinden daha temiz daha sağlam bir askere rast gelinememiştir diyerek bu kahramanları takdir eden Büyük Önder Atatürk’le aynı duyguları paylaşan bizler şehitlerimizi bir kez daha saygı ve şükranla yad ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

“DÜNYA VAR OLDUKÇA BU TOPRAKLAR TÜRK YURDU OLMAYA DEVAM EDECEK”

Kale, Çanakkalelerin sonsuza kadar geçilemeyeceğini vurgulayarak;  “Sizlere söz veriyoruz ki; Çanakkaleler sonsuza kadar geçilemeyecek, gök kubbede ay yıldızlı al bayrak hiç inmeyecek, dünya var oldukça bu topraklar Türk yurdu olmaya devam edecek. Bu duygu ve düşüncelerle başta Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve onun kahraman silah arkadaşlarını vatanımızın bölünmez bütünlüğü ve milletimizin bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete irtihal etmiş kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz. Ruhunuz şad olsun.” diye konuştu.

ŞEHİTLİKLER ZİYARET EDİLDİ, DUALAR YAPILDI

Vali Erkan Kılıç’ın Şehitlikteki Anı Defterini imzalamasının ardından, Kuran-ı Kerim tilaveti okundu, İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş tarafından da şehitlerimiz için dua yapıldı.

Şehitlikte yapılan dua sonrasında, şehitlerimizin kabirlerine çiçek bırakıldı, dualar edildi.

Editör: Ebru Buket EKE