(HABER: EBRU BUKET EKE) - Bolu Pazarında fiyatlar tezgah tezgah değişiklik gösteriyor. Fiyatlar sebze ve meyve çeşidine, tazeliğine göre değişse de arada 5-10 liralık bir fark oluyor. 

Bolu’nun sabahtan akşama kadar yoğunluğu hiç bitmeyen en büyük pazarında fiyatlar değişiklik gösteriyor. Pazar esnafı, sebze ve meyvelerin tazeliği, çeşidi ve boyutlarının buna etken olduğunu belirtiyor. Öte yandan havaların da bir sıcak bir soğuk olması haliyle etkiliyor, bununla birlikte yaz meyve ve sebzelerinin yerini kış sebze ve meyveleri almaya başladı.

Sonbaharda hasatı yapılan üzüm tezgahları süsledi. Çeşit çeşit üzüm, Boluluların beğenisine sunuluyor. Fiyatı ise 30-35 lira arasında değişiyor.

“ÖNÜMÜZDE ÜÇ HAFTALIK BİR SÜREÇ DAHA VAR”

Turşu sezonu da devam ediyor. Bolulular, havalar iyice soğumadan turşularını yetiştirmek için pazara akın ediyorlar. Pazarcılık yapan İsmail Metin turşuluklara dair bilgi verdi:

“Şu an tam hızıyla gidiyor. Önümüzde üç haftalık bir süreç daha var. Üç hafta sonra yavaş yavaş hızını keser. Yani üç hafta daha rahat rahat alabilirler alacaklarını. 0 numara dediğimiz turşuluk salatalık var, 45 lira. 1 numara (en küçük) 35 lira, 2 numara (orta) 30, en büyüğü ise 25 lira. Bir de Ankara’nın çubuk salatası var, gerçek ata tohumumuz o aslında. Diğerleri kornişon. O da 45 lira bandında gidiyor. Salatalık dışında acı biberimiz var, bebek biber, sarımsak, kelek, acur çeşitlerimiz var. Fiyatlar biraz yüksek de gibi tabi, şu hayat pahalılığında normal de gibi… Vatandaşın takdiri…”

Sarımsak da turşuların olmazsa olmazı. Fiyat bu hafta da değişmedi; çeşidine göre 30 liradan başlıyor 100 liraya kadar yükseliyor.

Lahana 20 lira, brokoli 50, karnabahar ise 40 lira. Fasulyenin fiyatı bir yükseliyor bir düşüyor. Bu hafta tezgahlarda 50 liradan satışa sunuluyor.

SALÇALIK DOMATESLERE RAĞBET DEVAM EDİYOR

Vatandaşlar salça yapmak için kolları sıvamaya devam ediyor. Salçalık domates 8,5 ila 10 lira arasında değişiklik gösterirken, menemenlik ve yemeklik domates 20 liraya kadar yükseliyor. Salatalık 20, patlıcan ve kabak 20 lira. Biber çeşitleri ise değişiklik gösteriyor: kapya biber sezonu bitmeye başlıyor. Kırmızısı yerine yeşili tezgahlarda görücüye çıktı, fiyatı 20 lira. Kırmızı kapya biber ise 30 lira. Köy biberi ve dolmalık biber 25 lira.

Havuç ve pırasa 20 lira. Turp 25, mantar 70-80, barbunya 60 lira.  Bamya 100 liraya kadar yükselmeye devam ediyor. Geçen senenin mahsulü yatak limon 10, bu seneninkiler ise 20 lira. Mor lahana ise 25 lira.

PATATES VE SOĞANDA ARTIŞ VAR

Her yemekte tencereye eklenen soğanın küçüğü 7,5 lira, büyük soğan 10, mor soğan ise 15 lira. Patates de 20 liraya kadar yükseliyor.

YEŞİLLİKLER TEZGAHLARI SÜSLÜYOR

Maydanoz, dereotu, nane, karalahana ve roka 10 lira, yeşil soğan 20, pazı ve ıspanak 20, lolo kıvırcık 15, kıvırcık 20, göbek marul ise 40 lira.

YAZ MEYVELERİ AZALMAYA BAŞLADI

Sonbahar mevsimine girilmesiyle birlikte meyve çeşitleri de değişmeye başladı. Yaz meyvelerini artık tezgahlarda görememeye başladık. Muz 40, incir 50,erik 20, mandalina 25, elma 25, armut, şeftali ve nektari 30, böğürtlen 70 lira.

Editör: Ebru Buket EKE