(Haber: Oğuzhan EKE) - Bolu’da 2023 yılında 3 bölge tabiat parkı olarak ilan edildi.

Yüz ölçümünün yüzde 60’ı ormanlarla kaplı Bolu, Türkiye’nin doğasıyla ön plana çıkan illerinden. Tabiat parkları ve milli parkları ile kendisini görmeye gelenleri büyüleyen Bolu’da, 2023 yılında yeni tabiat parkları tescillendi. 2023’ün Nisan ayında Bolu’da 3 tabiat parkı tescillendi. Bunlar Deregöl Tabiat Parkı, Arkut Dağı Tabiat Parkı ve Karaca Tabiat Parkı.

Karaca Tabiat Parkı

Karaca Tabiat Parkı, 3 Nisan 2023 tarihinde tabiat parkı olarak ilan edildi. Tabiat parkına Bolu Merkez’den, 10 kilometrelik asfalt yol ile ulaşmak mümkün. Tabiat parkının alanı 230,38 hektar. İçerisinde 3.84 hektar büyüklüğünde göl bulunuyor. Tabiat parkına giriş, Seben-Kıbrıscık Karayolu üzerinden sağlanıyor.  Bölgedeki görüş mesafesinin uygun olması, ziyarete gelecek kişilerin, bölgede doğal yaşamı izlemesine fırsat sunuyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğünün aktardığı bilgilere göre ise; otopark, ürün satış noktaları, ziyaretçi merkezi, restoran, kafe, idari bina, personel binası ve sıhhi tesisleri tabiat parkında yer alacak. Ayrıca elektrikli safari araçları ile gezi düzenlenmesi planlanıyor.

Deregöl Tabiat Parkı

Deregöl Tabiat Parkı, 7 Nisan 2023 tarihinde, tabiat parkı olarak tescillendi. Yeniçağa ilçesi sınırlarında olduğu ifade edilen tabiat parkı 157 hektar büyüklüğünde. Parkın, Yeniçağa ilçe merkezine uzaklığı 12 kilometre. Bolu merkeze ise 50 kilometre.  Deregöl Tabiat Parkında 1 noktada günübirlik kullanım alanı planlandı. Alanda, Bolu İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan bir sulama göleti var.

Arkut Dağı Tabiat Parkı

Arkut Dağı Tabiat Parkı 14 Nisan 2023 yılında tabiat parkı olarak kabul edildi. Tabiat parkına Gerede merkezden ulaşım 9 kilometrelik karayolu ile sağlanıyor. Bolu merkeze ise 60 kilometre uzaklıkta. Tabiat parkının genişliği ise 157 hektar. Alana 2 kilometre mesafede Arkut Kayak Merkezi ve 7 kilometre mesafede Esentepe Mesire alanı bulunuyor. Tabiat parkına ziyaret sebepleri arasında doğa yürüyüşü ve piknik aktiviteleri öne çıkıyor.

Editör: Oğuzhan EKE