(HABER: EBRU BUKET EKE) - Boluluların en sevdiği dönem geldi çattı. Kültür mantarı ve Kanlıca mantarı tezgahları süslüyor.

Mantar sezonu başlamış durumda. Boluluların bireysel olarak dahi ormanlara gidip topladığı mantarı, Bolu Pazarında her köşe başında görmek mümkün. Bolulu vatandaşların sofralarında özel bir yere sahip olan mantar, kapış kapış gidiyor. Önümüzdeki hafta beklenen yağışlar ile de mantar çeşitlerinin artması bekleniyor. Bolu Pazarında, Kültür ve Kanlıca mantarı revaçta. Kültür mantarı 70, Kanlıca mantarı ise 50-60 lira arası fiyatla satılıyor.

“ÜÇ KERE HASAT EDİLİYOR”

Bolu pazarında aynı zamanda Bolu Belediyesi tarafından üretilen mantarlar da satılıyor. 2020 yılında, Bolu Belediyesi tarafından kurulan Köroğlu Kooperatifi, Bolu’da olmayan Kültür mantarı üretimine de başlamıştı. Devam eden mantar üretimi ile pazar esnafı anlaşmalı olarak pazarda, üretilen mantarların satışını gerçekleştirebiliyor. Bolu Belediyesinin ürettiği mantarları satan Makbule Kutucu, üretim sürecine dair bilgi verdi:

“Mantarlar Bolu Belediyesinin… Belediye ekibi yapıyor, kooperatif kuruldu. 45 gün önce ekiliyor bu mantar. Yine belediyemizin üretmiş olduğu Kıbrıscık torfuna ekiliyor. Zaman zaman sulaması yapılıp, kırk beş gün sonra hasatı yapılıyor. Üç defa hasat edilip, toprak atılıp yeni toprak ekleniyor. Bu şekilde devam ediyor süreç. Satışlar da gayet güzel, ben satıyorum belediyenin mantarını.”

ZEHİRLENMEYE DİKKAT!

Mantar ne kadar sevilse de, zehirleme riski de taşıyor. Mantar toplama ile birlikte hastanelere zehirlenme başvurularının arttığı bildirilirken, uzmanlar uyarıda bulundu. Zehirlenme belirtilerinin bulantı, kusma, karın ağrısı ve bazı türlerde halüsinasyon, yerinde duramama, taşkınlık ve saldırganlık olduğunu belirten uzmanlar, hiç beklemeden acil servislere başvurmaları gerektiğine vurgu yaptı. Öte yandan her mantar toplanmaması ve yenmemesi gerektiğine dikkat çekildi.

Editör: Ebru Buket EKE