(Haber: Oğuzhan EKE) - Dörtdivan’da kaçak kazı yapıldığı tespit edilen bölge, Hisaraltı 3’ncü Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak koruma altına alındı.

Yağbaşlar Köyü sınırlarındaki Hisar mevkiinde, kaçak kazı yapıldığı bilgisi üzerine harekete geçildi. Konuyla ilgili kaçak kazı suçuna dair Gerede Cumhuriyet Başsavcılığında soruşturma açıldı. Adli sürecin devam ettiği konuya dair yeni gelişme, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla duyuruldu.

Kaçık kazı yapıldığı tespit edilen bölge için ‘Arkeolojik Sit Alanı’ olarak tescil edilmesine yönelik talepte bulunuldu. Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, talep kapsamında Bolu’daki farklı kurumlardan hazırlanan raporları inceledi. Yapılan incelemeler kapsamında, özel mülkiyete ait bölgenin Hisaraltı 3’ncü Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine karar verildi.

Koruma altına alınan bölgede her türlü alt ve üst yapı çalışması ile kazı işlemleri öncesinde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun izni istenecek. Arazi üzerindeki ağaç dikimi ve sökümü de bu izne tabi olacak.

Yağbaşlar Köyü'nde resmi karar ile koruma altına alınan alanın parsel haritası

Editör: Oğuzhan EKE