(HABER: NİLAY ÇELİK – EBRU BUKET EKE) –Yeni yılla beraber en düşük memur maaşı yaklaşık 33 bin TL olacak. Bolulular memur maaşlarına yapılacak zamlarla ilgili düşüncelerini Köroğlu TV mikrofonlarına anlattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur maaşları ile ilgili açıklamada bulundu. Işıkhan, "Memur ve memur emeklilerimiz için enflasyon hedeflemelerine göre Ocak 2024'te yapılacak artış yaklaşık yüzde 50'ye yaklaşacaktır. En düşük devlet memuru maaşı 22 bin 17 liradan yaklaşık olarak 33 bin lira seviyelerine çıkacaktır." dedi.

Bolulular yapılacak zam ile ilgili düşüncelerini Köroğlu TV mikrofonlarına anlattı. Kimi vatandaş memur maaşlarına yapılacak zammı adaletsiz bulurken kimileri ise olması gereken bir artış olduğunu vurguladı. Asgari ücrette ve emekli maaşlarında da zam oranlarının artırılması gerektiğini belirten vatandaşlar da oldu. 

“GLOBAL BİR SIKINTI VAR”

Durmuş Açıkgöz, emeklilere de zam isteyerek, global bir sıkıntı içerisinde olunduğunun altını çizdi:  “Emekli olduğum için bende aynısını istiyorum. Herkesin yaşadığı kadar bizde tabii yaşıyoruz. Onunla ilgili ne denilebilir ki? Piyasa, ortam şartları malum. Ekonominin bozulacağı zaten belliydi. Pandemi geçti onun arkasından deprem oldu. Bunun bir şekilde yansıması olacaktı. Herhalde onları yaşıyoruz diyelim. Global bir sıkıntı var aslında. Bizim ülkemizde de var. Sanırım biraz zaman geçtikten sonra düzelecektir. Ümidimiz o. Maksimum seviyede vermeleri gerekiyor, memurlara yakın. Emekliye minimum 10 binden aşağı vermemeleri gerekiyor. Diğerlerinin artışını da makul bir şekilde yapmalılar. Çünkü millet rahatsız, emekli olarak bende rahatsızım tabii ama isyan etmiyoruz” dedi.

“TÜRKİYE İÇLER ACISI”

Düşüncelerini söylerken gözleri dolan bir vatandaş şu ifadeleri kullandı: “Ne diyelim, her şeyi kabul ediyoruz mecburen. Yapacak bir şey yok. Ben 32 sene çalıştım. Öğretmen emeklisiyim ama tabii özel kolejlerde çalıştık ve asgari ücretten maaş alıyorum, düşünün. 7.500 lira para alıyorum. Ayıp yani. İlkokul mezunu fabrikada çalışıyor aynı parayı alıyor, üniversite mezununa aynı parayı veriyorlar. Türkiye içler acısı, nasıl olacak bilmiyorum.”

“AŞAĞI TÜKÜRSEN BIYIK, YUKARI TÜKÜRSEN SAKAL MESELESİ”

Parasal sıkılaşmanın olması gerektiğini vurgulayan bir vatandaş ise, “Bence enflasyonun üst ortamda sıkılaşması gerekiyor. Aksi takdirde 33 bin TL’ de olsa 68 bin TL’de olsa pek bir şey fark etmez, bence sağlıksız bir durum. Aslında aşağı tükürsen bıyık, yukarı tükürsen sakal meselesi, enflasyon üst ortamda ve ne kadar artırırsa artırın bu yeterli olmayacak. Bunun için parasal sıkılaştırma gereklidir. O yüzden biraz maliye politikalarının sıkılaştırılmasını bekliyoruz. Mehmet Şimşek’ten beklentimiz o” şeklinde konuştu.

“ASGARİ ÜCRET YETMİYOR”

Memur olmadığını söyleyen ama yapılacak zammı olumlu karşılayan bir vatandaş ise; “İnşallah olur şu an çok mağduruz. Memur değilim, emlakçıyım. Bence sağlıklı bir karar, olması gereken o zaten. Şu an giderlere göre gelirler çok az, asgari ücret yetmiyor bence. Artması lazım bir an önce” ifadelerini kullandı.

“MEMUR MAAŞLARININ BU KADAR YÜKSELMESİNİ SAĞLIKLI BULMUYORUM”

Serdar Sandıkçı, yapılacak zammı adaletsiz bulduğunu belirterek, “Memurlara her zamanki gibi ayrım yapılıyor. Asgari ücret belli zaten ne olduğu, asgari ücretin biraz daha yüksek olmasını isteriz. İstanbul’dan geldim buraya, kiralar 13-14 bin lira olunca en düşük kira asgari ücrete göre tabii geçim sıkıntısı oluyor. Bence ayrımcılık yapılıyor, memur maaşlarının bu kadar yükselmesini sağlıklı bulmuyorum. Sonuçta 8 saat çalışılıyor, sabah 9 akşam 5, hafta sonu tatil. Asgari ücretli bir insan 12 saat çalışıyor, sosyal hayatı pek olmuyor ona rağmen yine az maaş alıyor. Bence asgari ücretin biraz daha yükselmesi gerekiyor.  Zam olayı da artık çığırından çıktı” dedi.

“DEVLET MEMURUYUM, ALDIĞIM 22 BİN 300 TL İLE GEÇİNEMİYORUM”

Bir vatandaş devlet memuru olduğu halde geçinemediğini ve zor durumda olduğunu vurgulayarak “Ben devlet memuruyum, aldığım 22 bin 300 TL ile geçinemiyorum. Kira dünyanın parası olmuş, ben 10 bin liraya kirada oturuyorum. Bu kadar zor durumdayız. Allah devletimize, milletimize yardımcı olsun. Asgari ücret düşük olabilir ama devlet memuruna aldığı parada yetmiyor. Kiralar yüksek, çoluğa çocuğa bir şey alamıyorsun. Emekli adam hiçbir şey alamıyor. Ben hiçbir kararı sağlıklı bulmuyorum ama bizim insanoğlu akıllanmaz. 33 bin liraya yükselsin de bir taraftan gidiyor. Şimdi 33 bin lira yükseldi, yarın ne kadar olacak. Atıyorum şuan 500 ise, 1000 lira olacak onun bir anlamı yok ki bana. Onun faydası yok” açıklamasında bulundu.

Editör: Ebru Buket EKE