Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz geçtiğimiz günlerde Bolu’yu saran koku ve genel çevre ile ilgili yaptığı çalışmalar konusunda değerlendirmelerde bulundu. Başkan Yılmaz; “Bolu’nun en büyük problemi tavuk gübreleridir” dedi.

HABER: ASLI AKIŞ

Tavuk kümeslerinden çıkarılan gübreler ve tarımsal arazilerin gübrelendiği dönem olması itibariyle yaşanan kokunun yayılmasından ötürü vatandaşlara; “Belediye Başkanı olduğum günden bu yana bunlardan kurtulmayla ilgili çalışmalar yaptığımı Bolu halkı bilir. Buna karşı da Bolu halkını ayaklandıran insanlar da bu kokuların sebebi olduğunu bilsinler” diye konuştu.

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz bu dönemlerde yaşanan koku problemleri hakkında açıklamalarda bulunarak, “Şu an şehirde sıkıntılı bir döneme giriyoruz. Şehrin her yıl bu dönemleri biliyorsunuz patatesler kalktı ve tarımsal arazilerin gübrelendiği dönemeçten geçiyoruz. Biliyorsunuz Bolu’nun en büyük problemi gelecekte de en büyük problemi ısrarla üzerinde çalıştığım bir problemdir bu da tavuk gübreleridir. Ülkenin 1/3’nün üretimini siz yapıyorsanız üretimi yaptığınız yerdeki tavuk gübreleri şu an ne yapıyor? Çevrede büyük bir rahatsızlık oluşturuyor. Bu mevsimde ise tavuk gübreleri tavuk kümeslerinin bulunduğu, (oralarda da depolanma alanları yok, açıkta depolanıyor) oralardan herkes kendi tarlasına getiriyor, seriyor. Serince müthiş bir koku yapıyor. Bu dönemlerdir o koku dönemleri. Bunlar mayalanmadığı içinde bu gübreler hem koku yapıyor çok fazla hem de yağmur sularıyla beraber yer altı sularını da kirleten bir yapı bu. Belediye Başkanı olduğum günden bu yana bunlardan kurtulmayla ilgili çalışmalar yaptığımı Bolu halkı bilir. Buna karşı da Bolu halkını ayaklandıran insanlar da bu kokuların sebebi olduğunu bilsinler. Tabi sadece kokunun sebebi tavuk gübreleri dersek orada biraz fazla kendimi dışarıda bırakmış oluruz” dedi.

“TESİSLERİN KOKULARI DA ŞEHRİ RAHATSIZ EDİYOR”

Göreve ilk geldiği günden bu yana arıtma tesis projesini hayata geçirip iyileştirme yapıldığını belirten Yılmaz; “Pis su artıma tesisimiz ilk göreve geldiğimde yaptığımız bir tesistir. Yer değişikliğini yaptık. Aslında yapılması gereken yer neresi biliyor musunuz? Karacasu yolu üzeriydi. Hitit mandırasının bitişiğiydi. Biz onu şu anki yerine taşıdık. Neden oraya taşıdık? Orada Beypi’nin tesisleri var. Bizim çöplüğümüz o bölgede. Orası kokulu bir alan olarak tespit edildi. Bizden öne yapılmıştı bizde o kokulu alan içerisinde bunu değerlendirelim dedik. Onu yaptırmamak için de ne kadar mücadele ettiğimizi Bolu halkı unutmuş olabilir. Bir sürü mahkemelerle uğraşarak biz orayı yaptırdığımızı bilsinler. Yoksa nereye yapılacaktı? Karacasu yolunun üzerine yapılacaktı pis su arıtma tesisi. Eksiğimiz de şu; pis su arıtma tesisi İller Bankası tarafından projesi yapılmıştı. İlin o günkü ihtiyaçlarına göre yapılmış. Ben yeni Belediye Başkanı olduğum için İller Bankasının arıtma tesis projesinin çok daha mükemmel ve geleceği kapsayacak şekilde yapıldığı zannındaydım. Alaaddin Yılmaz ve ekibi şöyle bir yanlış yaptı. Pis su arıtma tesisine Abant’a kadar hat çekti. Abant’ın pis sularını da arıtma tesisine aldı. Abant yolu üzerindeki bütün köylerin pis sularını aldı. Yetmedi, Mudurnu istikametinde tepe karakoluna kadar oradaki bütün köylerin pis sularını arıtma tesisine aldı. Yine de az gördü ki; bir de Bolu Dağı’na doğru Polis Evi’ne kadar o köylere dağıldı. Karacasu’yu da alınca bizim arıtma tesisimiz bittiği andan itibaren yetersiz halde kaldı. Dolayısıyla biz mevcut pis sularımızın %25’ni dışarıya bırakır halde kaldık. Bir de o günkü şartlar altında yapılan arıtma tesisimizin modernizasyonu son teknolojiye uygun olmadığı için ara sıra orada da bazen kokular oluyor. Bir de biliyorsunuz bizim 3 tane tarıma dayalı olarak,  Beypiliç’imizin ana tesisi burada hem Erpiliç’in ana tesisi bir de Bolca’nın. Bunlarında bazen yaktıklarının kokuları da şehri rahatsız ediyor. O zaman bu dönem tavuk gübrelerinin ziraatta kullanıldığı alan olması dolayısıyla her yıl bu dönemde burada kokudan geçilmez. Bunu engelleyebilir miyiz? Engelleyebiliriz ama önce bir çözümünü bulmak durumundayız. Şu an çözümsüzüz. İnşallah yakma tesisine kavuştuğumuz an tavuk gübrelerini çözeceğiz. Ama buna Bolu halkının biraz; ya bu kokuya evet diyecek ve ya geleceğini kurtaracak şekilde bu tesislerin kurulması konusunda hassas davranacak. Ama kimsenin de dışarıdan çevreyi kirletecek bir tesise evet demeyeceğimizi bilmelerini isteriz” ifadelerini kullandı.

“ATIK SU ARITMA TESİSİNDEN KOKU NEŞET ETMEYECEK”

Başkan Yılmaz, tavuk gübresi sorunu çözüldüğünde Bolu’nun yaşanılabilir bir kent olacağını dile getirerek, “Ana sektör dediğimiz piliç sektörü ve hindi sektöründeki yakmalardaki baca emisyonlarında bunda sonra sağlıklı bir hale getirebiliriz. Bunu da firmalarla görüşerek yapabiliriz. Belediyenin arıtma tesisinin ihalesini yaptık. Allaha binlerce şükür. İkinci ihalesini yaptık yani kademe ihalesini. O başladığı zaman gelecek sene sonu itibariyle inşallah bitirirler. Gelecek yılsonu itibariyle artık mevcut arıtma tesisimiz son teknolojiye göre yenisi yapılacak. Dolayısıyla artık belediyenin pis su arıtma tesisi dediğimiz atık su arıtma tesisinden koku neşet etmeyecek. Tavuk gübrelerini de çözebilirsek ki; o konuda da yoğun çalışmalarımız hala devam ediyor. Sonrada beyaz et sektörünün baca ile ilgili iyileştirilmeyi sağladığımız zaman Bolu yaşanılabilir kente o zaman kavuşacak. Tabi ben geçen günlerde olan konunun nereden kaynaklandığı ile ilgili değil, genel Bolu’nun çevreyle ilgili duyarlılığı ile yaptığımız çalışma ile ilgili bilgi vermiş oldum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim