Bolu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Özge Türkmen’in hazırladığı proje bu yıl 51. si düzenlenen TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda bölge sergisine davet edildi. 10. Sınıf öğrencisi olan Türkmen’e Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’dan da maddi manevi destek sözü geldi.

Teknoloji bağımlılığı üzerine yaptığı projesini 9-12 Mart tarihleri arasında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde halka açık sergide sunan Türkmen, 12 Mart tarihinde yapılan ödül töreniyle sonlanan sergide hem Bolu ilini hem de Sosyal Bilimler Lisesini temsilen büyük başarı elde ederek Sosyoloji alanında bölge birincisi seçildi. 1-5 Haziran tarihlerinde Diyarbakır'da yapılacak olan Türkiye finallerine gitmeye hak kazanan Türkmen henüz bir açıklama yapılmasa da pandemi nedeniyle belirlenen tarihin erteleneceği  düşünülen Türkiye finallerinde bölge birinciliğinin yanında Bolu'yu da temsil edecek.

Latife Hanım Anaokulu, Kadriye Ana Anaokulu ve Emine Ana Anaokullarında araştırmasına başladığını söyleyen Türkmen, projesinde günümüzün en büyük sorunlarından olan teknoloji bağımlılığı konusunu işledi. Belirlenen Anaokullarından toplam 119 çocuğun ebeveynlerine ve anaokuluna gidecek yaşta olmasına rağmen gitmeyen çocukların ebeveynlerine anket düzenleyerek hangi çocukların teknolojik aletlerle daha fazla zaman geçirdiğini belirlediklerini söyledi.

Belirlediği ve üstüne araştırma yaptığı yaş grubuna eğilimin az olması nedeniyle de dikkat çeken proje önerilerini hayata geçirmek için ilgili kurumlar ve projesinde işbirliği yaptığı Yeşilay Cemiyeti Genel Merkezi ve Yeşilay Cemiyeti Bolu Şubesi ile de somut adımlar atacağını belirtti. Alfakusagındateknoloji adında bir instagram sayfası açtığını belirten Türkmen, bu hesap üzerinden kendisine ulaşan herkese yardımcı olabileceğini belirtti.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın da maddi manevi destek sözü verdiğini belirten Türkmen, “Belediye Başkanımız kendi şahsi sosyal hesaplarından ve Belediyenin hesabından duyurmak için destek olacaklarını belirtti” İfadelerine yer verdi.

Türkmen, proje sonucunda yapılması gerekenleri ve ebeveynlere önerilerini ise şu şekilde sıraladı;

“• 03-05 yaş aralığındaki çocukların ebeveynlerine, çocuğunun teknolojik aletlerle baş başayken nasıl bir tutum izlemesi gerektiği konusunda konunun uzmanları ve okul öncesi öğretmenler tarafından bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır.

  • Ebeveynler; çocuğun, komşu-akraba ziyaretlerinde teknolojik aletlerle vakit geçirmesine izin vermemeli, akranlarıyla kaynaşmasını sağlamalıdır.
  • Evlerde belirlenen bir oda "teknolojiye kapalı alan" olarak adlandırılmalı ve bu odaya hiçbir birey teknolojik aletle girmemeli, çocukların teknolojik aletlerden uzakken de eğlenceli vakit geçirmesi sağlanmalıdır. Aynı zamanda beraber vakit geçirirken aile kültürünü kuvvetlendirmek adına adımlar atılmalıdır.
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından çalışma yapılarak bağımlı olan pilot aileler belirlenmelidir.
  • Kreşlerin sayısı arttırılmalıdır.
  • İllerde belirlenen Bağımlılıkla Mücadele komisyonları okul öncesi döneme ait etkin çalışmalar yapmalıdır.
  • 01 Mart gününü içine alan Yeşilay Haftası ve 08-14 Mart tarihlerini içinde barındıran Bilim ve Teknoloji Haftasında teknoloji bağımlılığına yönelik etkin aktiviteler gerçekleştirilmelidir.
  • Cuma hutbelerinde projemiz kapsamında belirtilen tehlikelere vurgu yapan vaazlar verilmelidir.” şeklinde dile getirdi.

Pandemi nedeniyle evde kaldığı süreçte de projesini hayata geçirmek adına adımlar atarak faaliyete geçirdiği instagram hesabıyla doğrudan ebeveynleri bilinçlendirmek ve 3-5 yaş aralığındaki çocuklarda teknoloji bağımlılığını en aza indirmeyi hedefleyen Türkmen,  instagram hesabından çocuklarını teknolojik alet kullanırken kontrol altına almak isteyen ebeveynlerin, çocuklarının teknolojik aletlerle gerektiğinden fazla vakit geçirdiğini düşünen ebeveynlerin, bunlar gibi bağımlılık belirtisi taşıyan ve önüne geçilmesi için adım atmak isteyen ebeveynlerin iletişime geçebileceğini gerekli yönlendirmeyi yapacağını söyledi.

İletişime geçebileceğiniz sosyal medya adresleri:

facebook/ÖzgeTürkmen

instagram/alfakusagindateknoloji

Editör: TE Bilisim