Özel gereksinimli bireyler ve ailelerine tanıdan tedaviye ihtiyaç duydukları tüm hizmetlerin tek çatı altında sunulduğu Çok Disiplinli Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezleri (ÇÖZGEM)  Bolu’da açıldı.

ÖZEL HABER: ASLI AKIŞ

İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı olarak Kalıcı Konutlardaki Merkez Ünite’de hayata geçirilen Çok Disiplinli Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezinde (ÇÖZGEM) erken dönemde gelişimsel risklerin tanısı ve tedavisine yönelik alanlar, oyun terapisi odaları, dil ve konuşma terapisi ile ergoterapi bölümleri bulunuyor.

MERKEZDE KİMLER GÖREV ALACAK?

Merkezde, çocuk gelişim uzmanları, psikologlar, dil ve konuşma terapistleri ve ergoterapi uzmanlarının görev yapıyor.  Ayrıca çocukların ebeveyniyle iletişim düzeyi, oynama becerisi, verdiği tepkilerin doğal bir şekilde değerlendirebilmesine olanak sağlayan “aynalı gözlem odası” da merkezde yer alıyor.

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, ÇÖZGEM’de tanıdan başlayarak, risklerin tespiti, erken müdahale yöntemleri ve bu konularda ailelere danışmanlık hizmeti verilmesi ve takip süreçleri yürütülmesi amacıyla bireylerin ilk olarak İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Psikiyatri uzmanına yönlendirildiklerini kaydetti.

ÇOK DİSİPLİNLİ ÇOCUK VE GENÇ RUH SAĞLIĞI MERKEZİMİZ HİZMETE GİRDİ”

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, Çok Disiplinli Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezinin Bolu’da hizmete başladığına işaret ederek; “81 ilde planlanan ve yönetmeliği yeni yayınlanmış olan Çok Disiplinli Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezimiz (ÇÖZGEM) bakanlığımızın ve sayın valimizin maddi manevi destekleri, ekibimizin de gayretleriyle açmış olduk. Mayıs ayı içerisinde ÇÖZGEM hizmete girdi. Çok ciddi bir teveccüh görüyoruz. Bu merkez İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı bir merkez olarak kalıcı konutlardaki merkez ünitemizde hizmete başlamış oldu. Çünkü 3. Basamak hizmet içerisinde merkezimizde aynı zamanda çocuklarımızın ve gençlerimizin özel eğitimleri ve birçok ruhsal desteği de sağlanmış oluyor.” şeklinde konuştu.

“ÇOCUK PSİKİYATRİ UZMANIMIZIN LİDERLİĞİNDE BİR HİZMET VERİLİYOR”

Demirkol; merkezde, çocuk psikiyatri uzmanı liderliğinde hizmet verildiğini de belirterek; “Bunun yanı sıra dil ve konuşma terapistimiz, sosyal çalışmacımız, hemşiremiz, tıbbi sekreterimiz psikoloğumuzda aktif bir şekilde mesai saatleri içerisinde bulunmaktadır. Muayeneleri yapılıyor. Eğitim ve Araştırma hastanesinde çocuk psikolog merkezlerine gelmiş olan çocuklarımızda yine buraya sevk ile gelebiliyorlar. Yine burada görmüş oluğunuz alan içerisinde modern ve donanımız yüksek malzemelerimiz var. Sağlık bakanlığımızın destekleri ile ilimize kazandırıldı evlatlarımızın burada ilk defa bu hizmete kavuşmuş oluyorlar. Sayın valimizde süreci bizzat takip ettiler”  dedi.

“ÇOCUKLARIMIZIN KONUŞMA BOZUKLULARI BU MERKEZE DÜZELECEK”

ÇÖZGEM’in tüm Bolu ve çevre illerde özel eğitime ihtiyacı olan çocuklara ve gençlere hizmet vereceğinin altını çizen Demirkol; “Onların tedavilerine katı sağlayacak bir merkezimizi kazandırılmış oldu. Emeği olan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Muhammed Nur hocamıza ve Kamu Hastanesi Başkanlığına fedakârca gayretleri için çok teşekkür ediyorum. Bu merkezi mayıs ayında açmamıza rağmen çok talep var bu taleplere hizmetimizde devam ediyoruz. Çocuklarımızın birçoğunda tam olarak harflerin çıkarılmaması, kelimelerin anlatılmaması ile sosyal ve akademik başarının düşmesine sebep olabilecek konuşma problemleri yaşayabiliyoruz. Bu noktada eğitimlerimiz var. Zihinsel engelli bireylerimizin ve yavrularımızda eğitimleri burada uygulanacak. Eğitim materyalizmlerimiz var görsel, işitsel uyaranlarla profesyonel destek sağlanmış oluyor. Ben bu merkezin buna ihtiyacı olan ailelilere ve çocuklarımıza ilimize ve sağlık camiamıza hayırlı olmasını diliyorum.” İfadelerini kullandı.

“UZMAN HEKİMLERİMİZİN DEĞERLENDİRMESİ ÖNEMLİ”

İl sağlık Müdürü Demirkol, Çok Disiplinli Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezine başvuru sürecinin nasıl yapıldığı hakkında da bilgiler vererek; “Bize herhangi bir şekilde ulaşmış vatandaşlarımızı eğitim ve araştırma hastanesi çocuk psikiyatriye yönlendiriyoruz. Uzman hekimlerimizin değerlendirmeleri sonucunda böyle bir ihtiyacı olduğu ortaya koyulmuş oluyor.  Çocuk psikologlarımız eşliğinde ortaya koyulan tedaviyi ve desteğinde süre belirleniyor. Kimi yavrularımız için günlük gelmeleri gerekiyor. Kimleri için haftalık süreç planlamış oluyoruz.  Yoğunluğun artması ve devam etmesi durumunda hafta sonu da bunu sağlayabilecek durumdayız. Bu imkânları en verimli olarak kullanmak istiyoruz. Uzman doktorumuzun buraya yönlendirmesiyle tıbbi sekreterimiz çizelge belirliyor ve eğitimler planlıyor. Bu eğitimlerde aktif profesyoneller tarafından çocuklarımıza sağlanmış oluyor. 18 yaşına kadar bütün desteği sağlayabilecek durumdayız” açıklamasında bulundu.

5-203-454-272-671-83

Editör: Servet GÖKÇEK