(HABER: EBRU BUKET EKE) - Kış aylarında vücudun direncini artırarak soğuklardan koruyan kuşburnunun fiyatı Bolululara fazla geldi. Satıcılar da toplama şartlarını göz önünde bulundurarak anlayış bekledi.

Doğal şifa kaynağı kuşburnu, Bolu Pazarında revaçta. Vatandaşlar kış soğuklarından doğal yollarla korunmak için kuşburnuna yoğun ilgi gösteriyor. Ancak kilosu 60 lira olan kuşburnunun fiyatı Bolululara fazla geliyor.

“DİKENLERİN İÇİNDEN TOPLUYORUZ”

Pazarda kuşburnu satan Nefise Aygül, kuşburnu toplamanın zorluğundan bahsederek şu ifadelere yer verdi:

“İnsanlara pahalı geliyor. Ama biz bunları dikenin içinden topluyoruz, el-ayak kalmıyor. Ne yapalım şimdi? Çok alana fiyatı biraz indiriyorum. Bazen iyi tepki alıyoruz bazen de “amaaan dikenlerin içinden topladıysan ne olmuş” diye tepki alıyoruz. E sen de topla da getir bakalım bunu! Kolay mıymış zor muymuş… Bir de bizi burada şikayet ediyorlarmış oturanlar. Ne yapalım? Oralarda herkes yerini kapmış. Ben şurada 1-2 saat oturup, gidiyorum. Zabıta “kalk” dedi, “oğlum nereye gideyim, değnekle geliyorum ben buraya” dedim. Onların da vazifesi. Ona emir geliyor, kalkın diyor…”

VÜCUDU KORUYOR

Uzmanların açıklamalarına göre kuşburnu, C ve E vitamini, fenolikler, karotenoidler, organik asitler ve esansiyel yağ asitleri içeren bir fitokimyasal kaynağı. Ülkemizde en çok çay ve marmelat şeklinde tüketiliyor. Aynı zamanda yine kaynatılarak şurup haline de getiriliyor. İçeriği sayesinde özellikle kış aylarında vücudu soğuk algınlığı, enfeksiyon ve birçok hastalığa karşı koruyor, bağışıklığı güçlendiriyor.

Editör: Ebru Buket EKE