Herhangi bir sebeple kaybedilen dişin veya dişlerin yerine, bu eksikliği gidermek için diş protezleri(takma dişler) kullanılır. Diş protezlerinin temizliği en az kendi dişlerimizin temizliği kadar önemlidir. Temizliğine önem verilmeyen diş protezleri ağız enfeksiyonlarına, ağız kokusuna ve diş eti çekilmelerine yol açabilir. BAİBÜ Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Büşra Tosun, Diş Protezi temizliği ve bakımında dikkat edilecek hususlar hakkında bilgilendirmede bulundu.

Özel Haber: Aslı Akış

Sağlığın en önemli ayaklarından birini oluşturan dişlerin bakımı da elbette çok önemli. Ancak diş fırçalarken, her zaman daha fazlası daha iyi olduğu anlamına gelmiyor. Bu konuda çocuk ve yetişkinlerde diş fırçalamanın önemine değinen Dr. Öğretim Üyesi Büşra Tosun, doğru diş fırçası kullanımı ile fırçalama tekniklerini anlattı.

“DİŞ PROTEZİ BAKIMINA DİKKAT!”

Sabit ve hareketli diş protezlerin bakımı noktasında bilinmesi gerekenleri aktaran Dr. Öğretim Üyesi Büşra Tosun, “Hastalar protezimi yaptırdım bitti, her şey mükemmel olacak diye düşünmesin. Hasta iyi bakmadığı, oral hijyeni iyi olmadığı, güzel temizlemediği sürece dişini kaybeder. Alttan çürümeler olur. Kokular olur. Yani protezin bakımı da çok önemli. Biz hastalarımızı tedavi sonrası çağırıyoruz kontrole. Hastalarda geliyorlar. Burada protezde renklenme var mı? Güzel bakılıyor mu? Plak birikimi var mı? Hasta dişlerini fırçaladığını söylüyor ama bazen geliyor bakıyorsunuz fırçalanmış diş değil. Etkili fırçalama yapılmamış. Burada fırçalamayı öğretiyoruz. Ara yüz fırçalarımız var. Gövde altı fırçalarımız var. Diş iplerimiz var. Bunları tavsiye ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

“MANUEL FIRÇALARI ÖNERİYORUZ”

Çocuk hastalarda kullanılması gereken diş fırçası ve macunu hakkında da tavsiyede bulunan Tosun; “Elektrikli diş fırçaları ile manuel diş fırçaları kullanımında hekimler arasında görüş ayrılığı var. Çocuk hastalar için hekimler manuel fırçalamayı tavsiye ediyorlar. Plağı daha güzel ulaştırabileceğini düşünüyorlar. Diş macunu olarak da çocuk grubunda florsuz en başta başlanıyor, sonra düşük florlu diye devam ediyor.” dedi.  

“ÖNEMLİ OLAN ETKİLİ DİŞ FIRLAMA”   

Dr. Öğretim Üyesi Büşra Tosun, diş fırçalarken dikkat edilecek noktaları tek tek sırlayarak;  “Florun zararları halk arasında çok konuşuluyor. Yutulmadığı sürece florlu diş macunlarının çürük önleyici etkisi var. Florlu diş macunları faydalıdır. Şunu söylemeden de geçmek istemiyorum. Burada dişimi macunla fırçaladım değil burada asıl önemli olan etkili fırçalama. Her dişe o fırça 3-4 defa değecek. Her yüzeyine. En az 2 dakika sürecek. Günde 2-3 defa olacak. Bizim için önemli olan etkili diş fırçalamak. Hatta macun bile değil. Burada diş fırçası temeldir. Macunsuz bile fırçalanabilir. Bazen hastamızın bulantısı oluyor. Macunsuz da fırçalayabilirsiniz. Önemli olan diş fırçası yeter ki fırçalayın. Burada diş macunu ağıza güzel koku verir. Burada esas önemli olan diş fırçasıdır.” ifadelerini kullandı.

“GÜZEL BİR GÜLÜŞ TASARIMIYLA HASTAYI BURADAN UĞURLUYORUZ”

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi olarak geniş ve uzman kadrosuyla hastaların her türlü tedavisine bekletmeden cevap verdiklerine işaret ederek; “Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi olarak protetik diş tedavisi adına söylüyorum yapamadığımız bir tedavi yok. Geniş, uzman kadromuzla hastalarımızın bütün ihtiyaçlarına cevap verebiliyoruz. Ben ilk muayenede hastaya çok zaman ayırırım. Ne yapılabilir, neler yapılabilir konuşuruz beraber. İstedikleri, estetik beklentisi çok önemli ama çiğneme ve fonksiyon kısmı daha çok önemli. Buraları da dikkate alarak güzel bir gülüş tasarımıyla hastayı buradan güzel bir şekilde uğurlarız. Genelde dişimiz kaybolur, eksiklik hisseder gideriz diş hekimine.  Hiçbir sıkıntımız yokken de gelelim korkmayalım. Kısa sürede hastanın tedavisine başlıyoruz. Randevu da, muayenede hiçbir sıkıntı yok. Bölümler arası iletişimimiz çok iyi. Multi disipliner çalışıyoruz. Hastaya bir bütün olarak yaklaşıyoruz. Diş eti, ortodonti, dolgu bölümü olsun hep beraber çalışmak çok önemli. Biz burada bunu yapıyoruz. O açıdan çekinmeden gelsinler diyorum. Her zaman bekliyoruz, kapımız açık herkese.” diye belirtti.