Çocuk Hakları Gönüllüleri Derneği Bolu İl Temsilcisi İsmailcan Kaya 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla açıklamada bulundu.

ÇOHAG Bolu İl Temsilcisi İsmailcan Kaya, down sendromlu bireylerin doğumdan itibaren başlayan düzenli ve disiplinli çalışma sonucunda sosyal yaşamda yer edinebildiklerini ifade ederek, “Down sendromlu bireylerin sosyal hayatta tüm insanlarla beraber  izole edilmeden yaşamalarını devam ettirebildikleri görülmektedir” dedi.

“HAYATA HAZIRLAYACAK ÖZEL DESTEĞE GEREKSİNİM DUYARLAR”

İsmailcan Kaya, Down Sendromlu çocukların günümüzde daha önceki yıllara kıyasla daha donanımlı yetişmekte olduğunu anlatarak, “Down Sendromlu bir çocuğun doğumdan başlayarak mevcut potansiyelini ortaya çıkarabilmesini sağlayacak, onu hayata hazırlayacak özel desteğe gereksinim duyar. Günümüzde ailelerin eğitimi ve bu özel çocukların sosyal yaşamda kabul edilirlikleri artmıştır. Down Sendromlu çocuklar günümüzde daha önceki yıllara kıyasla daha donanımlı yetişmektedir. Down sendromlu bireylerin doğumdan itibaren başlayan düzenli ve disiplinli çalışma sonucunda sosyal yaşamda yer edinebildikleri, Down sendromlu bireylerin sosyal hayatta tüm insanlarla beraber  izole edilmeden yaşamalarını devam ettirebildikleri görülmektedir. Down sendromlu çocuklarımızın hayata sıkı sıkı sarılmalarını sağlamak, onların kaliteli eğitimleri, ailelerinin verdiği gayret ve özverisiyle pek çok şeyin üstesinden gelebileceklerini biliyor ve özel çocuklarımızın toplumla bir bütün haline gelebileceklerine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“İHTİYACI OLAN TEK ŞEY TOPLUMUN DUYARLILIĞIDIR”

Kaya, Down Sendromlu bireylerin ve ailelerinin geleceğe umutla, güvenle bakabilmelerini ve  Down Sendromlu bireylerin sosyal yaşama etkin katılımlarını sağlamanın herkesin sorumluluğu olduğunu belirterek, “Down Sendromlu  bireylerimizin ihtiyacı olan tek şey toplumun duyarlılığıdır. Günümüzde Down Sendromlu bireylerimiz eğitime erişebilmekte, aldıkları  eğitim doğrultusunda yetenekleri ve kapasitelerine uygun iş alanlarında meslek sahibi olarak çalışabilmekte diğer yandan da sportif faaliyetlerde gerek ulusal gerekse uluslararası müsabakalarda gösterdikleri başarılarla gurur kaynağımız olmaktadırlar. Yeter ki biz onlara fırsat ve imkân tanıyalım, engel olmayalım. Down Sendromlu bireylerimizin ve ailelerinin geleceğe umutla, güvenle bakabilmelerini ve  Down Sendromlu bireylerin sosyal yaşama etkin katılımlarını sağlamak hepimizin sorumluluğudur. 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü vesilesiyle down sendromlu bireylere ve değerli ailelerine güzel bir hayat diliyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim