Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, yaptığı açıklama ile Covid-19 salgının toplumsal etkilerini incelemek amacıyla BAİBÜ tarafından akademik ve idari personelin doldurması için hazırlanan ankete tepki gösterdi. Gezici, “Çalışanlarınızın politik ve dini inançlarını da açık etmesini istediğiniz ve mail yoluyla istediğiniz bu anketin güvenirliliği tartışmalı olduğu gibi, çalışanların iş güvencesi için de bir tehdit olarak görmekteyiz. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü’nü içerik ve yöntem olarak asgari bilimsel kriterlere uymayan bu anketin uygulanmasını durdurmaya çağırıyoruz.” dedi.

Haber: Ömer Çetinaslan

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, Covid-19 salgının toplumsal etkilerini incelemek ve kurum içi plan ve stratejilere yön vermek amacıyla Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından akademik ve idari personelin doldurması için hazırlanan anketi eleştirdi. Gezici, anketin mail yoluyla gönderilmesinin, anketi dolduranın kimliğinin açık edilmesi anlamına geldiğini söyleyerek, çalışanların iş güvencesi için tehdit oluşturduğunu, ayrıca politik ve dini inançları açık etmesi nedeniyle güvenirliğinin tartışmalı olduğunu söyledi.

“YÖNETİCİ ATAMALARINDA SİYASAL YAKINLIĞIN TERCİH EDİLDİĞİNİ BİLMEKTEYİZ”

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Kamu hizmetlerinin nitelikli olabilmesi için “liyakat” gözetilerek yapılan atamalar ve görevlendirmelerin ne kadar önemli olduğunu her fırsatta anlatmaya çabalıyor, bu konuda kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışıyoruz. Ancak, özellikle yönetici atamalarında liyakat yerine sendikal ve siyasal yakınlığın tercih edildiğini bilmekteyiz. Bu durumun sonucu olarak çeşitli zamanlarda “bu kadar da olmaz artık” denilen örneklere tanıklık etmek durumunda kalıyoruz.

Son örnek de maalesef ilimizden, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden geldi.

‘’Covid-19 salgının toplumsal etkilerini incelemek ve kurum içi plan ve stratejilere yön vermek amacıyla hazırlanan anket, rektör yardımcısı imzası ile tüm akademik ve idari personelimiz tarafından doldurulması büyük önem arz etmektedir ‘’ denilmiştir.

“ANKET ASGARİ BİLİMSEL ÖLÇÜLERE UYMUYOR”

Üniversite birimlerine gönderilen yazıda, hazırlanmış bir anketin doldurulması ve verilen elektronik posta adresine gönderilmesi isteniyor. Öncelikle, verilen bir elektronik posta adresine anketin gönderilmesi, anketi dolduranın kimliğinin açık edilmesi anlamına gelir. Anketi dolduran kişinin kimliğinin biliniyor olması, toplanan verinin güvenilirliği açısından sorun yaratmaktadır. Daha da önemlisi, üniversitenin rektör yardımcısı imzası ile gönderilen bir anketin asgari bilimsel ölçülere dahi uymuyor olmasını vahim olarak değerlendirmekteyiz.

Örneğin ankette yer alan;

5. Soru: Covid-19 Allah’ın, bize bir cezasıdır.

40.soru: Dini inancım(Çok azaldı, arttı vb.)

86.soru: Politik yelpazenin hangi tarafına daha yakınsınız?

87.soru: Dini inançlarınız bakımından,

A) inanıyorum ve din yükümlülüklerimi yerine getiriyorum.

B)İnanıyorum ama yükümlülüklerimi yerine getiremiyorum.

C)inanmıyorum ya da kuşkucuyum.

“ANKETİN UYGULANMASINI DURDURMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

Eğitim Sen Bolu Şubesi olarak; çalışanlarınızın politik ve dini inançlarını da açık etmesini istediğiniz ve mail yoluyla istediğiniz bu anketin güvenirliliği tartışmalı olduğu gibi, çalışanların iş güvencesi için de bir tehdit olarak görmekteyiz. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü’nü içerik ve yöntem olarak asgari bilimsel kriterlere uymayan bu anketin uygulanmasını durdurmaya çağırıyoruz.

Editör: TE Bilisim