Ramazan ayının ilk günü ile birlikte ilimizde pide fiyatları ile birlikte ekmeğe de zam yapıldı. 1 liraya satılan 250 gram ekmek tavan fiyat uygulaması olarak artık 1.25 liraya satılmaya başlandı. Geçtiğimiz yıl 2 liraya satılan 350 gramlık pide ise bu sene 450 grama 3 lira olarak satışa sunuluyor.

Yapılan zamla ilgili açıklamalarda bulunan Bolu Lokantacılar Aşçılar ve Pastacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Murat Abak, zammın yıllardır olduğunu, Bolu’nun bu uygulamaya bu yıl geçtiğini belirtti. Abak, ayrıca ekmeğin gramajının artması sebebiyle bunun bir zam anlamına gelmeyeceğini söyledi.

Bolu Lokantacılar Aşçılar ve Pastacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Murat Abak, ramazanın başlamasıyla beraber artan pide fiyatlarının yanı sıra, ekmeğe yapılan zamlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamada ekmek ve pide fiyatlarındaki zammı değerlendiren Abak şu ifadelere yer verdi;

“Çevre illerde geçen sene bu uygulamayı yapmaya başladılar fakat biz bu sene başladık. Ekmek ve pidenin gramajı yükseldi. 2013’ten beri zam yapılmıyordu. Düzce, Adapazarı, İzmit, Zonguldak yani çevre illerimiz hep yaptı. Federasyonunda Türkiye genelinde açıklaması vardı hatta bu konuda, biz ona uyduk. 250 gram ekmek 1.25 TL şeklinde federasyonun açıklaması var. Her yerde yapılmasına rağmen biz geçen sene uygulamaya geçmedik. Bu da zam anlamına geçmiyor.”

“HERKES BUNU UYGULAYACAK DİYE BİR ŞEY YOK”

Fiyat konusunda sadece satılabilecek en yüksek fiyatı açıkladıklarını, bu rakamın altında ekmek satışı olabileceğini belirten Abay; “Şu an bizdeki maksimum fiyat. Uygulamayan fırıncı arkadaşlar da olacak. En yüksek satılabilecek fiyat bu. Bu rakamın altına satabiliyorlar fakat bu rakamın üstüne satılamayacak. 350 gram 1.5 TL 450 gram pide ise 3 TL. Daha önceden 250 gram ekmek 1 liraydı, şuan 250 gram ekmek fiyatı 1.25 TL olarak belirlendi. 2013ten beri böyleydi ama uygulanmıyordu. Şuan hala 60 kuruşa ekmek satışı var. Şuanda bizim verdiğimiz fiyat maksimum fiyat olduğu için herkes bunu uygulayacak diye bir şey yok. Üzerine çıkamayacaklar, altında istedikleri gibi satabilecekler.” dedi.

“ZAM GİBİ GÖRÜNMESİNE RAĞMEN GRAMAJI ARTTI”

Fiyat artışının olmasına karşılık bir yandan da gramajının arttığını belirten Murat Abak; “Fırıncılar teklif sundu, Esnaflar birliği olarak onayladı. Ramazan itibariyle anlaşıldı fakat uygulamaya geçilmedi şu anda. Fırınlar hala aynı fiyattan satışlarına devam ediyor. Geçen sene pide 2 liraydı, bu sene 3 lira. Zam gibi görünmesine rağmen geçen sene 350 gram olan pide bu sene 450 gram.” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim