İl Müftülüğünün her yıl olduğu gibi bu yılda Ramazan ayı programı kapsamında Enderun Usulü Teravih Namazı Sandallar Mahallasi Camii’nde kılınarak başladı.

Ramazan Ayı boyunca çeşitli camilerde namazların farklı makamlarda kıldırılmak suretiyle, ibadeti daha ruhani bir neşve (sevinç) içerisinde kılınmasını sağlamak amacıyla Enderun Usulü Teravih Namazları kılınacak.

“OSMANLI DÖNEMİNDEN GELEN GÜZEL BİR UYGULAMA”

Bolu İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu, bir Ramazan'ın ruhuna uygun olduğunu söyleyerek, “Enderun Usulü Teravih Namazı Osmanlı döneminden gelen güzel bir uygulama. Bolu İl Müftülüğü olarak bu geleneği yıllardan beri uyguluyoruz. Yurdumuzun bazı illerinde kıldırılan Enderun Usulü Teravih namazını Bolu’da bu konuda eğitimli ve donanımlı din görevlilerimiz yıllardır çok güzel bir şekilde yerine getiriyorlar. İmamın takip edeceği makamlardan her dört rekatta bir Ramazan'ın ruhuna uygun, namazın huşu ve coşkusunu artırmak için dinlenme anlamına gelen tervihalarda, yine eğitimli ve güzel sesli müezzinler tarafından ilahilerin okunması adetine “Cumhur Müezzinliği" denir. Osmanlıdan günümüze kadar sürdürülen köklü geleneklerden Enderûn Usûlü Teravih öncelikle müezzinin namaz öncesi getirdiği kamet ile yatsı namazının hicaz veya uşşak makamında kılınacağı belirlenir. Ardından teravih namazının ilk dört rekatı saba makamı, ikinci dört rekâtı hüseyni makamı, üçüncü dört rekâtı evic makamı, dördüncü dört rekâtı acemaşiran makamı son dört rekâtı ise segah makamlarında kılınarak tamamlanır. Her dört rekât arası bir sonra gelecek olan dört rekâtın makamında bestelenmiş ramazan ilahileri okunur. İmam son rekâtta mahur makamı'nda selamını verir ardına yine mahur makamında bestelenen salat-ü selam ve segâh, salat-ı ümmiye okunarak teravih namazı tamamlanır. Vitir namazına ise müezzinin son salavatın makamına göre hüzzam, segâh veya saba makamında kılınır. Böylece yatsı namazı teravih ve vitir ile birlikte yedi makam da namaz içerisinde kullanılır.” dedi.

Editör: Servet GÖKÇEK