(HABER MERKEZİ) - Eski tip kimlik kullananlar için zaman daralıyor. O tarihten sonra eski kimliklerle işlem yapılamayacak.

Türkiye'de çipli kimlik kartlarına geçiş için son tarih 31 Aralık 2023 olarak belirlendi. Bu tarihe kadar eski tip nüfus cüzdanları geçerliliğini koruyacak. 2023 yılının gelmesiyle birlikte bankalar işlem yapmak için çipli kimlik şartı aramaya başladı. Bu nedenle, eski kimliklerle artık banka hesabı açmak, para yatırmak, çekmek, kredi çekmek gibi işlemler yapılamıyor.

ESKİ EHLİYET KİMLİKLERİ İÇİN SONA YAKLAŞILDI

Eski ehliyet kimliklerinin geçerlilik süresi de 31 Aralık 2023'te sona erecek. Bu nedenle, ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin de bu tarihe kadar başvuruda bulunmaları gerekiyor.

KİMLİKLERİ YENİLEMEK İÇİN NE YAPILMALI?

Kimlik yenileme işlemleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün web sitesi üzerinden veya ALO 199 hattından randevu alınarak yapılabiliyor. Randevulu başvurularda, başvuru işlemleri daha hızlı ve kolay bir şekilde tamamlanıyor.

ESKİ KİMLİKLERİN YENİLENMESİNİN FAYDALARI

Eski kimliklerin yenilenmesinin birçok faydası bulunuyor. Örneğin, çipli kimlik kartlarında biyometrik veriler (parmak izi, yüz tanıma gibi) yer alıyor. Bu sayede, kimlik doğrulama işlemleri daha güvenli bir şekilde yapılabiliyor. Ayrıca, çipli kimlik kartları ile e-imza ve e-devlet hizmetlerinden daha kolay yararlanılabiliyor.

DEĞİŞTİRME ÜCRETİ NE KADAR?

Kimlik değişimi ücreti, 2023 senesi için 83 TL olarak bilinmekte. Söz konusu ücret, başvuru esnasında Vakıflar Bankası, Halkbank veya Ziraat Bankası şubelerine yatırılmakta.

Editör: Servet GÖKÇEK