Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY soruşturmaları hakkında bilgilendirme yapıldı. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Sözcülüğü ve Medya İletişim Bürosu tarafından yapılan yazılı açıklamada, bugüne kadar, 2290 şüpheli hakkında soruşturma yürütüldüğü kaydedildi.

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Sözcülüğü ve Medya İletişim Bürosu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Kanunlarımıza göre suç teşkil eden olaylar sebebiyle adli merciler tarafından soruşturmaların süratle, etkin ve adil biçimde yürütülmesi, adil yargılanma hakkı ve diğer evrensel hakların korunması suretiyle şüphelilerin delilleriyle birlikte bağımsız mahkemeler önüne çıkarılması ve yapılacak kovuşturmalar sonunda ceza adaletinin hızlı ve isabetle gerçekleştirilmesi; suç işleme eğiliminde bulunanlar üzerinde meydana getireceği caydırıcılık etkisi sebebiyle büyük önem taşımaktadır. Öte yandan, soruşturma sürecinde insan hakları ihlallerinin önlenmesi, delillerin zamanında ve usulüne uygun toplanması, kişi ve kurumların mağdur edilmemesi ve her şeyden öte toplumun yargıya olan güveninin tesisi ve devamı için soruşturma işlemini yürüten Cumhuriyet savcılarının bu hususlarda azami ölçüde hassas davranmaları gerekmektedir.

Cumhuriyet savcısının en temel görevlerinden biri ihbar veya başka bir suretle bir suçun işlendiği izlenimini veren bir hali öğrenir öğrenmez kamu davasını açmaya yer olup olmadığına karar vermek üzere hemen işin gerçeğini araştırmaya başlamak, şüphelinin lehine ve aleyhine olan delilleri eşit bir çaba göstererek toplamak ve muhafaza altına almaktır.

Bu bağlamda; Cumhuriyet Başsavcılığımızca bugüne kadar FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturmalar sonunda; 3'ü tutuklu, 7'si adli kontrollü toplam 10 şüpheli hakkında Anayasayı ihlal ve bağlı suçlardan; 268'i tutuklu, 166'sı adli kontrollü olmak üzere toplam 558 şüpheli hakkında FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçundan Bolu Ağır Ceza Mahkemesine iddianame düzenlenmiş, FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçundan 532 şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar; 489 şüpheli hakkında çeşitli yer başsavcılıklarına yetkisizlik kararı verilmiş, 49'u tutuklu, 70'i adli kontrollü, 29'u yakalama emri ile aranan toplam 701 şüpheli hakkında soruşturma devam etmekte olup, Cumhuriyet Başsavcılığımızca FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçundan bugüne kadar soruşturma yürütülen şüpheli sayısı toplam 2290'a ulaşmıştır.

Cumhuriyet Başsavcılığımız yetki sınırları dahilinde yayın yapan bazı basın ve yayın organlarında; kamuoyunun yargıya, kolluk kuvvetlerine ve Devletin diğer kurum ve kuruluşlarına güvenini sarsacak yayınların yapıldığı, toplum nezdinde suç ve suçlu ile mücadelede etkin davranılmadığı algısı yaratıldığı, kamu görevlileri ile kurumların haksız yere suçlandığı izlenmektedir.

Bilinmelidir ki; Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı olarak gerek vatandaşlarımızdan doğrudan Cumhuriyet Başsavcılığımıza intikal eden ihbar ve şikayetler, gerek kolluk marifetiyle iletilen fezlekeler, gerekse CİMER ve BİMER yolu ile ya da elektronik posta ile gönderilen ihbarlar en ince ayrıntısına kadar incelenmekte, gerekli soruşturma ve kovuşturmalar sonuna kadar yürütülmektedir.

Yine, ulusal ve yerel basında yer alan tüm haber, yorum ve köşe yazıları titizlikle takip edilmekte, suç teşkil eden konularda gereğine derhal tevessül edilmektedir.

Anayasamıza, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine ve yasalarımıza göre herkes ifade özgürlüğü hakkına sahiptir. Görev ve sorumluluklar da yükleyen ifade özgürlüğünün kullanılması, yasa ile öngörülen ve demokratik bir toplumda ulusal güvenliğin, toprak bütünlüğünün ve kamu güvenliğinin korunması, Devlet sırrı olarak usulünce belirtilmiş bilgilerin açıklanmaması, kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın, başkalarının haklarının korunması, gizli bilgilerinin yayılmasının önlenmesi veya yargı erkinin yetki ve tarafsızlığının güvence altına alınması için gerekli olan sınırlamalar veya yaptırımlara tabi tutulabilir.

Basın ve yayın organlarında yer alan haber, yorum ve yazıların öncelikle masumiyet karinesine, lekelenmeme hakkına zarar vermemesi, gizli yürütülen soruşturma ilkelerine uygunluk göstermesi, yasal şekil, şart ve usullere aykırı olmaması, suç teşkil etmemesi gerekmektedir.

Gücünü Anayasa, uluslararası sözleşmeler ve yasalardan alan, tam bir vicdani kanaat ile, tarafsızlıkla ve adaletle hareket eden Bolu Cumhuriyet Başsavcılığının, insan haklarına saygılı, adil yargılanma ve lekelenmeme ilkelerine bağlı olarak, terör örgütleri ve diğer suç örgütleri ile ilgili soruşturmalar başta olmak üzere suç teşkil eden tüm eylemleri eksiksiz soruşturacağından kimsenin şüphesi olmamalıdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Editör: TE Bilisim