Afet ve Acil Durum Eğitimi ve Tatbikatı Masa Başı ve Uygulama Tatbikat Senaryosu Köroğlu Devlet Hastanesinde gerçekleştirildi. Yapılan tatbikata Kızılay, Umke, İtfaiye ve Afad katıldı.

Haber: Onur KAYNARCALI

Verilen masa başı eğitimin pekiştirilmesi amacıyla Kadın Doğum ve Çocuk hastalıkları Ünitesi, ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinde ve KBRN (Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Nükleer) ünitelerinde kurtarma yapılırken, sonrasında yangın söndürme tatbikatı yapıldı. İtfaiye ile yapılan yangın söndürme tatbikatında 9 yaşındaki bir ilkokul öğrencisinin yangını başarılı bir şekilde söndürmesi büyük alkış aldı. Yapılan tatbikatın senaryosunda ise Bolu’da meydana gelen 7.1 şiddetindeki depremin sonucu hastanede yaşanabilecek olan problemleri ele alan tatbikata hastane personelinin yanı sıra Sağlık Meslek Okulu öğrencileri ve ilkokul öğrencileri katıldı.

HASTANE PERSONELİ ACİL DURUMLARA HAZIR

Hastane genelinde yapılan tatbikat, hastane personelinin acil durumlarda toplanma yerindeki görev alanlarına geçmesi ile başladı. Bina içerisinde mahsur kalan veya dışarıya çıkamayan hastaları bulmak amacıyla yapılan keşif sonrası yaralılara yardım etmek amacıyla kurulan ekipler, hastaları toplanma alanına getirmeye başladı. Yaralıların taşınması ve müdahale edilmesi konusunda hastane personeli olası acil durumlara hazır olduğunu gösterdi. Daha sonra yaralıların ambulanslar ile en yakın hasar görmemiş hastanelere nakilleri sağlandı.

İTFAİYE ALKIŞI HAK ETTİ

Deprem sonrası panik ile binanın ikinci katına çıkan ve inemeyen insanları kurtarmak amacıyla itfaiyeye haber verildi. İtfaiye Merkezinden Köroğlu Devlet Hastanesine 4 buçuk dakikada gelen itfaiye her zamanki gibi alkışları topladı. İtfaiye yardımı ile indirilen yaralılar alana taşındı.

KBRN EKİBİ İŞ BAŞINDA

Senaryo gereği kimyasal bir fabrikadan hastane bahçesine gelen 5 kişinin kimyasal madde ile temas etmesi sonucu karantina altına alındı. Daha sonra görevli personellerin koruyucu kıyafetleri ile alana gelmesi sonucu kazazedeleri dekontiminasyon alanına emniyetli bir şekilde nakletti. Burada kimyasal madde ile temas eden kazazedelerin yıkanması işlemi gerçekleştirildi.

EĞİTİM HERKES İÇİN ÖNEMLİ

Binanın tamamen boşaltılması bilgisiyle sona eren tatbikatın ardından Köroğlu Devlet Hastanesi Sivil Savunma Amiri Hakan Esen yapılan tatbikatı değerlendirdi. Yaptığı açıklamada eğitimin herkes için önemli olduğunu vurgulayan Esen;

“7126 sivil savunma kanunu kapsamında bir uygulamalı bir de masa başı olmak üzere iki farklı dönemde yapıyoruz. Masa başı tatbikatta ekibimizi beyinsel olarak hazırlayıp, daha sonrasında uygulamalı tatbikat yapıyoruz, her sene farklı senaryolar üzerinde yapıyoruz. Doğal afetler herkes için problem yaratır. Bizde bunun için bir ilkokul öğrencisi ve Bolu Sağlık Meslek Yüksekokulu öğrencilerini yaptığımız tatbikatta konuk ettik. Hastane bünyesinde hiç bir ön hazırlık yapmadık. Bir afetin başımıza ne zaman geleceğini bilmediğimiz için hazırlıksız yakalandığımızı düşünerek tatbikatımızı yaptık ve başarı ile tamamladık” dedi.

GELENEKSEL TATBİKATIMIZI TAMAMLADIK

Daha sonrasında tatbikatta katılan herkes adına açıklama yapan Köroğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Muhammed Emin Demirkol şu ifadelere yer verdi;

“Düzenlemiş olduğumuz ve aslında bir anlamda geleneksel olan tatbikatımız sona erdi. Bu yıl tatbikatımızda depremi işledik. Hem dışarıdan gelen yaralılar hem de hastane içerisindeki çalışanlarımızın ve kurtarılmayı bekleyen hastalarımızın kurtarılması tatbikatını gerçekleştirdik. İzzet Baysal Devlet Hastanesi Sivil Savunma Ekibi, Afad, Türk Kızılayı, UMKE, 112 ve İtfaiye ile bu tatbikatı gerçekleştirdik. Allah vatanımızı, milletimizi böyle afetlerden ve sıkıntılı süreçlerden muhafaza eylesin. Tabi başımıza geldiğinde hazır olmak için bir gayret içerisindeyiz. İnşallah yaşamayız böyle afetleri ama yaşarsak neler yapacağımızı bir kez daha görmüş olduk. Çok başarılı bir tatbikat oldu. Tatbikata katılan hem sivil savunma ekibimizi hem de diğer kurumları ve değerli çalışanlarımızı tekrar kutluyorum”

 

Editör: TE Bilisim