16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salon’da, “Gıda 4.0” adlı bir panel düzenlendi.

MEHMET FATİH YALINIZ

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde düzenlenen panele, Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Panel öncesinde açılış konuşması yapan Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi Cem Kösemeci, gıda güvenliği hakkında şunları söyledi; “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün 1945 yılında kurulduğu tarih olan 16 Ekim her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. Ortak amaç ise bireylerin gıda güvenliği çerçevesinde detaylı ve sağlıklı gıdaya erişmesi konusunda farkındalık yaratmak, eyleme geçilmesini teşvik etmektir. Bizler Gıda Mühendisleri Odası, Bolu Ziraat Mühendisleri Odası, Bolu Kent Konseyi ve Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte üniversitemiz destekleri ile bu yıl daha yoğun katılımlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz.

Yaşamın sürdürülebilmesi için yaşamın sürdürülebilmesi için mutlak önemli olan gıda üretimini tarladan sofraya sürdürülebilir bir gıda güvenlik sisteminin kurulması oldukça önemlidir. Gıda kaynaklı tehlikelerin önlenmesi bu çerçevede hammaddeden başlayarak gıda tüketimine kadar gıda zincirindeki her şeyin dikkatle incelenmesi gereklidir. Sürdürülebilir bir gıda güvenliği zincirinde olmazsa olmaz kavramlardan biri de gıda güvencesidir. Küresel gıda güvencesi endeksine göre Türkiye 113 ülke arasında 2016 yılında 45. Sırada iken 2017’de 49. Sıraya gerilemiştir. Dolayısıyla bu duruma karşı gerekli eğitimi almış elemanlara ihtiyaç olduğu görülmektedir.”

Kösemeci’nin ardından konuşan Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat ise, şunları söyledi; “FAO’nun verilerine göre, dünyada her 9 insandan biri ‘kronik açlık’ çekiyormuş. Gerçekten çok ciddi bir rakam. Yine FAO’nun verilerine göre 821 milyon kişi kronik açlık çekiyormuş. Bu sayının büyük çoğunluğu kadınlarmış ve kırsal kesimde yaşayanlar olduğu söyleniyor.

Maalesef ülkemizde de gıda ile alakalı en büyük problemlerimizden biri de ‘israf’. Gereksiz tüketim, gereksiz gıda israfa yol açıyor. Dünya üzerinde üretilen tüm gıdanın 3’te 1’i israf oluyormuş. Kullanılmadan çöpe atılması demek oluyor. Bu da çok ciddi bir rakam. İsrafın yanında diğer bir konu da ‘aşırı tüketim’. FAO’nun verilerine göre dünyanın toplam nüfusunda 1.9 milyar ‘aşırı kilolu insan’ varmış. Aşırı kilolu olmanın asıl sebebi; fazla yemek, hareketsiz kalmak. Bu sayının 670 milyonu da obezmiş. Bu artık hastalık boyutu, obezite tıpta da bir hastalık olarak geçmekte ve uzmanlarımız tedavisinin gerektiğini söylüyor. Bu veriler, 3.4 milyon kişinin de obeziteden öldüğünü söylüyor.”

Açılış konuşmalarından sonra Prof. Dr. Zehra Ayhan’ın yönetimindeki panel başladı. Panelde, tarımda dijitalleşme ve akıllı köy projesi, akıllı ambalaj uygulamaları ve nanoteknoloji, yapay zeka ve tarım 4.0 konuları işlendi.

Editör: TE Bilisim