Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bolu İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Murat Ataman, yapımı devam eden Güney Çevre Yolu ile ilgili olarak yazılı bir açıklamada bulundu. Ataman; “Güney Çevre Yolunun devam ettirilmesinin kamu yararına olmadığı, kamu kaynaklarının düzgün kullanılmadığını belirtmek istiyoruz. Güney Çevre yolu rant sistemine hizmet etmek için Bolu tarım arazilerine yapılan en büyük ihanetlerden birisidir. Haklı olarak karşı çıktığımız bu projenin iptali için her türlü mücadeleyi yasal zeminlerde sürdürmeye kamu çıkarlarını koşulsuz korumaya devam edeceğiz” dedi.

“TARIM ARAZİLERİ DE YAPILAŞMAYA AÇILARAK RANTA KURBAN EDİLMİŞTİR”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bolu İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Murat Ataman, tarın arazilerinin yapılaşmaya açılarak ranta kurban edildiğini vurgulayarak; “Bölgemizin ve ülkemizin en güzel kentlerinden birinde yaşamaktayız. Gerek bulunduğu coğrafi koşullar, dağ ve kış turizmine uygun iklim şartları, doğal göl ve ormanları, Ankara ve İstanbul’a olan yakınlığı ile kentimiz her zaman bir cazibe merkezi olmuştur. Ancak geçen zaman içinde kenti yönetenlerin uyguladıkları akla, bilime, planlama ve şehircilik ilkelerine uymayan, kentin doğal, kültürel değerlerini hiçe sayan politikalar, kentin sahip olduğu değerlerden hızla uzaklaşmasına sebep olmuştur. Son 20 yıl içinde, ülkenin her yerinde görülen, yoğun ve plansız yapılaşmadan ilimiz de nasibini almış, çevremizde bulunan az miktardaki tarım arazileri de yapılaşmaya açılarak ranta kurban edilmiştir.

“TARIM ARAZİSİ MAALESEF HEMEN HEMEN HİÇ KALMAMIŞTIR”

Bolu ilimizin merkezinde, tarihi turizmi destekleyen kültürel değerleri, güneye doğru Karacasu beldesine kadar tarım alanları, Karacasu bölgesi sağlık termal turizmi ile dağlık bölgemizde Gölcük ve Bolu yaylaları, dağ turizmine elverişli alanları bulunmaktadır. Şehir merkezinin kuzeyi ise otobana kadar yapılaşma altındadır. Kuzey hattında tarım arazisi maalesef hemen hemen hiç kalmamıştır” ifadelerini kullandı.

“18. MADDE UYGULAMASINI DEVREYE SOKARAK İNANILMAZ ÇABA GÖSTERMİŞTİR”  

Güney Çevre Yolu projesinin iptal edilmesi durumunda kaynakların doğru kullanılmasına yarar sağlayacağını belirten Murat Ataman; “Önceki dönem belediye başkanı Bolu çevresindeki tüm tarım arazilerini yapılaşmaya açmak için 18. Madde uygulamasını devreye sokarak inanılmaz çaba göstermiştir. Güney Çevre yolu da bu rant sistemine hizmet etmek için Bolu tarım arazilerine yapılan en büyük ihanetlerden birisidir. Bu yol projesinin ilk dolgusunu da Fırka Tepesinin hafriyatından çıkan toprağı rastgele bu bölgede biriktirerek başlatmıştır. 2 yıl geçtikten sonra dolgunun ve yerinin uygun olmaması nedeni ile Karayolları tüm işlemleri yeniden başlatmıştır.

Toprak dolgu yapılan bu bölge, şehrin güneyinden geçecek 10-12 metreye kadar toprak dolgu ile yükseltilerek yapılmış güney transit karayolunun başlangıç noktası olmuştur.  Bu bölgede bulanan tarım alanları 18.madde uygulaması ile arsaya dönüştürülerek yapılaşmaya açılmıştır. Yapılan araştırmalarda Güney Çevre Yolunun 3 bölümde tamamlanacağı anlaşılmaktadır.1.bölüm D-100 Batı/Mudurnu yolu arası-(bu işin ihalesi geçmiş dönemde verilmiş, çalışma devam ediyor), 2. bölüm Mudurnu yolu-Karacasu yolu arası, 3.bölüm: Karacasu yolu-D-100 Doğu çıkışı. İlk aşamasının bitirilmesi neticesinde bu bölgedeki tarım alanları doğal süreçte yerini binalara terk edecek ayrıca transit geçen tırlar, ağır tonajlı araçlar ses ve hava kirliliği yaratacaktır. Güney Çevre Yolunun ilk aşaması bitirildikten sonra iptal edilmesinin hem kaynaklarımızın doğru kullanılmasına yarar sağlayacak, hem gittikçe azalan tarım arazilerinin ranta açılmasının önüne geçilmiş olacaktır” diye konuştu.

GÜNEY ÇEVRE YOLU PROJESİNİN SONLANDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ”

Murat Ataman, Güney Çevre Yolu projesinin iptal edilmesi gerektiğini söyleyerek; “Ekonomik krizin üst seviyede olduğu, kaynak bulmakta zorlandığımız bu günlerde hiçbir gerçek ve bilimsel açıklaması olmayan Güney Çevre Yolunun devam ettirilmesinin kamu yararına olmadığı, kamu kaynaklarının düzgün kullanılmadığını bir kez daha belirtmek istiyoruz. Doğal kaynaklarımıza ve tarım arazilerimize geri dönülmeyecek zararlar verecek bu projenin 2. ve 3. aşamasının derhal iptal edilmesi, 1. aşamasının da en kısa sürede sonlandırılmasını talep ediyoruz. Bu iş için harcanacak kaynağın tarım ve sanayi için kullanılması şüphesiz ki ülkemize daha fazla yarar sağlayacaktır. Bizler kamu yararına aykırı bulduğumuz projelere karşı itirazlarımızla birlikte, kamu çıkarından uzak bu tip sorunlu girişimlere çözüm önermeye devam ediyor ve bunu en ucuz maliyetle kamunun yararına sunulması için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

“KAMU ÇIKARLARINI KOŞULSUZ KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ”   

Açıklamasının sonunda öneriler sunan Ataman; “Bolu’nun kuzeyinden otoban geçmektedir. Şehir merkezine girmeden geçmek isteyenler için şehrimizin girişinde otoban Batı ile Çaydurt giriş çıkışları ücretsiz olması halinde, olası şehir içi yoğunluk azalacak kimsenin bir sıkıntısı kalmayacaktır.(Şema ektedir)

Bolu’nun Güney aksı yoğun olarak Turizm amaçlı olarak kullanılmaktadır. Güney Çevre yolunu yaparak Bolu ya gelen misafirleri Bolu içini hiç görmeden göndermek Bolu’da yaşayan esnaf ve turizme hizmet verenleri de etkileyecektir. Rantsal çıkarımlarla hükümete yakın müteahhitlere iş vermek için yeni çevre yolları projeleri oluşturup kamu kaynaklarının gereksiz işlere harcanmasını istemiyoruz.

Anayasal kuruluş olan ve kamu yararına hizmet üretmek görevleri arasında sayılan TMMOB ye bağlı Odalar olarak bu durumu Bolu Halkı ile paylaşmayı görev sayıyoruz. Haklı olarak karşı çıktığımız bu projenin iptali için her türlü mücadeleyi yasal zeminlerde sürdürmeye kamu çıkarlarını koşulsuz korumaya devam edeceğiz.” dedi.

Editör: TE Bilisim