Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde Bolu TSO adına tescil edilen “Kıbrıscık Pirinci” nin coğrafi işaret almasından dolayı Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş’e teşekkür yazısı gönderdi. Hisarcıklıoğlu; “Bolu Kıbrıscık Pirinci coğrafi işaretinin tescili için emek veren, alın teri döken siz değerli başkanım, yönetim kurulunuzu, meclisinizi yürekten kutlayarak hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

 Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş ise kendilerinde övgü dolu sözler ile bahseden TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’a karşılık vererek; “TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, Kıbrıscık Pirincinin tescili dolayısıyla Oda Başkanımız, Yönetim Kurulumuz ve Meclisimize gösterdiği teveccüh ve sarf ettiği övgü̈ dolu sözler, bizlerin bu konudaki azim ve kararlılığını daha da güçlendirmiştir” diye konuştu.

 Haber: Aslı Akış

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bolu Kıbrıscık Pirinci" coğrafi işaretinin tescili için emek veren, alın teri döken başta Bolu TSO Başkanı Türkeş olmak üzere tüm çalışanlara teşekkür etti. Hisarcıklıoğlu, kırsal kalkınma ve kadın istihdamının desteklenmesini coğrafi işaretler sahiplenilerek artırılabileceğine dikkat çektiği yazısında coğrafi işaretlerin en büyük zenginlik olduğunu söyledi.

“COĞRAFİ İŞARETLERİMİZ EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİMİZ”

Rifat Hisarcıklıoğlu; “Coğrafi işaretlerimiz; yerinde istihdam sağlayan geleneksel üretim biçimleriyle yerel ekonomiyi ayakta tutan, kültürel zenginliğimizi yaşatıp gelecek kuşaklara aktaran en büyük zenginliğimiz, mirasımızdır. Bu mirası korumak ise hepimizin görevidir.

Ülkemizin kültürel ve milli değerlerinin korunmasının yanı sıra ülkemizin ekonomik gelişimini, ihracat gelirlerinin artırılmasını, ayrıca kırsal kalkınmanın ve kadın istihdamının desteklenmesini coğrafi işaretlerimizi sahiplenerek sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

“TESCİLİ ALINMIŞ 514 COĞRAFİ İŞARETİMİZ BULUNMAKTADIR”

Coğrafi işaretlerin hem ulusal hem uluslararası boyutta hak ettiği değeri elde etmesinin sağlaması gerektiğine de değinene Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu; “Bugün geldiğimiz noktada, tescili alınmış 514 coğrafi işaretimiz bulunmaktadır. Bu ürünlerin 211'i Oda ve Borsalarımız tarafından tescil ettirilmiştir. Oda ve Borsalar olarak coğrafi işaretleri sadece tescil ettirmekle kalmamamız; ürünlerin denetim süreçlerini yakından takip ederek, ürünlerin tanıtımı ve pazarlanması için çalışmalar yapmalı, coğrafi işaretlerimizin hem ulusal hem de uluslararası boyutta hak ettiği değeri elde etmesini sağlamalıyız” dedi.

“COĞRAFİ İŞARETLERİMİZİN TİCARİLEŞMESİNE DAHA ÇOK DESTEK SAĞLAMALIYIZ”

Rifat Hisarcıklıoğlu, coğrafi işaretlerin ticarileşmesine daha çok destek sağlanmasını da belirterek; “Bizim buradaki görevimiz; tescil sahibi kurumlar olarak ilk aşamada; coğrafi işaretli ürünlerimizin üretimini gerçekleştiren üreticilerin tescilde belirtilen üretim şartnamesine uygun üretim yapmalarını, coğrafi işaretli ürün amblemini kullanmalarını, coğrafi işaret yönetişim sistemini anlamalarını ve inanmalarını sağlamaktır. Daha sonra ürünleri doğru ve yerinde pazarlayarak ticari kazanca dönüştürmeleri, ulusal ve uluslararası alanda yöresel marka değerlerimize katma değer yaratmalarını sağlamalarına yardımcı olmaktır. Bu kapsamda coğrafi işaretli ürün üreticilerin' kayıt altına almalı; bu üreticileri toptancılarla, perakendecilerle, ulusal ve yerel zincirlerle bir araya getirerek coğrafi işaretlerimizin ticarileşmesine daha çok destek sağlamalıyız” diye konuştu.

“YURT DIŞI PAZARINDA DAHA ÇOK YER ALMALIYIZ”

Coğrafi işaretleri Avrupa birliğine de tescil ettirerek yurt dışı pazarında yer alınmasının önemine vurgu yapan M. Rifat Hisarcıklıoğlu; “Coğrafi işaretleri sadece ülkemizde tescil ettirmekle işimiz bitmemelidir. Avrupa Birliği'nde de tescil ettirerek yurt dışı pazarında daha çok yer almalıyız. Malatya Kayısısı, Aydın İnciri ve Antep Baklavası olmak üzere 3 ürünümüz Avrupa Birliği'nde de tescilli. Tescilli ürünlerimizin yanı sıra 18 ürünümüz ise başvuru aşamasında. Bu sayıyı daha da artırabilmek üzere Birliğimiz koordinasyonunda Brüksel Ofisimiz ile oda ve borsalarımıza destek olmakta, Avrupa Komisyonu nezdinde görüşmeler gerçekleştirerek başvurularımızı sonuçlandırmak üzere takibini yapmaktayız” şeklinde konuştu.

“ALIN TERİ DÖKENLERİ YÜREKTEN KUTLUYORUM”         

Hisarcıklıoğlu teşekkür yazısının sonunda; “Bolu Ticaret ve Sanayi Odası olarak "Bolu Kıbrıscık Pirinci" coğrafi işaretinin tescili için emek veren, alın teri döken siz değerli başkanım', yönetim kurulunuzu, meclisinizi, genel sekreterimizi ve çalışma arkadaşlarımı yürekten kutlayarak hepinize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kendisine göndermiş olduğu teşekkür yazısına sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak cevap verdi.

“ÖVGÜ DOLU SÖZLERİ BİZLERİ DAHA DA GÜÇLENDİRMİŞTİR”

Bolu TSO Başkanı Türker Ateş, “Tüm illerimizi yöresel ürün ve değerlerine coğrafi işaretler aracılığıyla sahip çıkmaya teşvik ederek bu konuda bugüne kadar örnek bir farkındalık çalışması yürüten, bu sayede, tescil edilen coğrafi işaretler içinde Oda ve Borsaların sayısının artmasında en önemli pay sahibi olan değerli TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, Kıbrıscık Pirincinin tescili dolayısıyla Oda Başkanımız, Yönetim Kurulumuz ve Meclisimize gösterdiği teveccüh ve sarf ettiği övgü̈ dolu sözler, bizlerin bu konudaki azim ve kararlılığını daha da güçlendirmiştir. Değerli TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na Bolu TSO olarak teşekkürlerimizi sunarız.

“ÇALIŞMALARIMIZ HIZ KESMEDEN ARTACAK”

En fazla coğrafi işaret başvurusu yapan Oda olma unvanını elde tutan Odamızın coğrafi işaretler konusundaki çalışmaları hız kesmeden, tüm ilçelerimiz ve kurumlarımız ile işbirliği ve koordinasyon içinde artarak devam edecektir” dedi.

Editör: TE Bilisim