Koronavirüsle mücadele kapsamında düğün salonları, Mart ayında geçici süreyle faaliyetlerini durdurmuştu. Bununla birlikte pek çok çift de özel günlerini ya iptal etti ya da erteledi. Normalleşme süreciyle birlikte düğün salonları belirli kurallar çerçevesinde kapılarını açtı. Kuyumculardan da sahte altın uyarısı geldi.

Haber: Aslı Akış

Normalleşme takvimine giren Türkiye'de 1 Temmuz itibariyle düğün salonları faaliyete başladı. Bu tarih itibariyle Bolu’da ve yurt genelinde birçok çift dünya evine girecek. Çiftlerin en mutlu günlerinde yanlarında olan ve takı merasiminde altın takacak kişileri ve yatırımcıları uzmanlar uyardı.

Son zamanlarda altın fiyatlarının artış göstermesiyle piyasadaki sahte altına dikkat çeken uzmanlar, vatandaşların mağdur olmaması için dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.

“GÜVENDİKLERİ KUYUMCULARDAN ALIŞ-VERİŞ YAPSINLAR” 

Bolu’da faaliyet gösteren kuyumculuk, saat ve hediyelik eşya firması FAY Yamaner Mücevher Mağazalar Koordinatörü Hakan Doğan, vatandaşları tanıdıkları güvendikleri kuyumcudan alışveriş yapmaları konusunda uyararak; “Kuyumcular olarak Sağlık Bakanlığımızın yaptığı uyarılara dikkat ederek hizmet vermekteyiz. 1 Temmuz itibariyle nikah ve düğün işlemleri başladı. Piyasada sahte ve ayarı düşük altınlar var. Bu konu da net bir ceza olmadığı için hukuki alanda bir boşluk var. Suç gruplarını bu sektöre yönlendiriyor. Kesinlikle bildikleri, güvendikleri ve bildikleri kuyumculardan alış-veriş yapmalarını tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

AYARI DÜŞÜK VE SAHTE ALTINA DİKKAT!

Hakan Doğan, altın fiyatlarının yükselmesi ile birlikte piyasada sahte ve ayarı düşük altın ile karşılaşılabileceğine dikkat çekerek;  “Altın fiyatları çok yükseldi. Uygun fiyata altın alabilmek adına sahte altın ve ayarı düşük altın ile karşılaşabilirler. Özellikle bu konu da dikkat etmeliler. Ayarı düşük altın ve sahte altın daha çok ticarette daha çok kullanılıyor. Kendi aralarında vatandaşlarımız altın ticareti yaparken ufak hesaplamalar yapmasınlar. Bir ticari işletmeden ürünlerini almaları ve satmaları vatandaşlarımız için güven açısından en doğru tercih olur. Biz kuyumcular devlet daireleri tarafından denetleniyoruz. Bağlı bulunduğumuz ticari odalar, dernekler var. Bizlerle bilgi paylaşımları ve denetimleri oluyor. Vatandaşlarımızın üzülmemeleri açısından, zarar etmemeleri açısından bilindik kuyumcularla alış-veriş yapsınlar. Bolu’da bizim bir derneğimiz var. Derneğimiz bize düzenli olarak fiyatları takip edip bilgilendirmede bulunuyorlar. Bizler de bunlara uygun satış yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ALTIN YÜKSEK SEYİR HALİNDE”

Doğan, tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebiyle altın fiyatlarında dalgalanmalar yaşandığını belirterek; “Altın şuanda yüksek seyir halinde. Tüm Dünya’da gerçekleşen bir salgın hastalığı var. Pandemi sürecinden geçiyoruz. Devlet ve hükümetler üzerinde bu hastalığın ekonomik anlamda bir etkisi var. Altın bu gibi hastalıklardan, belirsizliklerden, savaşlardan, ekonomik krizlerden hep prim yapmıştır. Dolayısıyla altın yüksek seyir halinde. Tüketiciler bu nokta da bazen gramlar hediyelerde değişiklik oluyor. Bazen de tercih ettikleri ürünlerin ayarlarında değişiklikler oluyor. Önceden 22 ayardan aşağıya takı takmayan müşteri artık 14 ayar bir takı kullanabiliyor. Herkes bütçesine göre hareket etmek durumda. Takı türü altınlar kişinin kendi zevki için tercih ettiği altınlarda hareketliliğimiz yeni başladı. Bu bir süreç. Bakanlığımızın açıkladığı gibi ne zaman ve nasıl biteceği belli değil. Uzun bir süreç olarak gözüküyor. Bununla birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Ne ticareti tamamen durdurmamız söz konusu ne hayatı tamamen durdurmamız söz konusu. Hepimiz bu nokta da özen gösterip, uyarıları dikkate alarak hayatımıza devam etmeliyiz. Altın fiyatları konusunda dalgalanmalar oluyor. Vatandaşlarımızın kendin bütçelerine uygun, kendilerini zorlamayacak şekilde altın alabilirler. Kredi kartı ile alış-veriş yapabilirler. Takı türü alış-verişlerinde kredi kartında taksit imkanı yoktu. Şuanda takı türü alış-verişlerinde 4 taksit imkanı var”diye konuştu.

“İNSANLAR ESKİSİ GİBİ FAZLA ALTIN ALAMIYOR”

Alyanaklar Kuyumculuk Sahibi Salih Burak Özkan, pandemi kaynaklı sıkıntılar yaşadıklarını ifade ederek vatandaşların eskisi gibi altın alamadığını söyledi. Özkan; “Pandemi sürecinde 2-3 ay boyunca sıkıntılar yaşadık. Düğünler başladı.  İnşallah sezon iyi geçer. Tabi bu sene bazı sıkıntılar olacak. Fiyatlar yükseliyor. 6 ay önce altının gramı 300 TL civarındaydı şu anda 395 TL civarında. İnsanlar eskisi gibi fazla altın alamıyor. Biraz daha sınırlı seviyede altınlarını alıyorlar. Ama bir şekilde düğünler olacak” dedi.

“BOLU’YA GELEN ALTINLARIN ÇOĞUNU DENETLİYORUZ”           

Altın alacaklara mağduriyet yaşamamaları uyarısında bulunan Salih Burak Özkan; “Bulundukları yerde güvenilir kuyumcuları zaten tercih ediyorlardır. Kartlarını alabilirler. Bir de külçe altınlarda sertifikalı olanlar var, onları tercih edebilirler. Biz elimizden geldiği kadar Bolu’ya gelen altınların çoğunu denetliyoruz. Ama müşterinin bozdurduğu altınlarda sıkıntı yaşayabiliyoruz” diye konuştu.

ALTIN FİYAT YÜKSEKLİĞİ NE KADAR DEVAM EDER?

Özkan, altındaki yükseliş ile ilgili de bilgiler vererek; “Pandemi süreci devam ederse altının gözü yukarıda, yukarıya doğru olacağını tahmin ediyoruz. Ama pandemi süreci sona ererse, biraz daha düzelirse her şey altının fiyatında esneme olabilir. Genelde müşterilerimizin belli gittikleri, güvendikleri kuyumcularımız oluyor. Onları tercih etmelerini biz öneriyoruz. Aynı zamanda dernek başkanıyız. Gelen altınları, gelen toptancıları aralıklarla denetliyoruz. Altınlarını ayar olarak evlerine yolluyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim