Meyve ve sebze fiyatlarında geçen seneye göre büyük oranda düşüş yaşanıyor. Bolu Pazarı’nda karpuzun kilogram fiyatı 15 TL, domates ise 5 liradan satılıyor. Geçtiğimiz yıl 8-10 liraya satılan kırmızı elma ise bu sene 3 liradan alıcı buluyor.

Haber: Ali Çağrı Demirtaş

Bolu pazarında geçtiğimiz yıllarda yükselen fiyatlar bu sene büyük oranda düşüş yaşadı. Geçtiğimiz sene 20 liraya kadar yükselen kivi ve muzun fiyatı 10-12 lira, 10-12 liraya kadar çıkan portakalın fiyatı bu sene 5 lira, 8 liradan satılan kırmızı elmanın fiyatı ise 3 liraya kadar düştü.

“FİYATLARIMIZDA FAZLA BİR ARTIŞ YOK”

Pazarcılar Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Tuna Maltaş ise fiyatlardan bahsederek, “Fiyatlarımızda

fazla bir artış yok. Hafif bir domateste yükselme var, oda ihracattan dolayı. Meyve fiyatları daha uygun. Elma 3 lira, çilek ve muz 10-12 lira. Domates 5 lira. Fiyatlar hemen hemen aynı ifadelerini kullandı.

“ALIM GÜCÜ AZALDIKÇA İYİCE YURTDIŞINA DOĞRU GİDİYORUZ”

Vatandaşın alım gücünün düştüğünü ve bu nedenle pazarda genel bir durgunluk yaşandığını da belirten Maltaş, Ramazan ayında tüketimin az olduğunu vurguladı. Geçen seneyle bu yılki fiyatları karşılaştıran Pazarcılar Odası Başkan Yardımcısı, “Vatandaşta para yok. Ramazanda fazla tüketim olmuyor. Alım gücü az, insanlar azar azar alıyım diyor. Geçen sene fiyatlarına göre yüksek oranda düşüş var. Örnek veriyorum geçen sene kırmızı elma 8 liraydı. Bu sene 3 lira. Geçen sene portakal 10-12 liraydı. Bu sene 5 lira. Muz ve kivinin 20 liraya kadar çıktığını biliyorum. Şuan fiyatlar iyice aşağıda ama müşterinin yine alım gücü yok. Alım gücü olması için biraz geliri olması lazım geliri yok. Karpuzun kilosu 15 lira. Bir karpuz alsa müşteri 60 70 lira. Bizim esnafımız da artık onu dilim dilim satıyor. İyice yurtdışına doğru gidiyoruz. Dilim meselesi, tane meselesi. Alım gücü azaldıkça durum buna gidiyor” şeklinde konuştu.

“ZAMANLA BU KARPUZ FİYATLARI DÜŞECEK”

Bolu Pazarı’nda en yüksek fiyatlı meyve ise 15 liradan satılan karpuz oldu. Karpuz satıcısı Yakup Taşkıran, fiyatların karpuzun yeni çıkmaya başlamasından kaynaklandığını belirterek, “Şuan karpuz yeni çıktığı için pahalı. Zamanla bu karpuz fiyatları düşecek. Bizde vatandaşa yarım şekilde satıyoruz. Ramazanın bereketiyle satışlardan da memnunuz. Dilim karpuz satıyoruz, yarım şekilde satıyoruz. İnsanlar Ramazanda iftarda sahurda keserim diye, meyve lazım olur diye alıyorlar. Alanlar memnun tadı, rengi gayet güzel” ifadelerini kullandı.

Pazardaki diğer fiyatlar ise şöyle;

Çilek 13 lira, Muz 12 Lira, Portakal 6 Lira, Kırmızı Elma 2,5 Lira, Yeşil Elma 10 Lira, Kabak 5 Lira Domates 5 Lira, File Limon 4 Lira, Salatalık 7 Lira, Dolma biber 10 Lira, yeşil fasulye 7 Lira, Patlıcan 5 Lira, Sivribiber 12 Lira, Armut 5 Lira, Salkım Domates 10 Lira, Ispanak 2 Lira Yeşil Soğan 2,5 Lira, Soğan 3,5 Lira, Patates 2 Lira

Editör: TE Bilisim