Bolu İl Müftüsü Orhan Genç Ramazan ayının gelmesi ve bu ayda yapılacak ibadetler hakkında bilgiler verdi. Genç; “Mübarek ramazan ayı gerçekten değeri yüksek, rahmeti, mağfireti bol olan bir aydır. Ramazan ayı Kuran ayıdır aynı zamanda bir ahlak eğitimidir” dedi.

Haber: Aslı Akış

 İl Müftüsü Orhan Genç, sözlerine bir ramazan ayına ulaşmış olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirirken Kudüs’te yaşanan insanlık dramından dolayı buruk olduğunu belirtti. Genç; “Cenab-ı Hakk’a hamd-ü senâlar olsun bu yılda bir ramazan ayına kavuşmuş bulunuyoruz. Bu imkanı bize veren Cenabı Hakk’a binlerce şükürler olsun. Biz Recep ayına ulaştığımızda şöyle dua etmiştik; Allah’ım Recep ve Şaban ayını bize mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır. Cenab-ı Hak bu dualarımızı kabul etti ve bizi ramazan ayına kavuşturmuş bulunuyor. Bugün itibariyle dileğimiz; Allah’ım sağlık, sıhhat ve afiyet içerisinde ramazan ayını bitirmeyi ve ramazan bayramına ulaşmayı bizlere nasip eyle.

Mübarek Ramazan ayına biraz buruk girdik. Malumunuz Kudüs’te bir insanlık dramı yaşanıyor. Ben öncelikle orada şehit düşen Filistinli kardeşlerimize Cenab-ı Hak’tan rahmet diliyorum ve bunu yapanlara da Allah’ın lanetiyle lanetliyorum.” diye konuştu.

 “RAMAZAN DEĞERLİ BİR AYDIR”

Ramazan ayında yapılan ibadetlerin daha faziletli olduğunun önemine vurgu yapan Genç; “Mübarek ramazan ayı gerçekten değeri yüksek, rahmeti, mağfireti bol olan bir aydır. Cenab-ı Hak bazı zamanları diğer zamanlardan farklı tutmuş. Bu aylarda ve bu günlerde yapılan ibadetleri diğer zamanlarda yapılan ibadetlerden daha faziletli kılmış. Biz günahkâr insanlar için bu günler birer fırsattır. Onun için ramazan önemli, değerli bir aydır. Fakat biz bunu ne kadar iyi değerlendirirsek bunun kıymeti olur. Biz günahkâr müminler olarak bu ramazan ayını çok iyi değerlendirelim.

Ramazan ayı Kuran ayıdır. Kuran-ı Kerim’in nazır olduğu Kadir Gecesi bu aydadır. Kuran-ı Kerim ile meşgul olalım. Bütün camilerimizde teravi namazları, vaazlarımız, hanım kardeşlerime, erkeklere mukabeleler okunmakta. İki camimizde de (Aslahaddin ve Somuncu Camii)  hatimle namaz kıldırılmaktadır. Müsait olan, sağlığı yerinde olan kardeşlerimiz, vatandaşlarımız bu camilerde hatimle namaz kılabilir. Bütün camilerimizde Kuran hizmeti devam etmektedir. Kuran-ı Kerim öğrenmek isteyen herkes cami görevlilerimize müracaat ederek Kuran-ı Kerimlerini öğrenebilirler. Enderun usulü dediğimiz her 4 rekâtı ayrı makamda kıldırmak kaydıyla bir teravilerimiz vardır. Bunlar bir afiş halinde camilerimizin kapısına asılmıştır. Takip etmek isteyen vatandaşlarımız bunu bu şekilde takip edebilir” ifadelerini kullandı.

ORUÇ İBADETİ AHLAK GÜZELLİĞİMİZİ GELİŞTİRMEYE FIRSATTIR”

Oruç ibadetinin sadece açlık olmadığını bir ahlak eğitimi olduğunu belirten Genç; “Ramazan ayı aynı zamanda bir ahlak eğitimidir. Sadece Cenab-ı Hakk’a karşı olan kulluk görevimizi yerine getirmek değil aynı zamanda insanlar arasındaki ilişkilerdeki münasebetlerimizi değerlendirmemizdir. Yüce peygamber buyuruyor ki; bir kimse kötü söz söylemeyi, kötü iş yapmayı terk etmezse Allah’ın onun yemesini içmesini terk etmesine ihtiyacı yoktur, aç kalmasına ihtiyacı yoktur. Demek ki; Ramazan aynı zamanda iyi duyguların ortay çıktığı yeşerdiği bir aydır. Ramazan ayını bir bayram gibi değerlendirelim, çocuklarımızla Ramazan ayı orucunu tutarken bir bayram şenliği içerisinde oruçlarımızı tutalım. Huzurlu, mübarek ve kimseyle kavga etmeden kimseye kötü söz söylemeden bu ayı geçirirsek o zaman bunun değerini anlamış oluruz ve bundan istifade etmiş oluruz. Bir kimse gelip sizinle sataşırsa, kavga etmek isterse siz ona sadece iki defa ‘ben oruçluyum’ diyerek onunla kavga etmeyin, kötü söz söylemeyin diyor. Zaten oruçlu kimse asla çirkin söz söyleyemez. Onun için oruç ibadeti açlığımızın yanında aynı zamanda ahlaki güzelliğimizi de geliştirmeye fırsat olacaktır. Ben inanıyorum bir kimse bu ramazan ayı boyunca bu kötü duygulardan, işlerden vazgeçerek bir hayat devam ettirirse ramazandan sonra istese de o eski kötü hayata dönemez.” şeklinde konuştu.

FİTRE EN AZ 19 TL”

Orhan Genç, muhtaç olan kimselere zekat verilmesinin kişiler arasında maneviyat oluşturduğunu söyledi. Genç, “Ramazan ayında bir de yapılması gereken ibadetlerimizden bir tanesi de zekât ve fitrelerimizdir. Müslüman olan, zengin olan kimselerin fakir, muhtaç olan kimselere zekâtlarıyla yardım ederek onlar arasındaki manevi bağ oluşmasına da sebebiyet vermektedir. Bu sene fitrelerimiz Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından minimum 19 TL olarak belirlenmiştir. Tabi bu, kişinin maddi gücüne göre değişir. En az veren 19 TL verecek ama maddi gücü müsait olan daha fazla verebilecek.” değerlendirmesinde bulundu.

“BOLU HALKIMIZIN RAMAZAN AYINI TEBRİK EDİYORUM”

Genç, son olarak dünyanın değişik yerlerinde yaşanan zulmün son bulmasını dileyerek; “Ben bu duygular içerisinden inşallah bu Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Bugün dünyada Müslümanların acı çektiği bir gerçek. Bu zulmün bitmesi noktasında ramazan ayının vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Allah’ım bu ramazan ayını Kudüs’te, Suriye’de dünyanın değişik yerlerinde acı çeken Müslümanlar için hayırlar getirmesini ve bu zulmün bitmesine vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Bu vesile ile bütün Bolu halkımızın ve bütün kardeşlerimizin Ramazan ayını tebrik ediyorum. İnşallah sağlık, sıhhat ve huzur içerisinde bu ramazan ayını bitirir ve ramazan bayramına günahsız olarak ulaşmayı niyaz ediyorum.” dedi.

Editör: TE Bilisim