Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Yüzüak Türkcan, Ramazan ayının sona ermesi ve bayramın gelmesi ile birlikte beslenme düzeninde yaşanacak değişikliklere dikkat çekti. Türkcan bu süreçte sağlık açısından yapılması gerekenleri sıraladı.

Haber: Aslı Akış

Ramazan ayında, sıcak havada vatandaşlar ortalama 17 saat oruç tuttu. Uzun saatler aç ve susuz kalmak, öğünlerin iftar ve sahur olarak ikiye düşmesi, vücudun düzenini de değiştirdi. Bu bir aylık sürecin ardından Ramazan Bayramı için de zengin sofralar hazırlandı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Yüzüak Türkcan, Bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.

“MİDELERİN ANİDEN DOLMALARINI ENGELLEMEK SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMLİ”

Ramazan ayının sonlanmasıyla birlikte yeni bir beslenme düzenine geçileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Yüzüak Türkcan; “Ramazan ayından çıktığımız için midelerimiz birazcık bu ayda dinlendi. Bundan dolayı birden ani yüklenme olması bizim için çok ciddi anlamda bedenler açısında sıkıntı olacaktır. O yüzden danışanlarımıza ilk etapta önerimiz iki öğünlü bir beslenmeden çıkıyoruz birden çok ciddi anlamda 5-6 öğünlü beslenmeye geçmeyelim. En azından birkaç hafta. Geçiş sürecinde danışanlarımızdan ve vatandaşlarımızdan beklentimiz bu noktada. İki ana, iki ara öğün daha hafif bir beslenme olmasını öneriyoruz. Aralarda belki normalde ‘öğle yemekleri’ deniyordu belki öğle yemeği yerine daha hafif apartif bir ara öğüne geçirmek, en azından midelerin aniden dolmalarını engellemek ve sağlık açısından önemli” ifadelerini kullandı

“SU TÜKETİMİ ÖNEMLİ”

Diyetisyen Tuğba Yüzüak Türkcan, Düzenli bir sindirim sistemi için günde 2-2,5 litre su tüketmeye de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek; “Bu aylarda su tüketimiz ister istemez az oldu. havaların da ısınmasıyla ramazan ayından çıktıktan sonra insanların en çok dikkat etmesi gerektiği nokta su tüketimi. Çünkü çok ciddi anlamda su kaybımız oldu ve havalarda ısındı. Bundan dolayı mutlaka 2-2,5 litre kadar su tüketilmesi çok önemli. Tabi havalar ısındığı için bir diğer tehdit unsuru da içecekler. Mümkün mertebe şerbetli, şekerli, gazlı içeceklerden uzak durulması gerekiyor. Çünkü bu süreçte midelerimiz hassas. İçecek açısında maden suyu, evde meyvelerimizi kaynatarak yaptığımı şekersiz komposto bir şeyler içme ihtiyacımızı karşılar” diye konuştu.

“EN ÖNEMLİ KURAL PORSİYONA DİKKAT ETMEK”

Türkcan, tatlı ihtiyacının meyvelerden karşılanabileceğini de ifade ederek; “Tatlı tüketimi mümkün mertebe az olmalı. Meyvelerin en çok çoğaldığı, en zengin olduğu dönemdeyiz. Tatlı ihtiyacımızı da olabildiğince meyvelerden karşılamalıyız. Bir tek bu dönemin riski çok çeşitli ve renkli meyvemiz var o yüzden de meyvenin de bir şeker olduğunu asla unutmamalıyız. Porsiyon miktarı önemlidir. Gecelerin biraz daha uzun olduğu bu dönemde meyve tüketim miktarına dikkat etmeliyiz” şeklinde konuştu.

“UZUN SÜRELİK AÇLIK ZARARLI”

Ramazan ayında günde iki öğünle beslenmenin ardından tekrar eski düzene geçilmesinde sindirim sistemine de dikkat edilmesinin önemine vurgu yapan Türkcan; “Pandemi sürecinde evlere kapandığımız için ister istemez bir düzensizlik oluştu. Kahvaltı öğünlerini biraz erken çekmek lazım. Ramazan ayı boyunca da gece yenip yatılıyordu mideler buna alışkındı. Şimdi ise öğlene kadar herhangi bir bir besin almamak mide açısından sıkıntı olur ona dikkat etmemiz gerekiyor. Uzun süreli açlıklı beslenmeden çıktığımız için biraz daha öğün aralılarını kısaltmak gerekiyor. Sabah erken saate bir kahvaltı, bir ara öğün ve akşam yemeğinden sonra bir ara öğüne yapılmamasından fayda vardır” dedi.

“EGZERSİZ YAPILMALI”

“Son olarak egzersiz takviyesi de çok önemli” diyen Türkcan; “Çünkü ramazan ayında ister istemez egzersizler azaldı ki süreçte zaten bunu getirdi. Havaların ısınması ile birlikte mümkün olduğunda egzersiz yapılmalı.  Günde 45-50 dakika yürüyüş önemli, dışarı çıkamayacağımız evde olduğumuz zamanlarda da internetten egzersiz programları açıp evde mutlaka olabildiğince esneme hareketleri, kardiyo programları 30-40 dakikalık videolarla mutlaka desteklenmeli” ifadelerimi kullandı.

 

 

Editör: TE Bilisim