Bolu Valisi Ahmet Ümit, 1 Haziran 2020 itibariyle başlayan normalleşme sürecine dair açıklamalarda bulundu. Vali Ümit,  İlimizdeki korona virüs tedbirleri, vaka sayılarına ilişkin önemli bilgiler verdi. Ümit, ilimizde son 3 günde 17 vaka tespit edildiğini söyledi.

 

 Haber: Aslı Akış

 

 Korona virüs ile mücadele kapsamında Bolu Valisi Ahmet Ümit, İzzet Baysal Caddesi üzerinde basın mensupları ile bir araya geldi. Kentteki, son durum hakkında açıklamalarda bulunan Ümit, son 3 günde tespit edilen vaka sayısını açıkladı.

 

 Bolu Valisi Ahmet Ümit, korona virüs salgını nedeniyle yaklaşık 3 aydır devam eden sınırlandırmalar ve yasakların normalleşme kapsamında esnetilmesiyle birlikte yeni bir döneme girildiğine dikkat çekti. Ümit, kontrollü sosyal hayat döneminde dikkat edilmesi gereken 3 unsurun önemli olduğunu da vurguladı.

 

“NORMALLEŞMEYE DOĞRU ATILAN ÖNEMLİ ADIMLAR VAR”

Vali Ahmet Ümit, yeni normalleşme sürecinin herkese hayırlı olması temennisinde bulunarak; “Restoranlar, kafeler ve benzeri birçok iş yeri kaplıcalar belli şartlar altında yeniden normal hayata normal hizmete başladılar. Bunların bazılarında şartlar var. Netice itibariyle 1 Haziran’dan itibaren bütün ülkemizde olduğu gibi ilimizde de büyük oranda normalleşmeye doğru atılan önemli adımlar var. Öncelikle bu başlangıcın geriye dönüş başlangıcı olmamasını yani tekrar geriye dönüşe vesile olmamasını ilimize, insanımıza, tesislerimize, müesseselerimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

 

“3 UNSURA DİKKAT ETMELİYİZ”

Korona virüs salgınının bitmediğini ve İlimizde tespit edilen vaka sayıların olduğunu belirten Vali Ümit; “Bu süreç başladı ama bilindiği gibi süreç başlamadan evvel koronavirüs salgını bitmiş değil. Salgın devam ediyor. Bugün 2 tane yine pozitif vaka tespit edildi. Dün 7 tane tespit edildi, bir önceki gün 8 tane tespit edildi. Zaman zaman pozitif vaka tespitleri oluyor. Kısacası koronavirüs salgını bitmiş değil.

Onun için temelde özellikle 3 unsura dikkat etmemiz gerekiyor. Lokantada, restoranda, kafede, kaplıcalarda kesinlikle sosyal mesafeyi en az 1,5 metre olarak ayarlamamız gerekiyor. Yine mutlaka maske takmamız gerekiyor. Hijyen şartlarına çok iyi uymamız gerekiyor. En önemlisi bunu toplumumuzun her kademesinde yapılması gerekiyor. A’dan Z’ye hepimiz bu şartları güzel uygularsak alınan tedbirleri yerine getirirsek, biz tekrar pandemiyle mücadele noktasında geriye dönmek durumunda kalmayız” şeklinde konuştu.

 

“TEDBİRLERE HARFİYEN UYMAMIZ GEREKİYOR”

Pandemi döneminin hala devam ettiğini ifade eden Vali Ümit, tedbirlere harfiyen uyulmasının öneminden bahsederek; “Yakın geçmişte alışmadığımız halde birçok olaylarla karşı karşıya geldik. Camilerde cemaatle namazlar durduruldu. Yan yana gelemez hale geldik. Kaybettiğimiz vatandaşlarımız oldu. Kısacası çok ciddi bir süreç yaşadık. Bu sürecin tekrar geriye gelmemesi için Mart ayının başından bu yana alınan tedbirlere hep birlikte aynı samimiyetle uymaya devam edersek, inanıyorum ki, pandemi problemini artarak değil yavaş yavaş azaltarak noktalarız. Onun için mutlaka tedbirlere harfiyen uymamız gerekiyor. Bu yeni döneminde normalleşme döneminin de bütün herkese hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

“YANLIŞ BİLGİLERE RİAYET ETMEYİNİZ”

Vali Ahmet Ümit açıklamasının sonunda, ilimizde zaman zaman vaka sayılarının arttığını ve kamuoyunda paylaşılan bilgilerin yanlış olduğunu aktardı. Valilik nezdinde verilen bilgilerin dışındakilere riayet edilmemesini isteyerek;  “Zaman zaman bizde de artmalar ve azalmalar olabiliyor. Şimdi burada gerçek durum. Her gün yeni vakalar tespit ediyoruz. Koronavirüs salgını bitmiş değil. Esas bilmemiz gereken bu. Biz baştan itibaren ülkemiz olarak çok iyi geldiğimizi hepimiz biliyoruz. İl olarak bizde iyi geldiğimizi her zaman söylüyoruz. Ama bunların hepsi birer iyimser hava. Bunun tekrar kötümser havaya dönmemesi için hepimiz için bir sendrom olmaması için tedbirlere tam olarak uymamız gerekiyor. Şu kullandığımız maskeler, kullandığımız mesafe temel kuralları teşkil ediyor. Kısacası halen daha olaylar devam ediyor. Şuan hala hastanede yatan hastalarımız var. Toplamda iyiyiz ama özelde detayda bizimde sorunlarımız var. Bu sorunların azalması ve yok olması için hep birlikte tedbirlere uymamız gerekiyor. Resmi kurumların dışında hiçbir açıklamaya riayet edilmemesini özellikle rica ediyorum. Bugüne kadar muhtelif, korsan bilgiler verildi. Basında, yayında sizlere aktarıldı. Sizlerde yanıltılıyorsunuz, bizlerde yanıltılıyoruz. O bilgilerin hiç biri doğru değil. Doğu bilgiler bizde. Devletimizin genel amacı şu. İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde bu olay ne paniğe soksun ne de kimseyi rehavete süreklesin. Yani hem rehavetten hem de panikten uzaklaşılması gerekiyor. Onun eğer bunun açıklamasını kişilere bırakırsak, sıkıntılara yol açabileceği neticesiyle Sağlık Bakanlığımız tarafından resmi net rakamlar veriliyor. Bizde zaman zaman bu şekilde açıklamalar yapıyoruz. İlimizde şuan hastanelerimizde ilgili servislerimiz bunu için hazır. Kontrolümüz altında. Hayati tehlikesi bulunan herhangi bir hastamız yok. Ama yeni koronavirüs tespit ettiğimiz vakalarımız var. Vaka tespitlerin temeline baktığımız zaman hepsi sosyal mesafe kuralına, maske kuralına uyulmamasından kaynaklandığını tespit ediyoruz. Ama bu çok önemli” dedi.

 

 

Editör: TE Bilisim