Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2020-YKS) sonuçları açıklanmasıyla birlikte milyonlarca öğrenciyi ve aileyi ilgilendiren tercih dönemi 6 Ağustos'ta başlayacak. Final Eğitim Kurumları Rehberlik Öğretmeni Nergiz Ülker Yiğiterol, yarın itibariyle başlayacak üniversite tercihleri süreci hakkında konuştu. Yiğiterol; “Tercih yaparken öncelikleri mutlaka kendi istekleri olmalı. Hayalini kurduğu ya da kendisini o meslekte gördüğü bir meslek varsa o bölümde mutlaka diretmelerini istiyoruz. Hedeflerinden vazgeçmesinler, sonuç ne olursa olsun üzülmesinler, her şeyin telafisi var” dedi.

Haber: Tuğra Gülen

Mehmet Akif Ersoy Bulvarı Borazanlar Mahallesi Kalaycıoğlu Apt ‘de Psikolog Sertaç Yaşlı ve 4 rehberlik öğretmeni Nergiz Ülker Yiğiterol, Şerife Yıldırım, Elif Gürbüz ve Gözde Özkan ile Final Eğitim Kurumları Üniversite Tercih Ofisinde randevulu şekilde maske kullanımı, hijyen kuralları ve sosyal mesafe kurallarına riayet edilerek öğrencilere tercih danışmanlığı yapılıyor.

Final Eğitim Kurumları Tercih dönemi boyunca okul öğrencileri dışında da kendilerine başvuran öğrencilere ücretsiz danışmanlık hizmeti verecek.

27-28 Haziran 2020 tarihlerinde gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın ardından adaylar için zorlu bir tercih süreci başladı. Final Eğitim Kurumları Rehber Öğretmeni Nergiz Ülker Yiğiterol zorlu süreçte üniversite adayı öğrencilere hedefleri doğrultusunda önemli bilgiler verdi.

“SIRALAMALARDA CİDDİ ORANDA DEĞİŞİKLİKLER VAR”

Final Eğitim Kurumları Rehber Öğretmeni Nergiz Ülker Yiğiterol; Öğrencilerin aldığı puanların yüksek olduğunu ve bunun da sıralamaları etkilediğini söyleyerek;  “Öğrenciler zor bir süreçten geçti. Bildiğiniz gibi sınav pandemi döneminde yapıldı. Sınav tarihleri sürekli değişti. Şuanda da tercih dönemindeyiz, en önemli süreçteyiz. Tercihler 06.08.2020 tarihinden itibaren başlayacak ve 14.08.2020 tarihine kadar devam edecek. Sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra öğrenciler sıralamalarını gördüler. Öğrenciler sıralamalarına göre az çok araştırma yapıyorlar. Ancak bu sene geçen seneden farklı olarak sıralamalarda ciddi oranlarda değişiklikler var. Geçen sene 430 puan ile sıralamada 40 binlere gelirken, şuanda 430 puan ile sıralamada 70 binlere denk geliyor. Tercih yaparken bu sıralamalara çok dikkat etmeliyiz. Bir de geçen sene mezun öğrenci sayısı çok fazlaydı. Bu sene yerleştirme oranı da buna göre değişecek. Öğrencilerin puan sıralamaları, mezun öğrenci sayısı, kontenjan sayısına göre tercihlerde dikkat etmeliyiz. Öğrencilerin isteklerine göre, başarı sıralamasını göz önüne alarak en doğru tercihi yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“TABAN PUAN 170’E ÇEKİLDİ”

Pandemiden dolayı taban puanlarının düşürüldüğünü ifade eden Yiğiterol; “Bu sene 4 yıllık üniversitelerin taban puanlarında değişiklik oldu. Geçen sene taban puan 180 ve üzeri ile öğrenci alırken, şuanda sadece pandemi dönemine özgü olarak taban puan 170’e çekildi. 2 yıllık üniversiteler için taban puan 150 olarak devam ediyor” şeklinde konuştu.

“ÖĞRENCİLERİMİZ RANDEVU ALARAK GELİYOR”

Tercih ofisine öğrencileri randevulu sistemle aldıklarını vurgulayan Yiğiterol; “Hijyen kurallarına uyarak tercih yapıyoruz. Gelen öğrencilerin önce tek tek ateşleri ölçülüyor.  Öğrencilerimiz randevu alarak tercih yapmaya geliyor. Randevu almadan geldikleri takdirde, yoğunluktan dolayı öğrencilerimiz dışarı da bekletmek zorunda kalıyoruz. Tercihler için gelen öğrencileri odaya tek tek alıyoruz. Ailesi ile birlikte gelen öğrencilerimizde ise maksimum iki kişi odaya alabiliyoruz” dedi.

“ÖĞRENCİLERİMİZ İSTEKLERİNE GÖRE TERCİH YAPMALI”

Nergiz Yiğiterol, Tercih yaparken dikkate alınması gerekenin kişinin istekleri olduğunun altını çizerek;  “Öğrencilerimiz ne yazık ki tercih yaparken sadece üniversiteye gideyim diye tercih yapıyorlar ancak bu çok yanlış çünkü okuduktan sonra bütün hayatları buna göre şekilleniyor. Bu yüzden tercih yaparken öncelikleri mutlaka istekleri olmalı. Hayalini kurduğu ya da kendisini o meslekte gördüğü bir meslek varsa o bölümde mutlaka diretmelerini istiyoruz. Mezun öğrencilerimiz daha bunalmış, sıkılmış ya da pandemiden dolayı daha olumsuz etkilenmiş olabiliyor ancak yine de hedeflerinden vazgeçmesinler. En ufak zorlukta bırakırlarsa çok daha olumsuz sonuçlar çok daha mutsuz olacakları bir süreç onları bekliyor olacak ne yazık ki” diye konuştu.

“ÖĞRENCİLER TERCİH EDECEKLERİ ÜNİVERSİTEYİ GİDİP GÖRMELİ”

Öğrencilerin tercih edecekleri okulları mutlaka araştırmaları gerektiğini söyleyen Yiğiterol; “Öğrencilerimiz üniversiteyi tercih etmeden önce imkânları varsa mutlaka üniversiteyi gidip görsünler. Eğer görme imkânı yoksa öğrenci işlerini arayarak akıllarındaki soru işaretlerini giderebilirler. Artık internet devrindeyiz. İnternette herhangi bir bilgi aradığında çok kolay ulaşılabiliyor. Ama mutlaka üniversiteyi tercih etmeden önce o üniversiteyi araştırsınlar. Çünkü gittiklerinde mutsuz olabiliyorlar ya da kampüs hayatı isteyen bir öğrenci tek bir binayla karşılaştığında mutsuz olabiliyor. Ya da üniversitesinin ilçede olduğunu görüp daha mutsuz olabiliyor. Bunları yaşamamak adına mutlaka tercih edecekleri üniversiteyi araştırsınlar” dedi.

“ÖĞRENCİLERİMİZE EK BİLGİLER SUNABİLİYORUZ”

Yiğiterol, tercih ofisine gelen öğrencilere ek bilgiler sunduklarından bahsederek;  “Biz öğrencilerimize sıralamasına, puanına göre ek bilgiler sunabiliyoruz. Bu da olur diyebiliyoruz, kimi öğrencinin aklına yatıyor, araştırıyor; kimisi zaten aklında net bir hedefi var o doğrultuda devam ediyor. Burada aslında iş tamamen öğrencide bitiyor. Öğrenci ne istiyorsa biz ona göre hareket ediyoruz” diye konuştu.

“HİJYEN KURALLARINA DİKKAT EDİYORUZ”

İçeriye öğrencileri maskesiz almadıklarını ifade eden Yiğiterol; “Biz burada 4 rehber öğretmen olarak tercihlerde yardımcı olmak için bulunuyoruz. Zaten bütün sağlık ve hijyen kurallarına uyuyoruz. Şimdiden söyleyeyim öğrencilerimizi maskesiz içeri almıyoruz. Sadece kendi öğrencilerimize değil dışarıdan öğrencilere de ücretsiz bir şekilde hizmet veriyoruz. Öğrencilerin tercihleri akıllarında net olsa dahi mutlaka bir tercih danışmanına başvurup fikir alırlarsa çok daha olumlu sonuçlar elde edeceklerdir” ifadelerini kullandı.

“HER ŞEYİN TELAFİSİ VAR”

Son olarak öğrencilerin sonuç ne olursa olsun üzülmemeleri gerektiğini söyleyen Yiğiterol; “Öğrencilerin çok büyük bir kısmı dışarıda okumak istiyor. Tabii ki bunların avantajları da var, dezavantajları da var. Tercihi de öğrencilere bırakıyoruz. Kararı da onlara bırakıyoruz. Ancak her şeyin başı sağlık bugünlerde bunu iyice anladık. Sonuç ne olursa olsun üzülmesinler. Her şeyin telafisi var. Hayatlarını belirliyor ancak telafisi olan bir belirleme. Herkese hayırlı olsun” dedi.

“3. SENEYİ KALDIRAMAM”

Bu sene 2.kez sınava giren Saliha Karagöz; “Tabi pandemi sürecinde biz çok zorlandık. Gerek hocalarımız, gerek ailemiz, arkadaşlarımız her zaman yanımız da oldu. Ama tabi evde çalışmak çok zor geldi bize, buna alışkın olmadığımız için. Ama bir süre sonra toparladık kendimizi yine kendi düzenimizi oluşturduk. Programlarımızı oluşturduk çok iyi ilerliyorduk. Sınava kadar çok güzel ilerledik çalışmalarımız çok güzel gitti. Ama sınav sonrasında beklediğim başarıyı çok fazla elde edemedim. Bu pandemi bizi çok etkiledi. Tercih yapacağım. 2. Sene mezuna kaldım, 3. Seneyi kaldıramam bu sene çok zorlandım. Bolu da 2 yıllık ya da 4 yıllık düşünüyorum. 2 yıllık İnsan Kaynakları bölümü var. Onları tercih etmeyi düşünüyorum. Daha sonra dil alanından sınava girip Eskişehir’de okumayı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“HEDEFİM HUKUK”

Bu sene 2.kez şansını deneyen bir başka isim olan Mine Erdem hukuktan başka bir bölüm düşünmediğini ifade ederek; “18 yaşındayım. Bu sene sınava girdiğim 2.yılım. Şuan istediğim bölüme çok ulaşamıyorum. İstediğim tek bölüm var o da hukuk. İş alanının daha fazla olduğunu düşünüyorum. Bir diplomam olup fabrikada çalışmak istemediğim için iş alanı daha geniş olan bölümler tercih etmeye çalışıyorum. Şu an hedefimde de hukuk var. İnşallah hedefime ulaşabileceğim” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim