İHH Arama Kurtarma Bolu ekibi, AFAD Hafif Seviye Akreditasyon sınavını başarıyla tamamladı. Ekip hak kazandığı akreditasyon belgesiyle afet ve acil durumlarda AFAD ile birlikte hareket edecek.

İHH İnsani Yardım Vakfı, özellikle Van depreminden sonra bu alanda ortaya çıkan donanımlı insan gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla ilk olarak Afet Akademisi Başkanlığını kurdu ardından arama kurtarma ekiplerinin iller düzeyinde kurulmasını teşvik etti. Bolu İHH öncülüğünde 2020 yılında temelleri atılan İHH Arama Kurtarma Bolu ekibi ise 2022 yılı itibariyle aktif 50’den fazla gönüllüsüyle AFAD koordinesinde 100’den fazla çalışma gerçekleştirdi.

İHH Arama Kurtarma Bolu ekibi, AFAD ve İHH Afet Akademisinin bu yıl içerisinde gerçekleştirdiği Doğada Arama Kurtarma (DAK), Suda Arama Kurtarma (SAK) ve Kentsel Arama Kurtarma (KAK) eğitimlerine gönüllüleriyle katılım sağlayarak zorlu eğitimleri başarıyla tamamladı. Bolu’da arama kurtarma alanında yetkin insan gücü ve malzeme kapasitesinin oluşturulması içinde İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum Genel Müdürlüğü’ne “Bolu Arama Kurtarma Gönüllüleri Projesi”ni hazırlayan ekip Bolu Valiliği koordinesinde proje ortağı Bolu AFAD İl Müdürlüğüyle birlikte proje kapsamındaki çalışmalarına ise devam ediyor.

GERÇEĞİ ARATMAYAN SENARYO

Nisan ayı içerisinde AFAD Başkanlığına başvurarak Hafif Seviye Akreditasyon Belgesi talebinde bulunan ekip 7 Kasım 2022’de yapılan denetim ve inceleme sınavında gerçeği aratmayan bir senaryoyu başarıyla tamamladı. Senaryo gereği Malatya’nın Pütürge ilçesinde 5.9 şiddetinde gerçekleşen deprem sonrası AFAD’dan gelen çağrı üzerine tüm ekip harekat merkezinde toplandı. Harekat planın yapılması ve ekibin son hazırlıklarını tamamlamasıyla ekip afet bölgesine doğru yola çıktı. Ekibin konuşlanma alanını oluşturmasıyla birlikte yine senaryo gereği belirlenen enkazda arama kurtarma çalışması icra edildi. 1 Afetzedenin kurtarılması ve son kontrollerin yapılmasından sonra ekibin tekrar harekat merkezine dönmesiyle senaryo ve akreditasyon sınavı son buldu. Sınavı başarıyla tamamlayan İHH Arama Kurtarma Bolu ekibi “Hafif Seviye Kentsel Arama Kurtarma” alanında akredite olmaya hak kazandı.

Editör: TE Bilisim