(HABER: HURİ AFACAN)- Bolu İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş, Üç ayların Müslümanlar için ayrı bir öneme sahip olduğunu ve her anının değerlendirilmesi gerektiğini dile getirerek, Üç Ayların ilki olan Recep ayının 12 Ocak Cuma günü başlayacağını açıkladı.

ÜÇ AYLAR MEVSİMİNE GİRİLİYOR

11 Ocak Perşembeyi Cumaya bağlayan gece Reğaib Kandilidir. Bolu İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş, üç aylara girilmesi sebebi ile bir mesaj yayınladı. Değerli Kardeşlerim, 11 Ocak 2024 tarihi itibari ile Reğaib Kandili, 12 Ocak itibari ile de 1 Recep 1445'e gireceğiz. Maneviyat dünyamızı yenileme, güçlendirme ve tamir etme imkanı verecek yeni bir iklime girmiş bulunuyoruz. Bereket ve rahmet getirmesi dileği ile aşağıdaki hususları, değerli vatandaşlarımıza hatırlatmak istiyorum:

Zaman ve Zemin

Zaman hızla akıp gidiyor. Ayların sultanı Ramazanın habercisi Recep ayına girdik. Her şey zaman ve zeminde gerçekleşiyor. Bu iki temel kavram içinde eylemlerimizi ve amellerimizi icra ediyoruz. Zamanı ve zemini değerli kılan husus, kutsal ile irtibatının kurulması ve içerisinde yapılan anlamlı eylemler ve amellerdir. Kadim kültürümüzde bu üç aylara (Recep-Şaban-Ramazan) çok değer verilmiştir. Sevgili peygamberimizin duası bu kadim kültürün oluşmasında önemli bir etken olmuştur : "Allahım! Bize Receb ve Şaban'ı mübârek kıl ve bizi Ramazan'a kavuştur". ( Hadis-i Şerif)

Yıl, ağaç gibidir. Recep ayı ağacın yapraklı, şaban meyveli, Ramazan ise meyvesinin toplanacağı zaman dilimini ihsas ettiriyor bize. Yine Receb ayı tohum ekme, Şaban sulama, Ramazan ise hasad aydır. Recep hürmet, şaban hizmet, Ramazan ise nimet ayıdır.

Aziz Kardeşlerim, Dini vakit Sistematiğimizde Güneş ve Ay

Bir yıllık zaman dilimi farklı farklı mevsim özelliklerini içinde barındırıyor: ilkbahar, yaz, sonbahar , kış…Her mevsimin kendine özgü tezahürleri var.

Aynı şekilde dinimizin vakit sisteminde güneş ve ay takvimine göre oluşturulan zaman dilimlerinin de özellikleri ve tecellileri vardır. Örneğin güneşe göre oluşan namaz vakitleri, günümüzü tanzim ediyor ve bizleri namazla buluşturuyor. Hayatımıza anlam ve değer katıyor.

Ay takvimine göre oluşturulan zaman dilimleri de oruç mevsimi, hac mevsimi, zekat hesaplaması, oruç ve bayram günlerimizi oluşturuyor ve yılın tüm mevsimlerini dolaşıyor. Bu dolaşım içinde üç ayların ayrı bir motivasyonu ve atmosferi vardır. Bu dolaşımda Recep, Şaban, Ramazan ayları alelade değil fevkelade bir ikim oluşturuyor müminler için..

Üç aylarda üç temel değer saklıdır:

Sevgili peygamberimiz bir hadislerinde şöyle buyuruyor : "Recep Allah'ın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır." (Aclûnî, Keşfu'l-Hafâ, 1/423)

Bu hadis-i şerifte 3 aya 3 özne ile vurgu yapılmıştır:

• Recep, Yüce Allah'ın ayı,

• Şaban, Hz.Peygamberin ayı,

• Ramazan, Ümmetin ayı.

Evet, yukarıda belirtildiği gibi üç aylarda ; Yüce Allah, Hz. Peygamber, Ümmet ( İnsanlık)'e dair 3 değeri işaret etmektedir.

Aylar bazında aşağıdaki şekilde bir değerlendirme yapmak mümkündür :

• 1Recep Ayı :

Recep ayı , dört haram aylardan (zilkade, zilhicce-muharrem ve recep) biri olması sebebi ile saygındır. Bu aylarda müşrik araplar hac ve umre mevsimi dolayısı ile savaşı bırakırlardı. İbadet mevsimine saygı sebebi ile geçici de olsa zulüm, yağma ve talan yapmazlardı. Bu haram ayların üçü ardışık gelir, recep ayı farklı gelir. Bu sebeple recep ayına, recebulferd de denir.. Yüce Mevlâmızın vahdaniyetine atıf var.. Zulüm ve haksızlıkların bir zaman dilimi bile olsa durmasını ifade etmesi sebebi ile marka değerini ZULME TAVIR / İNSANA saygıdan almaktadır. .

Yüce Allah, zulmü kendine haram kılmıştır.. Zalimin zulmü varsa ,mazlumun da Allah'ı var denilmiştir. Bu anlamda Recep ayı ile , Allah’a saygı , insana değer vermek gerekliliği hissettirilir. Bizim medeniyetimiz bu sevgi ve saygıyı Yunusun dili ile “yaradılanı severiz yaradan da ötürü” denmiştir.

• 2Şaban Ayı :

Şaban ayında Hz.Peygamberin büyük bir heyecanla beklediği Kıble Tahvili (değişimi) gerçekleşmiştir. . Dünya çapında kıbleler, teke inmiştir. .İnsanlığın ilk evi olan Kabe artık islam dini ile birlikte son dinin son kıblesi olmuştur.

Şaban ayının 15'ine tekabül eden Berat Kandilindeki bu önemli olayla İslam dininin evrenselliği tescil edilmiştir. Böylece nasıl ki ilk mabed olan Kabe, babamız Hz. Adem Aleyhisselama ilk insanlık evi olarak Kabe mekan olmuş ise aynı şekil de Hz.Peygamberin çok arzu ettiği kıble tahvili ile bu büyük beklenti karşılanmıştır.

“(Ey Muhammed!) Biz senin çok defa yüzünü göğe doğru çevirip durduğunu (vahiy beklediğini) görüyoruz. (Merak etme) elbette seni, hoşnut olacağın kıbleye çevireceğiz. (Bundan böyle), yüzünü Mescid-i Haram yönüne çevir.” (Bakara,144

Şaban ayının en önemli değeri Kabe-i Muazzama’nın kıble belirlenmesidir.

• 3 Ramazan Ayı :

Ramazan ayında , Kadir gecesinde Kur’an-ı Kerim indirilmeye başlamıştır. İndiği geceyi bile bin aydan daha hayırlı hale getirerek bir ömre bedel kılmıştır Yüce Mevlamız..

Bu ayın değeri deyim yerinde ise marka değeri Kuran-ı Azimüşşandır. Bu muazzam ay, aynı şekilde RAHMET , MAĞFİRET VE KURTULUŞ imkanı ile ayrı bir lütfu Rahmanıdır.

Saygıdeğer Vatandaşlarım, Şimdi bu üç aylarda Neler yapabiliriz sorusuna cevap verelim..

Üç aylar, bir arınma, tevbe istiğfar mevsimidir. Bir dua ve niyaz mevsimidir bu mübarek zaman dilimleri. Bu zaman diliminde manevi açıdan temizleme, toparlama ve iyileştirme ile manevi sağlığımızı korumaya almalıyız..

Pandemi dönemini de fırsat bilerek kendimize zaman ayırmalıyız. Online eğitimlere ağırlık verilmeli. Bu kapsamda Diyanet İşleri Başkanlığınca “Haydi evden Kur’an Öğrenmeye “ uygulamasına katılarak Kur’an-ı Kerimi öğrenebiliriz.

Bu ayda bol bol okumalar yapılmalıdır. Temel Dini Bilgilerimizi güçlendirmeliyiz. Özellikle “Hadislerle İslam” isimli 7 ciltlik kitabı okumlayız, ailemizle birlikte. Bu eser Diyanet tarafından da internette yayınlanmıştır.

45 ciltlik İslam Ansiklopedisi aynı şekilde yayınlanmıştır. Bu mübarek ayda Pazartesi ve Perşembe günleri oruçlarına ağırlık vermeliyiz. Üç aylar içerisinde iyi insan ve iyi bir Müslüman olunmalı ve israftan kaçınılmalıdır. Küsler varsa barıştırılmalı ve araları yapılmalıdır.

“DİNİMİZ VE DEĞERLERİMİZİ İYİ ÖĞRENELİM”

Değerli Kardeşlerim, Bu mübarek günlerde Gazze'li kardeşlerimize dua edelim, maddi destek verelim, boykota devam edelim. Dinimiz ve değerlerimizi iyi öğrenelim..

Kısa ifadeler halinde belirtirsek bu ayda; başta dua olmak üzere iyi bir muhasebe ve tevbe istiğfar yapılmalı, Kur’an üzerinde çalışma, nafile ibadetleri çoğaltma , mali ibadetleri çoğaltma , Hz. Peygamberi tanıma ve anlama gibi bilgilenme çalışmaları yapılmalıdır.

Beden sağlığımıza değer verdiğimiz gibi maneviyat dünyamıza ve ruh sağlığımıza da değer vermemiz ve manevi gıdalarla beslemeliyiz. Geçmişin muhasebesi, geleceğimizin planlaması ve içinde bulunduğumuzun zaman dilimlerinin ibadet ve faydalı amellerle değerlendirilmesi niyazı ile hepiniz sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

Editör: Servet GÖKÇEK