Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) ve İzzet Baysal Vakfı’nın kurucusu, ismi Bolu’yla özdeşleşmiş büyük hayırsever İzzet Baysal, aramızdan ayrılışının 21’nci yıldönümünde, Gölköy’deki kabri başında dualarla anıldı. Bu yıl Covid-19 pandemisi nedeniyle sınırlı sayıda katılımın sağlandığı anma programında İzzet Baysal’ın Gölköy yerleşkesindeki mezarı çiçeklerle süslendi.

HABER: ASLI AKIŞ

Törene; Bolu Valisi, AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı,  Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş,  Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Serkan Özalp, İdare Mahkemesi Başkanı Turgut Delal, İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal, İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeleri, akademisyenler ve idari personel, il müdürleri, ilçe belediye başkanları, siyasi parti ve STK temsilcileri, hayırsever iş adamları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Bolu'ya eğitim ve sağlık anlamında yüzlerce eser kazandıran ve kurmuş olduğu İzzet Baysal Vakfı ile kazandırmaya devam eden Bolu’nun mimarı büyük hayırsever merhum İzzet Baysal’ın vefatının 21. yılı nedeniyle Anıt Mezarı başında anma töreni düzenlendi. Anma töreni bu yıl, Covid-19 salgını önlemleri kapsamında asgari katılımla gerçekleştirilip, salon programı düzenlenmedi.

Anma töreninde ilk olarak konuşan BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, “Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve İzzet Baysal Vakfı’nın kurucusu, ismi Bolu’yla özdeşleşmiş, Türkiye’nin gönlüne sevgi ve saygıyla yer etmiş değerli hayırsever İzzet Baysal’ı, aramızdan ayrılışının 21’inci yıl dönümünde saygı, şükran ve rahmetle anmak üzere toplanmış bulunmaktayız” diyerek sözlerine başladı.

“İZZET BAYSAL İNSANLIĞA ÖRNEK OLMAYA DEVAM ETMEKTEDİR”

Alişarlı, merhum İzzet Baysal’ın vakıf geleneğini günümüze taşıyan en önemli insanlardan biri olduğuna dikkat çekerek; “Her şehre nasip olmayan büyük hayırseverlerimizden, Bolu’nun babası merhum İzzet Baysal’ın hayırseverliği, vefatının üzerinden geçen yıllara rağmen halen bizlere ve insanlığa örnek olmaya devam etmektedir. Bir şehrin tarihinde, hafızasında ve yediden yetmişe tüm halkın gönlünde yer edinmek, hayırlarla yâd edilmek, her insana nasip olmaz. Ne mutlu ki, bu güzelliklerin hepsi merhum İzzet Baysal’a nasip olmuştur.

Binlerce yıllık tarihimize baktığımızda, yaptıkları büyük hizmetlerle bu toprakların kaderini değiştiren kahramanlarımız hep olmuştur. Bu kahramanlarımızdan biri olan İzzet Baysal, atalarımızdan yadigâr vakıf geleneğimizi günümüze taşıyan en önemli temsilcilerden, vakıf insanlarından biridir” şeklinde konuştu.

“BİZLERE BIRAKTIĞI MİRASA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

İzzet Baysal’ın eserlerine sahip çıkmayı ve gelecek nesillere anlatmayı kesintisin sürdüreceklerini belirten Alişarlı; “Merhum İzzet Baysal’ın, vakıf geleneğimizle, Bolu’ya ve ülkemize yaptığı katkılar, kurduğu ve Bolululara emanet ettiği İzzet Baysal Vakfı aracılığı ile halen devam etmektedir. Bizler de Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ailesi olarak, İzzet Baysal’ın eserlerine sahip çıkmayı ve O’nu gelecek nesillere anlatmayı her daim kesintisiz sürdüreceğiz. Hayırseverliği ve örnek kişiliğiyle geleceğimizi aydınlatmaya devam eden İzzet Baysal’ın bizlere bıraktığı mirasa sahip çıkacağız.

Bu duygu ve düşüncelerle, merhum İzzet Baysal’a Allah’tan rahmet diliyor, kendisini bir kez daha saygı, şükran ve minnetle yâd ediyorum. İzzet Baysal'ın bayrağını taşıyan Ahmet Baysal Beyefendiye, İzzet Baysal'ın değerli kerimeleri Esin avunduk ve kıymetli eşleri Cahit beylere, Sayın Solmaz Baysal ve Mebrure Bağışgil Hanımefendilere ve tüm İzzet Baysal Ailesine şahsım ve Üniversitem adına teşekkür ediyor, kendilerine hayırlı sağlıklı uzun ömürler diliyorum” ifadelerini kullandı.

“İZZET BABA’NIN TÜM BOLULULARDA ÇOK BÜYÜK ANISI VAR”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, İzzet Baysal’ın Bolulular için çok kıymetli ve anılarında yer aldığını anlatarak; “İzzet Baba’nın bizde çok büyük anısı var, bütün Bolulularda. Kimimiz onun okulunda okudu benim gibi. Kimimiz onun hastanesinde doğdu benim oğlum gibi. Yani Bolu’da yaşayan herkese dokunmuş, yaptığı hastanelerle, okullarla. Ölümünün 21.yıl dönümünde yad etmek için buradayız. Ahmet amca kalabalığın her ne kadar az olmasını arzu etse de, yine duyan Bolulularımız geldi. Benim odamda iki tane resim var sadece. Birincisi Kurucu Liderimiz Mustafa Kemal Atatürk, ikincisi de rahmetli İzzet Baysal. Bazen şehir dışından konuklarımız geliyor. İzzet Baysal ismini duymuşlar ama İzzet Baysal’ı yüz olarak anımsamıyorlar. Bazısı soruyor, bu kim diyorlar. Baban mı diye soruyorlar. Evet, babam diye cevap veriyorum. Tüm Bolu’nun babası. Biz onu öyle görüyoruz” diye konuştu.

“İZZET BAYSAL ŞÜKRAN GÜNLERİMİZİ YAPAMADIK”

Başkan Özcan, konuşmasının devamında geçtiğimiz yıl koronavirüs pandemisi nedeniyle İzzet Baysal şükran günlerini yapamadıklarını üzüntü ile paylaşarak; “Şöyle bir üzüntüm var. Geçen yıl İzzet Baysal Şükran Günlerimizi yapamadık pandemi sebebiyle. Herhâlde öyle görünüyor ki, son kararı Valimiz verecek ama bu yılda yapamayacak gibi görünüyoruz. Ama inşallah önümüzdeki yıldan itibaren tıpkı eskiden olduğu gibi coşkuyla, mütevelli heyet üyelerimizle Ahmet babamız başta olmak üzere hep birlikte Mayıs ayında yine şükranla anmaya devam ederiz” dedi.

“HAYATIN HER TARAFINA DOKUNAN ÇOK DEĞERLİ HİZMETLER BIRAKMIŞ”

Bolu Valisi, merhum İzzet Baysal’ın hayatın her alanına etki edecek eseler bıraktığını belirterek, “Her aklıselim insanın bu dünyada arzu ettiği en önemli şey hepimizin bildiği gibi, duyduğu gibi bu kubbe de hoş bir seda bırakmaktır. Bunu ilimizde en güzel yapan ama belki de ülkemizde de en güzel yapan çok değerli hayırsever vatandaşlarımızdan birisi işte İzzet Baysal merhumdur. Yapmış olduğu okullar, hastaneler ve birçok sağlık kuruluşu başta olmak üzere hayatın her tarafına dokunan çok değerli hizmetler bırakmış. Ve onun arkasında çok değerli Ahmet Baysal beyefendi ve yine İzzet Baysal beyefendinin değerli kızları Esin Hanım ve yönetim kurulu üyeleri aynı şekilde hizmetlerini devam ettiriyorlar” diye konuştu.

“İZZET BAYSAL VAKFI’NIN HİZMETLERİ DURMUYOR”

İzzet Baysal Vakfı’nın Bolu’ya eser kazandırmaya devam ettiğini vurgulayan Bolu Valisi, “Nitekim Ahmet Baysal, vakıf adına bugün bir anaokulu yapımı içi protokol imza etti ve bunun görüşmeleri yapıldı. Hizmetler durmuyor, durmayacak inşallah. Mengen ve okullarımız devam ediyor. Hukuk fakültemiz devam ediyor. Kısacası kampüsün içerisinde ya da dışında eğitime, öğretime, sosyal hayata yönelik ne varsa rahmetli İzzet Baysal başlamış,  bir yere kadar getirmiş, onun arkasından Ahmet Baysal beyefendi ve ekibi, yönetim kurulu olarak ilimizde aynı tempoyla devam ediyorlar. Ben bir taraftan rahmetli İzzet Baysalı rahmetle yad ederken diğer taraftan çok değerli vakıf başkanı Ahmet Baysal beyefendiye, Esin hanıma ve yönetim kurullarına hususi ve çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“GÖNÜLLERDE YAŞAMAYA DEVAM EDİYORSA, GERÇEK YAŞAM BU OLSA GEREK”

İzzet Baysal’ın örnek alınması gereken bir insan olduğunun altını çizen Bolu Valisi, “Bu işi en güzel başaran kişilerden birisi olduğunu ifade ettik rahmetli İzzet Baysal’ın. Nasıl gönüllere taht kurduğunu hepimiz biliyoruz. Burada aslında bugün için esas yapmamız gereken şey ibret almaktır. Örnek almaktır. Dedik ya dünya misafirhane ibret gözüyle baktığımız zaman öyle arkasından da devam ediyor zaten. Hiç kimse kalmıyor. İnsanın sermayesi varsa da, nasip olursa bir top kefen. Onun dışında hiçbir şey kalmıyor. Hiçbir şey yok. Ama işte eserleriyle, insanlarıyla, değerleriyle, gönüllerde yaşamaya devam ediyorsa, gerçek yaşam işte bu olsa gerek. Ve bugün biz görüyoruz ki hem ilimizde, hem ilimizin dışında çok değerli bir yardımsever, hayırsever. Aynı zamanda çok değerli bir girişimci, iş adamı olarak rahmetli İzzet Baysal, gönüllerde yaşamaya devam ediyor. Bugün bize düşen bundan ibret almaktır. Örnek almaktır. Nasıl örnek almak? İbret almak? Yöneticisi, yönetici pozisyonunda, siyasetçi siyasetçi pozisyonunda, memur, memur pozisyonunda, amir, amir pozisyonunda. Kısacası toplumun her kademesindeki, her noktada bulunan insanların kendi işini en iyi şekilde yapmak, en iyi şekilde eserler bırakmak, en güzel şekilde gönüllere hitap etmek. Esas ibret almamız gereken, örnek almamız gereken taraf budur ve ben inanıyorum ki bu güzel toplum aynı zamanda bu noktada da çok önemli bir vizyon ifade etmektedir. Çünkü az önce bahsettiğim gibi toplumumuzun her kesiminden gönüllü olarak bugün koşa koşa buraya kadar geldik. Pandemi olmasaydı burası çok daha kalabalık olacaktı. Bu konuda ki tereddütümüz yok. Ben bu vesile ile hem buraya teşrif etmiş olan bütün misafirlerimize, bu organizasyonu yapan kardeşlerimize hususi ve üniversite rektörümüze ve rektörlük çalışanlarına ve diğer taraftan gönlü burada olup gelemeyen bütün Bolulu hem şehirlilerime katılımları, gönülden katılımları veya fiziki katılımları dolayısıyla teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar var olsunlar” ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTEMİZ ÇOK DAHA GÜZEL YERLERE GELECEK”

Bolu Valisi son olarak Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin daha iyi yerlere geleceğini ifade ederek, “Bir iki konuyu daha hatırlatmak istiyorum. Ne güzel birçok fakülte var. 22 binin üzerinde akademisyen, öğrenci hep birlikte burada eğitim, öğretimi sürdürüyoruz, sürdürüyorlar. Üniversiteler toplumların lokomotifleri. Bizim lokomotifimiz de, işte bu üniversiteler. İnşallah çok daha iyi yerlere gelecek. Belki çok layık olduğu yerde değil ama rektörümüz şahsında, akademisyenlerimizin gayreti, öğrencilerimizin gayreti, bizlerin yardımı ve İzzet Baysal Vakfımızın da destekleri ile inanıyorum ki çok kısa bir süre içeresinde üniversitemiz çok daha güzel yerlere gelecek” diye konuştu.

MERHUM İZZET BAYSAL İÇİN HATİM DUASI YAPILDI

Konuşmaların ardından İzzet Baysal Vakfı Genel Sekreteri Mustafa Yaman tarafından Kuran-ı Kerim Tilaveti okundu. Bolu Müftüsü Orhan Genç, merhum İzzet Baysal adına yapılan hatimlerin duasını yaptı. Ardından protokol üyeleri, akademik ve idari personel, öğrenciler ve vatandaşlar, dualar ederek İzzet Baysal’ın kabrini karanfillerle donattılar.

Pandemi nedeniyle İzzet Baysal’ı anma töreni anıt mezar programının ardından sona erdi.

 

Editör: TE Bilisim