Köroğlu Gazetesi olarak, gündeme getirdiğimiz, Kıbrıscık’taki maden arama sahasına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) soru önergesi verildi. Önergeye ilişkin, “Doğal zenginliklerimize, köylülerimizin tarımsal faaliyetlerine, kültürel mirasımıza zarar verebilecek faaliyetlerden uzak durulmalıdır” denildi.

Haber: Oğuzhan Eke

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 11 Ocak 2023 tarihinde Kıbrıscık ilçemizde 240 hektarlık bir alanda maden arama ruhsatı ihalesi yapıldı. Köroğlu Gazetesi olarak kamuoyuna duyurduğumuz ihaleye ilişkin CHP Bolu Milletvekili tarafından TBMM’ye soru önergesi verildi.

“BOLU’YA GERİ DÖNÜLEMEZ ZARARLAR VEREBİLİR”

Önergeye ilişkin, “Ne ihaleyi alan firma ne de hangi maden türü için arama yapılacağı kamuoyuna açıklandı. Kıbrıscık’ta altın madeni aranacağına dair çok ciddi şüpheler var. Kontrolsüz, rant odaklı madencilik faaliyetleri Bolu’ya geri dönülemez zararlar verebilir. Doğal zenginliklerimize, köylülerimizin tarımsal faaliyetlerine, kültürel mirasımıza zarar verebilecek faaliyetlerden uzak durulmalıdır. Bakanlıktan son derece hassas bu konuyu aydınlatacak yanıtlar bekliyoruz” açıklaması yapıldı.

ŞU SORULAR SORULDU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından cevaplandırılması istenilen önergede şu sorular yer aldı:

“1)          İhaleye kaç firma katılmıştır? İhaleyi hangi firma kazanmıştır?

2)            İhaleyi kazanan firma ile hangi şartlar altında sözleşme yapılmıştır?

3)            İhaleyi alan firma hangi VI. Grup maden türü için arama faaliyeti yürütecektir?

4)            Arama faaliyetlerinin çevresel etkileri değerlendirilmiş midir?

5)            Arama faaliyetleri esnasında maden sahasında herhangi bir ağaç kesimi planlanmakta mıdır? Ağaç kesimine yönelik Tarım ve Orman Bakanlığından görüş alınmış mıdır?

6)            Bolu ilinde faaliyet yürüten kaç maden sahası vardır? Bu sahalarda hangi maden türleri çıkarılmaktadır?

7)            Bolu ili sınırları içerisinde kaç adet maden arama ruhsatı verilmiştir? Arama ruhsatı verilen maden türleri hangileridir?

8)            Bolu ilinde faaliyetleri sonlanan kaç adet maden sahası vardır? İlgili şirketler tarafından faaliyetlerin sonlanması ardından rehabilite edilen eski maden sahası sayısı kaçtır?”

Konuyla ilgili önceki haberler

  KIBRISCIK’TAKİ MADEN İHALESİNİN DETAYLARI BELLİ OLDU KARADOĞAN, KIBRISCIK’TAKİ MADEN ARAMASINA KARŞI İMZA KAMPANYASI BAŞLATTI

Editör: Oğuzhan EKE