(Özel Haber: Oğuzhan EKE – Aslı AKIŞ) - Acil Tıp Uzmanı Yakup Kale, grip, nezle gibi hastalıklardan nasıl korunacağını anlattı. Dengeli beslenme ve bol sıvı alımı öneren Kale’nin tavsiyeleri şu şekilde.

Kış mevsiminin gelmesiyle beraber; grip, nezle ve benzeri hastalıklarda artış görülmeye başlanıyor. Her yıl binlerce vatandaşın yakalandığı hastalıklardan korunmak mümkün. İzzet Baysal Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Yakup Kale, kışın yoğun olarak görülen hastalıkların neler olduğunu ve nasıl korunmak gerektiğini anlattı. Kale, havaların soğumasıyla beraber görülen hastalıkları, “Üst solunum yolu enfeksiyonu dediğimiz, nezle, grip, farenjit, sinüzit; alt solunum yolu hatalıkları bronşit, zatürre görülebiliyor” diyerek sıraladı.

“HAVA SOĞUYUNCA BU AKTİVİTE AZALIYOR”

Solunum yollarında virüslerin daha rahat tutunabildiğini aktaran Kale, “Öncelikle kış aylarında kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunuluyor. Ortamlar çok iyi havalandırılmadığı için kişiden kişiye bulaş ihtimali daha fazla oluyor. Yine kış aylarında havaların soğumasıyla bu üst ve alt solunum yollarında virüslerin ve bakterilerin normalde uzaklaşmasını sağlayan, mukosiller aktivite dediğimiz bir durum var, bu da normalde virüs bakterilerin vücuda girmesini engelliyor. Kış aylarında hava soğuyunca bu aktivite azalıyor. Virüsler ve bakteriler solunum yollarına daha çok tutunuyor” dedi.

“SOĞUĞUN HASTALIK YAPTIĞINA DAİR KANIT YOK”

Kale, soğuk havanının direkt hastalık yaptığına dair bir kanıt olmadığını altını çizerek, “Aslında soğuğun hastalık yaptığına dair bir kanıt yok tam olarak. Daha önce söylediğim gibi soğukta virüslerin ve bakterilerin solunum yoluna tutunma ihtimali daha fazla oluyor ve bu yüzden enfeksiyon ihtimali artıyor. Kışın aslında direkt enfeksiyonların artmasının sebebi direkt soğuğun kendisi değil” ifadelerini kullandı.

“DENGELİ BESLENME DE ÇOK ÖNEMLİ”

Hastalıklardan korunmak için hijyen, sıvı alımı ve düzenli beslenmenin önemli olduğunu ifade eden Kale, “Hastalıklardan korunmak için yapabileceğimiz birkaç şey var. En önemlisi el yıkama. El yıkama, virüslerin bulaşmasını çok azaltıyor, engelliyor. Yine kapalı ortamlarda çok fazla bulunmama... Bulunulacaksa da ortamı iyi havalandırmak gerekiyor. Özellikle riskli hastalar, yaşlılar, kronik rahatsızlığı olanlar, maske kullanırsa bulaş ihtimalini azaltır. Bu da öneriliyor. Özellikle grip virüsünde... Yine COVİD devam ediyor hala. Beslenme ve sıvı alımına çok dikkat etmek gerekiyor. Yetersiz sıvı alımında vücut enfeksiyonla savaşamıyor, dirençsiz hale geliyor. Dengeli beslenme de çok önemli. Yeteri kadar protein alımı... Bol meyve – sebze tüketimi öneriyoruz. Yine bol sıvı alımı öneriyoruz” diye konuştu.

“BİTKİ ÇAYLARI YAN ETKİLER YAPABİLİYOR”

Bitki çaylarını da öneren Kale, “Yine bitki çaylar, baharat çayları kullanılabilir. Yine de bunları dikkatli kullanmak gerekiyor. Çok fazla içeriği olan karışık bitki çayları farklı yan etkiler de yapabiliyor. Dengeli besleniliyorsa, ben vitamin takviyelerini çok önermiyorum. Vücut zaten dengeli beslenirse, vitamini, minerali yiyeceklerden alabiliyor” şeklinde konuştu.  

“NEFES DARLIĞI VARSA HASTANEYE BAŞVURMAK GEREKİYOR”

Kale, hastalıkların görülme sıklığını ise şu ifadelerle anlattı:

“En çok ayaktan gelenler, nezle ve grip hastaları. Bunun belirtileri neler? Hepimizin bildiği gibi burun akıntısı, tıkanıklığı, hapşırık, öksürük, boğaz ağrısı, ateş olabiliyor bu hastalarda. Tabi üst solunum ve alt solunum yolu enfeksiyonları bazen birbiri ile karışabiliyor. Ama alt solunum yolu enfeksiyonları biraz daha şiddetli olabiliyor. Örneğin zatürrede şiddetli ateş, nefes darlığı, öksürük, balgam olabiliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonu olarak nezle daha hafif atlatılıyor. Ayakta geçiliyor. Ama grip biraz daha şiddetli geçiriliyor. Dinlenmek gerekiyor. Alt solunum yolu enfeksiyonlarında nefes darlığı da varsa mutlaka hastaneye başvurmak gerekiyor.”

Editör: Oğuzhan EKE