(HABER: EBRU BUKET EKE – NİLAY ÇELİK) – Kış Bolu Pazarında kendini göstermeye başladı. Nar, hurma, hünnap, karnabahar ve lahanayı tezgahlarda bol bol görüyoruz. Bakın fiyatları ne kadar… 

Sonbaharın ardından yavaş yavaş kışa doğru gidiyoruz. Kış aylarında bolca tüketilen sebze ve meyveler de Bolu Pazarında tezgahları doldurmaya başladı. Nar, hurma, hünnap, karnabahar ve lahanayı bolca görüyoruz. Fiyatlar ise haftalardır aynı ancak tezgah tezgah 5-10 liralık fark görülüyor.

Karnabaharın fiyatı büyüklüğüne göre değişiklik gösteriyor: en küçüğü 25, orta boyu 30, en büyüğü ise 40 lira. Brokoli 30, lahananın kilosu ise 15 lira. Patates 20 liraya kadar yükseliyor, soğan da 15 lirayı görüyor. Salatalık, patlıcan, kabak ve limon 10 lira, domates 25, fasulye 30, mantar 70, biber çeşitleri ise 20-25 lira arasında değişiyor.

Sarımsak fiyatını koruyanlar arasında; 40 liradan başlıyor 100 liraya kadar yükseliyor.

YEŞİLLİKLERDE DE FİYAT DEĞİŞMEDİ

Maydanoz, dereotu, nane, roka, tere ve limon 10 lira, yeşil soğan 15 ve marul 15 lira. Havuç, göbek marul, mor lahana ve turp çeşitleri ise 20 lira. 

MANDALİNA VE NAR EN ÇOK TERCİH EDİLENLERDEN

Kışın gelmesiyle beraber mandalina, nar, ayva ve hurmayı tezgahlarda bolca görmeye başladık.  Mandalina 15-20 lira arası, nar, üzüm ve muz 30, hurma ve incir 50, Seben elması 15-20 lira arası, armut ve şeftali 25, ayva 20 lira.

BALKABAĞI DA REVAÇTA

Balkabağı 15-20 lira arası bir fiyatla satılıyor. Pazarda satış yapan Beratiye Özcan, “bal kabaklarımız 20 lira, insanlar da tercih ediyor. Bolu’nun Ovadüzü Mahallesinde yetiştiriyoruz kabaklarımızı.  Kendimiz yetiştiriyoruz, kendimiz satıyoruz.” diye konuştu.

Türkan Yaman, barbun diye de tabir edilen, özellikle içi ile yemek yapılan fasulye çeşidine dair bilgi verdi: “Bununla fasulye yemeği, çorba yapılır. Pilavın yanına pişer, yersin güzelce. Fiyatı 80 lira ama 75’e de veriyoruz 65 liraya da…”

EKMEK, TARHANA, ERİŞTE…

Bolu Pazarında ekmek, tarhana ve erişte de satılıyor. Safiye Bulut,  “Ekmeklerimiz 35-40 lira arası bir fiyatla satılıyor. Tarhanalarımız 150 lira. Makarnalarımız 60-70 lira arası, keşlerimiz de 50-60 lira arası. Ekmekleri kendimiz yapıyoruz. Satışlar son bir aydır biraz durgun. Önceden getiriyorduk hemen bitiyordu, şimdi bazen bitiyor bazen bitmiyor. Satışlar durgun yani.”

KURU MEYVELER DE SATILIYOR

Pazarda kuru meyveler de yer alıyor. Kuru Malatya dutu 150,  Adıyaman Besni kuru üzümü 120 ile 180 lira arasında değişiyor, sarı hurma kurusu 80 lira, Malatya kuru kayısı ise 280 ile 300 lira arası satış görüyor.

Editör: Ebru Buket EKE