“14 Mart Tıp Bayramı” nedeniyle bir araya gelen Hekim Birliği Sendikası Bolu Şubesi hekimleri sağlık yasasındaki maddi ve manevi sorunların çözüme kavuşmasını isteyerek iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Haber: ASLI AKIŞ

İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi önünde toplanan hekim Birliği sendikası hekimleri adına açıklama yapan Hekim Birliği Sendikası Bolu İl Temsilcisi Genel Cerrahi Uzmanı Doktor Ali Özgür, iki amaç için toplandıklarını ve 15-16 Mart’ta da iş bırakacaklarını dile getirdi.

Konuşmasının başında pandemi nedeniyle özveriyle yürüttükleri olağanüstü çalışma şartları altında hayatını kaybeden tüm hekim ve sağlık çalışanı arkadaşlarımızı saygıyla anarak başlayan Genel Cerrahi Uzmanı Doktor Ali Özgür,  14 Mart tarihçesini hatırlattı.

“HEKİMLER MEMLEKET SEVDALISI, HEKİMLER YURTSEVERDİR”

Özgür, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk hekimleriyle ilgisi sözlerini de anımsatarak; “14 Mart 1919 da İstanbul’da İngiliz işgali altında Türk Bayrağının dalgalanmasının yasak olduğu dönemde, direniş gösteren tıbbiyeli Hikmet Boran ve arkadaşları, gizlice yaptırdıkları çok büyük bir Türk Bayrağını herkesin göreceği şekilde Tıbbiye mektebinin balkonundan açarak dalgalandırmışlardır. O tarihten sonra 14 Mart Tıp Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. Yani 14 Mart sadece tıp bayramı değil, işgal altındaki İstanbul'da vatanın kurtuluşu için başlatılan direniş ve istiklal hareketidir. Hekimler memleket sevdalısı, Hekimler yurtseverdir.”

Türk Hekimine sonsuz güvenen, hak etmiş olduğu itibarı gösteren ve “Beni Türk Hekimlerine Emanet Ediniz” diyen Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'e sonsuz şükranlarımızı sunuyor ve bu güveni ve itibarı son nefesimize dek omuzlarımızın üzerinde taşıyacağımıza söz veriyoruz.” diye konuştu.

“HUZURSUZ, YORGUN VE TÜKENMİŞ DURUMDAYIZ”

Hekimlerin çalışma koşullarındaki koşullar ve şiddete maruz kalmalarının yanında düşük ücretle çalıştırıldığına dikkat çeken Ali Özgür, tükendiklerini söyledi. Özgür; “Hekimlerin bugün baktığımızda çalışma şartlarında ki acımasız koşullar, şiddetle her daim burun buruna gelmesi, düşük ücretlerle çalıştırılması, itibarsızlaştırılması, hasta ile hekimi karşı karşıya getirecek düzenleme ve yönlendirmelerin yapılması neticesinde maddi ve manevi olarak huzursuz, yorgun ve tükenmiş durumdayız.

TALEPLERİNİ SIRALADILAR

Doktor Ali Özgür, Bağlı oldukları hekim birliği sendikası kararıyla 14 Mart Tıp Bayramıyla başlayan 15-16 Mart günlerinde devam edecek olan iş bırakma kararına uyduklarına da işaret ederek haklı taleplerini tek tek sıraladı.

Özgür; “Hastane, ASM, ADSM'lerde güvenliğin gerçek anlamda sağlanması için güvenlik görevlileri ve gerekli araç, cihaz gibi donanımın yeterli sayıda bulunması ve kurumlara kontrollü giriş sağlanması.  Şiddete karşı mücadelede daha etkin, caydırıcı yaptırım ve usuller TCK ve CMK’da yer alacak şekilde düzenlenmesi, cezası kesinleşen faillerin sağlıkla ilgili sosyal güvenlik hakkından mahrum bırakılması. Malpraktis davalarında hekimlerin güvence altına alınması. Kast unsuru olmadıkça, hekimin hapis cezası ile yargılanmaması ve tazminatın hekime rücu edilmemesi, Tüm hekimler arasında eşit işe eşit ücret anlayışı sağlanarak, aynı eğitim düzeyindeki hekimlerin statü farklılıklarından doğan ücret ayrımları kaldırılması. Genel bütçeden ödenen ve emekliliğe yansıyan tek kalem maaş düzenlenmesi, Aile Hekimliğindeki sözleşme ve ödeme yönetmeliğinin derhal geri çekilmesi Vekaletsiz izne çıkabilmesi. Aile hekimliğinde hak ediş ücretlendirmesinde düşük dahi olsa 4 bin nüfus gibi hak ediş alması için katsayılar artırılması. Son 5 yıldaki cari gider kaybı yerine konması ve cari giderin yıllık hesaplanması, gider kalemlerine göre yapılması. Aile hekimliği için açılacak tüm binalar idare tarafından kamu binası olarak tedarik edilmesi ve aile hekimlerine tahsis edilmesi, ADSM’ler de yukarıda belirtilenlere ilave olarak klinik ekipman ve yardımcı personel eksiklerinin giderilmesi. Kalitesiz malzeme ile işlem yapılmaya zorlanmaması, Populist yaklaşımlarla başlanılan Gece acil nöbetlerinin derhal kaldırılması, Asistan hekimlere 24 saati aşan mesai uygulamalarına son verilmesi. Maaşlarının diğer hekimler gibi düzenlenmesi. Uzmanlık ve yan dal eğitimi sonrası mecburi hizmetin kaldırılması.” İfadelerini kullandı.

“HEKİM OLMAKTAN ONUR DUYUYORUZ”

Hekim olmaktan dolayı duydukları onurdan bahseden Özgür, talepleri yerine getirilene kadar mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi. Özgür; “Unutulmamalı ki sağlıklı, mutlu ve refah bir toplumun yolu sağlıklı ve mutlu hekimlerden geçer. Bu haklı sebeplerle 14 Mart Tıp Bayramımızı tekrar kutluyor, vatandaşlarımıza, hastalarımıza yanımızda oldukları için teşekkür ediyoruz. Ve son olarak açık açık belirtmekte fayda görüyoruz ki bizler her daim Hekim olmaktan onur duyuyoruz. Haklı taleplerimiz yerine getirilene kadar mücadelemiz devam edeceğinin bilinmesini istiyoruz.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilisim