Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Semiha Arslan, dişlerin, çenelerin ve yüzün düzgün bir şekilde gelişimini sağlamak için yapılan ve tıbbi bir disiplin olarak tanımlanan Ortodonti tedavisi hakkında bilinmeyenleri anlattı.

Özel Haber: Aslı Akış

Dişlerdeki yamukluklar ve çapraşıklıklar diş fırçalamayı zorlaştırır. Diş sağlığı ile ilgili çok sık duyduğumuz terimlerden biri de ortodonti. Peki, Ortodonti ne demek? Dişlerdeki uyumsuzluğu, çapraşık dişlerin uyum ilişkisini inceleyen ve bu durumu düzeltmek için tedavisini yapan diş hekimliği branşının uzmanlık dalı Ortodonti tedavisi nedir ve nasıl uygulanır? Merak edilenleri Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Semiha Arslan yanıtladı.

Hangi diş problemlerinde Ortodonti bölümü olarak müdahale edildiğini dile getiren BAİBÜ, Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Semiha Arslan,  “İnsanların dişlerinde estetik anlamda yamukluklar olabilir. Halk arasında yamukluk olarak söylüyoruz veya çapraşıklık. Bunun yanında daha küçük çocuklarda, ergenlik dönemindeki bireylerde iskeletsel problemlerin düzeltilmesi, (alt çenesi çok geride veya çok önde olabilir) gibi fonksiyonel tedavilerin yapıldığı bir bölüm ortodonti” diye konuştu.

ORTODONTİ TEDAVİSİ HANGİ YAŞTA UYGULANIYOR?

Arslan, ortodonti tedavisinde herhangi bir yaş aralığı olmadığına dikkat çekerek; “Tüm insanlara tüm yaşlarda ortodonti tedavi yapılabilir. Ancak fonksiyonel tedavi dediğimizde büyüme ve gelişim döneminde faydalandığımız tedavilerde ki bunlar daha çok ergenlik dönemi ve öncesinde yapılan tedaviler. Onlarda her yaşta uygulayamıyoruz. O nedenle kişilerin, çocuklarının büyüme dönemlerinde düzenli diş kontrollerine gitmeleri ve ortodonti uzmanına görünmeleri gerekir. İleri ki dönemde daha büyük problemlerin oluşmaması için” ifadelerini kullandı.

“ORTODONDİK TEDAVİLER ORTALAMA 1-2 SENE SÜREBİLİYOR”

Ortodontik tedavilerde kişiye ve yaşa göre değişen şekillerde tedavi planlamaları yapıldığını belirten Semiha Arslan, “Yani 10 yaşında bir çocuğa uyguladığımız bir tedavi yöntemiyle, 20 yaşındaki bir kişiye dişlerindeki aynı anomaliye sahip bile olsalar aynı tedavi yöntemini uygulamıyoruz. Farklı apareyleri farklı tedavi sürelerinde uyguluyoruz. Ortodondik tedaviler ortalama 1-2 sene arasında sürüyor.” dedi.

“MUAYENE VE SIRA NOKTASINDA FAKÜLTEMİZ AVANTAJLI”

Semiha Arslan, önceki yıllarda yaşanan hasta yoğunluğu ve sırlamasının artık hekim sayısın artmasıyla düzeldiğini kaydederek; “Ortodonti diş hekimliği fakültelerinde tüm Türkiye’de hastalar öncelikle muayeneye gelirler ve sıraya yazılırlar. Bu sıra genelde Türkiye’deki birçok üniversitede oldukça uzundur. Yıllar sürebilen üniversiteler var şehrin büyüklüğüne göre Bolu’daki bu bizim fakültemiz bu konuda oldukça avantajlı. Son iki senedir yeterli hekim sayısına ulaşmamızla birlikte artık bugün muayeneye gelen, sıraya yazılan bir hasta dört ya da beş ay en fazla sonrasında tedavisine başlanılabiliyor.” şeklinde konuştu.

ARSLAN, AİLELERE TAVSİYEDE BULUNDU

Ağız ve diş sağlığında en önemli unsurun diş fırçalamak olduğunu vurgulayan Arslan; “Ağız ve diş sağlığındaki en önemli şey diş fırçalamak. Çok basit. Günde iki kere düzenli dişlerin fırçalanması lazım. Ortodonti üzerine konuşmak isterim bu kısımda da. Çocukların, velilerin bilinçli olmasını, 6 ayda bir çocuklarını diş hekimi kontrolüne getirmelerini önerebilirim. Çünkü dediğim gibi çocuğunuzda 9-10 yaşlarında yapılabilecek basit apareylerle çözülebilecek problemler, 20 yaşında ameliyatla çözülmek zorunda kalan problemler haline gelebilir. Siz bunları sadece küçük yaşta çocuğunuzu diş hekimi kontrolüne getirerek önleyebilirsiniz.” İfadelerine yer verdi.

Editör: Servet GÖKÇEK