24 Haziran'da gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimleri için seçmen listeleri askıya çıktı. Listeler, 12 Mayıs 2018 saat 17.00'de askıdan indirilecek.

 Haber: Aslı Akış

 Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Yüksek Seçim Kurulunca hazırlanan takvim kapsamında askıya çıkan seçmen listeleri, Yüksek Seçim Kurulu tarafından muhtarlara verildi.

Seçmen listelerini teslim alan Bahçelievler Muhtarı Selma Hancıoğlu, Seçmen kaydının Muhtarlıklardan veya YSK sitesine girerek, TC kimlik numarasıyla sorgulanarak öğrenilebileceğini söyledi. Hancıoğlu, Geleceğimizi değiştiren bu 1 oyların toplamıdır diyerek; “24 Haziran 2018 günü Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili genel seçimi yapılacak. Seçmen listeleri 2 Mayıs 2018 Çarşamba günü askıya çıktı. 12 Mayıs 2018 Cumartesi günü Saat 17.00’de askıdan inecek. Biz cumartesi Pazar dahil olmak üzere gün içerisinde ve ya telefonla bize ulaşanlara listelerde adının olup olmadığı kontrolünü yapıyoruz. Ben özellikle internetten sosyal medyadan paylaşımda bulunuyorum. Askı listelerine bakmak gerekiyor. Çünkü nüfus müdürlüğünde yapılan adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre kişilerin beyanlarına göre kayıtlar alınıyor. Bazen yanlışlıkla adres verilirken yan dairenin numarası veriliyor. Bunlardan dolayı bazı silinmeler oluyor. O yüzden özellikle üzerine basa basa söylüyorum. Çok uzun yıllar aynı dairede oturmasına rağmen yine de ya ysk.gov.tr’den

ya da muhtarlık bölgesindeki listelerden adlarını kontrol etsinler.

Bir de hastalık nedeniyle yatağa bağımlı olan kişilerin bu sene ilk kez bu uygulama başlıyor evlere sandık görevlisi ve sandık kurulu gönderilecek. Bunun için biz Bahçelievler aile hekimliği tarafından doktorlarımız raporunu tanzim ediyor, ilçe seçim kuruluna onu teslim ettiklerinde o kişinin evine sandık gidecek. Yalnızca birinci derece yakınları ilgileniyor bu işle.

“1 OY 1 OY’ DUR”

24 Haziran 2018’de şu anda oturduğu yerde değil de başka bir yerde olacaksa yine 12 Mayıs 2018 saat 17.00’a kadar olduğu yerdeki nüfus müdürlüğüne gidip adres kaydını değiştirmeleri gerekiyor, onaylatmaları gerekiyor. Oradan aldıkları belgeyi de ilçe seçim kuruluna teslim ediyor. Bunu özellikle rica ediyorum çünkü 1 oy 1 oy’ dur. Geleceğimizi değiştiren bu 1 oyların toplamıdır. Çok önemsiyorum. Bende 3 dönem muhtarlık seçimi geçirdim. 1 oyun ne kadar değerli olduğunu, aman ben 1 oy kullanmasam ne olur, neyi değiştireceğim demenin ne kadar saçma olduğunu gördüm. O yüzden bunu da özellikle vurgulamak istiyorum. Tabi ki seçimlerin daha huzurlu, güvenli herkesin oyuna sahip çıkarak iyi bir seçim dönemi geçirmelerini dilerim.” diye konuştu.

24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine kısa bir zaman kaldı ve geri sayım başladı. Yurt İçi Seçmen Kütüğü askı listeleri askıya çıktı. 12 Mayıs saat 17.00'de askıdan indirilecek. Askı listelerinin; Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce Adres Kayıt Sistemi'nden alınan Türkiye'de ikamet eden ve seçmen niteliğini taşıyan kişilere ait kayıtların, gerekli işlemler yapıldıktan ve seçmen kütüğüne dönüştürüldükten sonra askıya çıkarılan listeler olduğu belirtildi.

Bu kapsamda, yerleşim yeri değişikliği nedeniyle seçim çevresi değişen ilçe seçim kurullarınca, güncelleştirme ve muhtarlık bölgesi askı listelerinin düzenlenmesi ile sandıkların numaralandırılması işlemleri yeni durum esas alınarak yapılacak.

Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce 30 Nisan'dan önce; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden oy verme günü itibarıyla 18 yaşını dolduracak olan ve geçerli yerleşim yeri adresine sahip Türk vatandaşlarına ait bilgiler alınacak. Bu kapsamda alınan ölüm, vatandaşlığın kaybedilmesi veya kazanılması gibi olay bilgileri Yurt İçi Seçmen Kütüğüne işlenecek.

Oy verme günü itibarıyla silahaltında olan er ve erbaşlara ilişkin bilgiler, Milli Savunma Bakanlığı Asker alma Genel Müdürlüğünden, askeri öğrenciler ve yedek subay öğrencilerine ait bilgiler de Genelkurmay Başkanlığından alınarak bu kişilerin seçmen kütüğündeki kayıtları dondurulacak.

Askerliği nedeniyle daha önceden kayıtları dondurulanlardan oy verme günü itibarıyla terhis olacaklar var ise kayıtları "oy kullanabilir" hale getirilecek.

Ceza infaz kurumlarında bulunan taksirli suçlar dışındaki hükümlülere ait bilgiler (ceza infaz kurumundan firar edenler dâhil) Adalet Bakanlığından alınarak kayıtları dondurulacak. Ceza infaz kurumlarında bulunması nedeniyle daha önceden kayıtlan dondurulan hükümlülerden oy verme günü itibarıyla tahliye olacaklar var ise kayıtları "oy kullanabilir" şeklinde düzenlenecek.

Kasıtlı suç nedeniyle haklarında verilen mahkûmiyet kararları kesinleşmekle birlikte henüz ceza infaz kurumuna alınmayanlar, koşullu ya da denetimli serbestlikten yararlanarak salıverilenler ile uzun süreli hapis cezası ertelenen veya 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 16'ncı maddesinin ikinci fıkrası gereğince infazı geri bırakılan hükümlülerin kayıtları dondurulmayacak.

SEÇMEN KAYDI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Seçmen sorgulama işlemi ysk.gov.tr sitesinde işleme açıldı. Seçmen kaydınızı öğrenmek için 12 Mayıs 2018 tarihine kadar aşağıdaki resmi tıklayıp, (YSK) Yüksek Seçim Kurulu sitesine girerek, TC numaranızla sorgulayıp, öğrenebilirsiniz.

 

Editör: TE Bilisim