Bolu Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Kazgan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan "Sıfır Atık Projesi" hakkında bilgiler verdi. Kazgan; “Küresel ısınma, çevreyi tehdit eden sanayileşme ve yapılanma geleceğimiz için birtakım önlemler almamızı zorunlu hale getirmiştir.2023 yılına kadar tüm Türkiye'ye yayılması konusunda çalışmalara başlanmıştır. İl Müdürlüğümüzde sıfır atık projesi hayata geçirilmiştir” dedi.

 Özel Haber: Aslı Akış

Bolu’da ilk olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde hayata geçirilen “Sıfır Atık Projesi” kapsamında, gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak, israfı önlemek, atıkları geri kazanarak ekonomiye katma değer sağlamak, atıkları kaynağında ayrıştırmak, doğal kaynakları verimli kullanmak ve atık miktarını azaltmak amaçlandı.

Bu proje kapsamında geri dönüştürülebilen atıklar kâğıt, plastik, cam, metal ve organik atıklar olarak renklerine göre gruplandırılmış, toplanan atıkların geri dönüşüm tesisine gönderilmesi suretiyle ekonomiye katkı sağlaması hedefleniyor.

Bolu Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Kazgan, sıfır atık projesinin kapsamından bahsederek;

“Küresel ısınma, çevreyi tehdit eden sanayileşme ve yapılanma geleceğimiz için birtakım önlemler almamızı zorunlu hale getirmiştir. Sıfır Atık, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir. Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Sayın Emine Erdoğan tarafından himaye edilen bir projedir” diye konuştu.

“MÜDÜRLÜĞÜMÜZDE HAYATA GEÇİRİLDİ”           

Osman Kazgan; “Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda hem de Cumhurbaşkanlığı Külliye 'sinde uygulamaya geçilmiş olup uygulamanın 2023 yılına kadar tüm Türkiye'ye yayılması konusunda çalışmalara başlandığını kaydederek; “Sıfır atık projesinin hayata geçirilmesiyle; verimliliğin artması, geri dönüşüm sayesinde üretim maliyetlerinin azalması, doğal kaynakların tükenmesi sorununun önüne geçilmesi, çevre koruma bilincinin oluşturulması, gelecek kuşaklara aktarılması ve rutin bir davranış haline gelmesi, hava kirliliğinin belirli bir düzeyde önüne geçilmesi gibi pek çok kazanımın gerçekleşmesi beklenmektedir.

İl Müdürlüğümüzde sıfır atık projesi hayata geçirilmiştir. Proje kapsamında atıkların ayrı toplanması için koridorlara biriktirme ekipmanları konuldu. Renklerin insanların algısı üzerinde büyük etkisi olduğundan ve uygulamada standarda erişmek adına biriktirme ekipmanları ve tanıtım materyallerinde renk skalası oluşturuldu. Kâğıt-karton atıkları için mavi, plastik atıklar için sarı, cam atıklar için yeşil, metal atıklar için gri, organik atıklar için kahverengi, geri dönüşümü mümkün olmayan atıklar için siyah, tehlikeli atıklar ve elektronik atıklar için şeffaf, ekmek artıkları için mor, yemek artıkları için beyaz renk esas alınmıştır. Ayrı olarak toplanan bu atıklar için İl Müdürlüğümüzün arka bahçesine tehlikeli ve tehlikesiz atıklarım ayrı olarak depolandığı atık geçici depolama alanı yapılmıştır. Personelimize sıfır atık uygulamasının nasıl yapılacağı hakkında eğitim verilmiştir. Ayrıca proje kapsamında bilgilendirme levhaları, masa üstü broşürleri ve afişler hazırlanmıştır” ifadelerini kullandı.

“HEDEF TÜM TÜRKİYE” 

Sıfır atık projesinin 2023 yılına kadar tüm Türkiye’de uygulamaya geçilmesinin hedeflendiğini ifade eden Kazgan; “Sıfır Atık Projesi'nin 2018 itibariyle aşamalı olarak; Kamu kurumlarında, terminallerde (havaalanı, otogar, tren garı vb.), eğitim kurumlarında (üniversite, okul vb.), alışveriş merkezlerinde, hastanelerde, eğlen-dinlen tesislerinde (otel, restoran vb), büyük iş yerlerinde uygulanması ve 2023 yılında tüm Türkiye'de uygulamaya geçilmesi Bakanlığımızca hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.

“GEÇİCİ DEPOLAMA ALANI OLUŞTURULDU”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Semanur Güneş; Sıfır atık projesi ile izlenecek yol haritası konusunda açıklamada bulundu. Müdürlük olarak personele eğitimler verildiğine dikkat çeken Güneş; “Her kurum kendi atığının türüne göre tespit yapacak. Ona göre uygun ekipmanları yeterli sayıda personel sayısı da dikkate alınarak koridorlarına yerleştirecek. Biz müdürlüğümüzde çıkan atık türlerini tespit ettik. Dört bölmeli cam, plastik, kağıt ve metal atıklar olmak üzere biriktirme ekipmanı yerleştirdik. Uyarıcı levhalarımız da var personeli bilgilendirme açısından. Birde iki bölmeli ekipmanımız mevcut. Organik atıklar ve geri dönüşen evsel atıklar şeklinde. Geçici depolama alanı oluşturduk Buradaki atıklar dolunca görevliler oraya koyulacak. Orası da dolunca onları gerekli yerlere geri kazanım için teslim edilecek. Sıfır atık projesi ile ilgili bakanlığımız tarafından hazırlanan broşürleri il müdürlüğümüz olarak çoğalttık ve verdiğimiz eğitimlerde bunları dağıtacağız. Bilgilendirme ve farkındalık oluşturmak için ayrıca afişler bastırdık. Birde atık pil toplamak için ekipmanımız var. Çünkü atık piller doğaya çok büyük zararı olan maddeler.” açıklamasında bulundu.

 

 

Editör: TE Bilisim