Bolu Ticaret İl Müdürlüğünce “Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği” hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi. Bolu Ticaret İl Müdürü Erzin Terzi; “Yönetmelik 5 Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Bilgi sisteminin kurulması ve müracaatların alınması noktasında 3aylık bir geçiş aşaması vardı. 3 aylık geçiş süresi doldu” dedi.

Haber: Aslı Akış

Bolu Elektrik ve İnşaat Sanatkârları Esnaf Odasında düzenlenen toplantıya, Bolu Ticaret İl Müdürü Erzin Terzi, Ticaret İl Müdürlüğü çalışanları, emlak danışmanları, emlakçılık sektöründe faaliyette bulunan tacirler katıldı.

Bolu Ticaret İl Müdürü Erzin Terzi emlakçılara 5 Haziran 2018 tarih ve 30442 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğinin amacı, yetki belgesi verilmesi,  faaliyetlere ilişkin yükümlülükler, denetim ve cezalar anlatıldı.

Yönetmelikte taşınmazla ilgili danışmanlık hizmeti veren gerçek veya tüzel kişilerle esnaf ve sanatkârların mesleki faaliyetleri, bunlara yetki belgesi verilmesi, taşınmaz ticaretiyle iştigal eden işletmelerde aranan şartların belirlendiğini kaydeden Terzi; “Yönetmelik 5 Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Bilgi sisteminin kurulması ve müracaatların alınması noktasında 3aylık bir geçiş aşaması vardı. 3 aylık geçiş süresi doldu” diye konuştu.

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin amaçlarından bahseden Erzin Terzi; “ Bu yönetmelik ile sektörün yasal alt yapıya kavuşturulması sağlandı. Herhangi bir düzenleme söz konusu değildi. Taşınmaz ticaretinin güvenli bir ortamda yapılması sağlanmış oldu bu yönetmelik ile. Sektörde haksız rekabetin önlenmesi, kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçilmesi, Emlak sektöründe faaliyette bulunan mesleğe itibar kazandırılması ve meslek mensuplarına duyulan güvenin arttırılması amaçlandı. Nitelikli insan kaynağının yaratılması bir diğer amaçtı. En önemlisi de tüketici memnuniyetinin artırılmasıydı. Bu yönetmelik ile bu sektörde çalışan esnaflarımız yetki belgesi olmadan faaliyetlerine devam edemeyecek. Yönetmeliğim kapsamı ve içeriğine girdiğimiz zaman tapu kütüğüne kayıtlı olsun ya da olmasın taşınmaz alım satım ve kiralanması bu yönetmeliğin kapsamı içerisinde. Tapu işlemlerine aracılık eden taşınmaz ile ilgili danışmanlık ve yönetim hizmeti veren gerçek ve tüzel kişi tacir ve esnafların mesleki faaliyetleri bu yönetmeliğin kapsamı içerisinde yer aldı. Ayrıca yönetmelik 4 bölümden oluşuyor. Birinci bölümde amaç, kapsam, dayanak, ikinci bölümde yetki, yeterlilik bilgi sistemi, üçüncü bölümde faaliyetlere ilişkin yükümlülükler, dördüncü bölümde de denetim ve cezalar yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim