Türk Metal Sendikası, 117 bin işçiyi ilgilendiren MESS görüşmeleri için teklifini hazırladı. Buna göre Türk Metal’in sözleşmenin ilk 6 ayı için talep ettiği ücret artış oranı yüzde 38,28’e ulaşıyor. Türk Metal Sendikası Bolu Şubesi üye iş yerlerinde üyelerine teklifin ayrıntılarını içeren bülten dağıtarak bilgilendiriyor.

İLK ALTI AY

Türk Metal Sen Genel Başkanı Pevrul Kavrak tarafından sendikanın MESS görüşmelerindeki talepleri açıklandı. 117 bin işçiyi ilgilendiren teklif taslağına göre sendika ilk 6 ay için yüzde 38 oranında zam istiyor.

“STARTI VERDİK”

Türk Metal Sen Genel Başkanı Pevrul Kavrak, şu ifadelere yer verdi. “Ülkemizin en büyük toplu sözleşmesinde zorlu süreç başlıyor. Türk Metal Sendikası metal işkolunda 117 bin işçi adına imzalanacak toplu sözleşme görüşmeleri için start veriyoruz. Bilindiği üzere 2017 dönemi MESS grup toplu iş sözleşme taslak hazırlıkları, yetkili olduğumuz işyerlerindeki üyelerimizin, sendikamızca hazırlanan toplu sözleşme beklenti anketlerine yansıttıkları görüşler çerçevesinde başlatılmıştır.

ZAM ORANLARI

Hep beraber oluşturduğumuz taslağa göre üç aşamalı bir zam paketi içermektedir. Birinci aşamada, “çekme” uygulamasıyla işçilerin ücretlerinde iyileştirme talep ediliyor. Toplamda % 6,69 zam talebi anlamına gelen çekme uygulamasıyla ücret adaletsizliklerini gidermek amaçlanmaktadır. Yapılan iyileştirmelerden sonra sendika üyesi tüm işçilerin ücretlerine ilk altı ay için seyyanen 1 Lira 75 Kuruş (1,75 TL) zam talep edilmektedir. Çekme ve seyyanen zam uygulamalarının ardından işçilerin ücretlerine her kıdem yılı için 15 Kuruş (0,15 TL) “kıdem zammı” talep edilmektedir. Böylece birinci altı ay için talep edilen ücret artış oranı % 38,28’e ulaşıyor. İkinci, üçüncü ve dördüncü aylarda ise enflasyon + 2 oranında zam talep ediyoruz.

YENİ TALEPLER

Sosyal yardımlarda yüzde 40 oranında artış, bayram çalışma mesaisi yüzde 200, Kurban Bayramı parasında yüzde 60 artış, tamamlayıcı sağlık sigortası, banka promosyonları, kayınvalide ve kayınpeder ölüm izinleri, 30 günlük kıdem hakkının korunması, iş sürelerinin denetim hakkı, hafta tatilinin Pazar günü sayılması, postabaşılık tazminatında yüzde 15 artık, bakım ve teknik operatör tazminatında yüzde 10 artış ise yeni taleplerimiz olacaktır.”

 

Editör: TE Bilisim