(HABER MERKEZİ)- Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) yeni yasama dönemi başlıyor. TBMM’den, cumhuriyetin 100. yılının da yaşanacağı yeni yasama yılında çok sayıda toplumsal soruna çözüm bekleniyor. Gündemin ilk sıralarını meşgul eden iki madde var, torba teklifi ve sivil anayasa.

TBMM Genel Kurulu, 28. Dönem 2. Yasama Yılı için yarın Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında toplanacak.

Türkiye yerel seçim heyecanının gölgesinde yeni yasama yılını açacak. 31 Mart Pazar günü yapılacak olan yerel seçimlerin seçim sürecine kadar meclis çalışmalarına devam edecek. 28. Dönem 2. Yasama Yılı'nın başlaması dolayısıyla ilk olarak Meclis Atatürk Anıtı'na çelenk konulacak, saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı okunacak. Anıttaki törenin ardından Meclis Genel Kurulu saat 14.00'te açılacak.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, birleşimi açmasının ardından sunuş konuşması yapacak. Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Genel Kurula takdim edecek, ardından İstiklal Marşı okunacak. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Genel Kuruluna hitap edecek.

Meclis başkanlarının yasama yılı açılışı dolayısıyla geleneksel olarak verdiği akşam resepsiyonu düzenlenecek. Kurtulmuş'un ev sahipliğinde TBMM Tören Salonundaki resepsiyon, saat 19.30'da gerçekleştirilecek.

Yasama yılının açılışında devlet protokolü ile davetiye gönderilen izleyiciler dışında TBMM'ye ziyaretçi kabul edilmeyecek.

Genel Kurul, yeni yasama döneminin ilk mesaisini 3 Ekim Salı günü yapacak. Meclis Genel Kurulu'nun öncelikli gündeminde, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üye seçimi, uluslararası sözleşmeler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak ve Suriye, Lübnan, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki görev sürelerine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkerelerinin bulunması planlanıyor.

Salı ve çarşamba günü Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleşecek.

TORBA TEKLİFİN İÇİNDE NELER OLACAK?

Bakanlıklar torba teklifi için hazırlıklarını tamamladı. Bu torba teklifin içinde birbirinden bağımsız birçok konuda değişiklik gösteren yasa teklifleri var. Teklifin emekli maaşlarını, zamları ve günübirlik kiralamaları içermesi bekleniyor.

SİVİL ANAYASA NEDİR ? ÇALIŞMALARDAN BEKLENTİ NE?

Türkiye şu an halihazırda 1982 Anayasasını kullanmaktadır. Bu Anayasa 1980 darbesinin bir ürünü olduğundan dolayı sivil anayasa terimine uymamaktadır. AK Parti sivil anayasa çalışmaları için düğmeye bastı. 12 Eylül'de düzenlenen 1982 Yerine 2023 Anayasası Sempozyumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye daha iyi bir anayasayı ziyadesiyle hak ediyor" demişti ve sivil anayasa isteğini yinelemişti.

AK Parti yeni anayasa için bir komisyon kuracak. Bu komisyonda, yeni anayasa çalışmalarında uygulanacak yol haritası ve takvime ilişkin esaslar ele alınacak. Komisyonun muhalefet partileri ile görüşme yapması beklenmekte.

Editör: Oğuzhan EKE