Gazetemiz Köşe Yazarlarından Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Kemal Bilsel Sarısözen, Türkiye Yardımseverler Derneği Bolu Şube Başkanı Beysun Türkmen’le bir söyleşi gerçekleştirdi. Sarısözen'in sorularını cevaplayan Türkmen, dernek faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Sarısözen’in Beysun Türkmen’le gerçekleştirdiği söyleşi şöyle:

Soru: Derneğinizin kuruluşu, hizmet şeması ve genel hizmetler çerçevesindeki çalışmalarınız nelerdir?

Cevap: Derneğimiz 19 Şubat 1928 yılında, yoksul kadına yardım cemiyeti adıyla, kurulan bir dernektir. 28.1.1938’de büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği doğrultusunda, yardımseverler derneği olarak değiştirilmiş ve bakanlar kurulunun 22.6.1940 ve 2/13.760 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernekler arasına alınmıştır. Yine, bakanlar kurulunun 4.8.1975 gün ve 7/10.400 sayılı kararıyla derneğin adına, Türkiye ibaresi de eklenmiştir. Gönüllülük esasına göre çalışan derneğimiz 1960’lı yıllarda, Bolu Şubesi olarak açılmıştır. 133 şube ve 1 genel merkez olarak eğitime önem vermiş, imkanları kısıtlı (anne ve babası olmayan ) üniversite gençlerine, tahsil sıralarında destek olmak üzere, bundan böyle Atatürk Eğitim Bursları olarak vermiştir.

Soru: Derneğinizin yönetiminde sevk ve idare işleri nasıl görevlendirilmiştir?

Cevap: Derneğimizin yani Bolu şubemizin yönetim kurulu 1 başkan ve 8 yönetim kurulu üyesinden oluşmaktadır. Ekim ve haziran ayları arasındaki 9 aylık faaliyeti gösterir ve haftada sadece 1 gün yani çarşamba günü toplanılır. Derneğimiz sadece eğitime verdiği destekle kalmayıp ihtiyaç sahibi yoksulunda onurunu kırmadan, yardım elini uzatır.

Soru: Son 2 yıllık faaliyetlerinizden örnekler verebilir misiniz?

Cevap: 2018 yılı 7.200 TL, 2019 yılı (6 aylık) 19.721 TL, İlkokul öğrencilerine, bayramlarda ve kışın giyecekleri mont ve bot alımlarında, acil halk yardımı 2018’de 6.525 TL, 2019’da 10.366 TL bunlar ihtiyaç sahiplerine verilen nakit yardım faaliyetlerimizdendir. Acil öğrenci Atatürk Eğitimi Bursu ise 1918’de 36.000 TL, 2019’da 30.750 TL. (karşılıksız olarak verilmiştir.)

Soru: Derneğinize yapılan yardımlar ve hayırseverler için neler söyleyebilirsiniz?

Cevap: Yaptığımız ve yapacağımız yardımlar, her yıl biraz daha fazlasıyla devam etmektedir. Bunda en büyük amil, derneğimizin etkin, açık ve şeffaf olmasındaki alanıdır. Bize bu yardımları yapmamızda destek olan tüm hayırseverlerimize, pek tabii çok saygın ve hamiyetperver üyelerimize, öte yandan özveriyle çalışan yönetim kurulu sayın üyelerine de teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunmak istiyorum.

Soru: Derneğinize yapılan yardımları özetlemek istersek, bunları kaç grupta toplayabilirsiniz?

Cevap: Bu sorunuza şöyle cevap vermek istiyorum, maddeleştirip özetlersek:

1)  Üye aidatları

2)  Gelir getiren sosyal faaliyetler(çay, yemek, toplantı gelirleri gibi)

3)  Bağışlar

Bu arada, zaman ve mekana bağlı kalarak genel merkezimizce, Makedonya Üsküp şehrinde yapılacak olan, Atatürk heykeli projesine 1000 TL katkıda bulunulmuştur. Meram İlkokulu kütüphanesinin yapımına, 5000 TL ile destek verilmiştir. İlköğretim çocuklarına, kışlık kaban ve bayramlarda ayakkabılar ve giysiler takdim edilmiştir.

Soru: Bu arada, aldığınız ödüller var mıdır?

Cevap: Vardır. Örneğin, Türk Kara Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı, Kızılay, Bolu Atatürk İlköğretim Okulu, Meram İlköğretim Okulu gibi.

Soru: Konumuzla ilgili son sözünüzü alabilir miyim?

Cevap: Ben, bu derneğin başkanlığını, Beysun Türkmen olarak 1994 yılından itibaren, bu zamana kadar yapıyorum. Yani toplam 17 yıldır elimden geldiği kadar hakkımıza, hukukumuza ve dernek anlayışımıza sahip kalarak, yönetim kurulu olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Derneğimizi ve bizleri kabul buyurduğunuz için derneğin ve yönetim kurulu üyeleri adına teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunarım.

Editör: TE Bilisim