Bolu Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Ok, 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Ok, mesajında, “Her bireyin güvenli, besleyici ve yeterli besin maddelerine erişimi temel insanı bir hak olarak görülmelidir. Tükettiğimiz tüm gıdaların üretim, işleme, hazırlanma aşamalarının yani çiftlikten sofraya, kovandan sofraya gibi yaklaşımların her aşaması için güvenliğinin sağlanması hususunda daha çok emek verilmesinin gerekliliği net bir biçimde ortaya konulmaktadır” dedi.

 2018 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından alınan karar ile 7 Haziran 2019 gününü Dünya Gıda Güvenliği Günü olarak ilan edilmiştir. Bolu Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Ok, Dünya Gıda Güvenliği Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

“HER YIL 600 MİLYON KİŞİDE GIDA ZEHİRLENMESİ VAKASI YAŞANMAKTADIR”

Bolu Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Ok, mesajında şu ifadeler  yer verdi: “Gıda Güvenliği kapsamında her bireyin güvenli, besleyici ve yeterli besin maddelerine erişimi temel insanı bir hak olarak görülmelidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre her yıl kimyasallar ve toksinler ile bakteri, virüs, parazit gibi hastalık etkenleri ile kirlenmiş (kontamine) gıdaların tüketilmesi sonucunda her yıl 600 milyon kişide gıda zehirlenmesi vakası yaşanmaktadır.

“GIDA GÜVENLİĞİNE DUYULAN İHTİYAÇ TOPLU GIDA ZEHİRLENMENLERİNDEN SONRA ANLAŞILMAKTADIR”

Maalesef, gıda güvenliğine duyulan ihtiyaç ancak toplu gıda zehirlenmesi vakaları gibi durumların ortaya çıkmasından sonra önemi anlaşılabilmektedir. Uluslararası düzeyde kutlanan “Dünya Gıda Güvenliği Günü” kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler ile tükettiğimiz tüm gıdaların üretim, işleme, hazırlanma aşamalarının yani çiftlikten sofraya, kovandan sofraya gibi yaklaşımların her aşaması için güvenliğinin sağlanması hususunda daha çok emek verilmesinin gerekliliği net bir biçimde ortaya konulmaktadır. Gıda zincirinde yer alan tüm kişi ve kuruluşların güvenli gıda temini konusunda sorumluluğu bulunmaktadır.

“GIDA GÜVENLİĞİ HERKESİN VİCDANİ YÜKÜMLÜĞÜ İLE YÜRÜTÜLMELİDİR”

Tek Sağlık kavramı çerçevesinden bakış ile hem bireysel hem de toplum seviyesinde sağlık, beslenmeye sıkı bir ilişki içindedir. Gıda güvenliği disiplinler arası bir çalışma olup, tüm herkesin vicdani yükümlüğü ile yürütülmelidir. Güvenli gıda arzında en büyük etkenin, hayvan sağlığı ile hayvansal üretimin sağlıklı çevresel şartlarda yapılması olduğu görülmektedir. Yani olumsuz bir durumun kaynağında yok edilmesi ile işler başlanmalıdır. Bu noktada çeşitli zoonoz kaynakların toplum sağlığı üzerine olası etkilerini önlemek için emek harcayan, sağlıklı hayvan, sağlıklı çevre, sağlıklı gıda olgusunun sahibi veteriner hekimlerin hizmetleri büyük önem taşır. Son günlerde yaşanan tüm olayların neticesinde veteriner hekimsiz sağlık olmaz diyerek herkesin güvenli gıdaya ulaşabilmesi temennisiyle sözlerimize son veriyoruz.”

Editör: TE Bilisim