Kıbrıs Barış Harekâtı’nda görev yapan ve girişimiyle Kıbrıs Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın Bolu’ya heykelinin dikilmesine önemli katkılarıyla destek veren TESUD Bolu Şube Başkanı, Kıbrıs Gazisi Emekli Kıdemli Binbaşı Ahmet Şerafettin Yamaner’e, Kıbrıs’ta övgü dolu bir köşe yazısı yazıldı.

Haber: Burhan Yeşiltaş

PROF. DR. Oğuz Karakartal, Kıbrıs Gazetesi’nde eski Cumhurbaşkanın Rauf Denktaş’ın heykelini Bolu’ya dikilmesini sağlayan Şerafettin Yamaner’i köşesine taşıdı. Yamaner’den övgü dolu sözlerle bahseden Karakartal, Yamaner’i “kahraman” olarak nitelendirdi.

Karakartal yazısında şu ifadeleri kullandı:

Milletler tarihleri boyunca yetiştirdikleri büyük devlet adamları, kahramanlar, büyük bilim insanlar ve sanatkȃrları sayesinde ulusal birliklerini korur, kuşaktan kuşağa aktarırlar. Tarihlerindeki büyük isimler ulus bireylerine moral verir, teşkil eder. Hatta kimi uluslar da bir ulus olabilmek için kahramanlar yaratırlar. İsviçre’nin W.Tell’i gibi.  

Bizim tarihimizin bu açıdan zengin olduğu söylenebilir. Ancak bu tip kahramanlar hammadde halinde işlenmeyi, tanıtılmayı beklemektedirler. Bu tanıtma ve işlemenin en kestirme yolu onları ders kitaplarına almak, haklarında filmler çekmek ve sanat eserleri vasıtasıyla onları işlemekten geçer. Tarihi şahsiyetlerin heykellerini bir şehrin görünür yerine dikmek ve bilgilendirmeyle sergilemek de ulusal birlik için gerekli ve geçerli işlerden biridir. İşte Kıbrıs Türk varoluş mücadelesini sürükleyen ve 1983’te bağımsız KKTC’yi kurarak Kıbrıs Türklüğüne kendini güven içinde yaşayacakları bir coğrafya hediye eden kahraman Rauf Raif Denktaş’tır. KKTC’de tarihi olayları ve büyükleri işleyen heykeller genelde sayıca azdır ve tek tiptir. Hatta bu konuda gecikme ve eksiklik söz konusudur. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı kararını alan dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in heykeli Lefkoşa’ya yıllar sonra dikilmiş, Kıbrıs davasını Türkiye’nin gündemine oturtan ve bugünlere ulaşmanın temelini atan Celal Bayar, Adnan Menderes ve Fatin Rüştü Zorlu’nun heykellerini adaya konamamıştır. Merhum Rauf Denktaş’ın Anıtmezarının geç bitişi ve sorunları, yapılan heykelinin kendisine ne kadar benzeyip benzemediği konuları hakikat payları taşıdığı için de ulusal birlik açısından eksiklik doğurmaktadır.  Kahramanlar sadece savaş zamanı değil, barış zamanı da ortaya çıkabilirler. İşte 1974 Kıbrıs Barış Harekatı esnasındaki kahramanlığını, günümüzde barış zamanında yaşadığı Bolu’ya Rauf Raif Denktaş’ın heykelini yaptırtarak diktirten kahramanın adı Ahmet Şerafettin Yamaner komutanımızdır.  A.Şerafettin Yamaner Kuleli Askeri Lisesi, Kara Harb Okulu ve Tuzla Piyade Okulu’nu bitirmiş, 1973-1975 ve 1985-1987 yılları arasında Kıbrıs’ta askerlik yapmıştır. Emeklilik sonrası Vakıf, dernek e Sivil Toplum Kuruluşları’nda yönetici olarak görev alır. Bolu’da liselerde Kıbrıs konulu konferanslarda verdiği gibi “1974 Öncesi ve Sonrası Kıbrıs” adlı yapıtını yakın zamanda bastırmıştır. Genç nesle örnek olması ve manevi değerlerimize sahip çıkılması ülküsüne gönülden bağlı olan komutanımız, iki kez görev yaptığı ve kalbinde özel bir yer tutan Kıbrıs Türklüğüne, Kıbrıs Türk Varoluş Mücadelesi’ne ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a sevgisini göstermek için, yaşadığı Bolu kentinde önemli işlere imza atar. Bolu Belediye Meclisi’ndeki girişimleriyle şehirde bir bulvara oybirliğiyle Rauf Raif Denktaş adını verdirmiştir. Bununla da yetinmeyen Ahmet Şerafettin komutan maddi ve manevi imkanlarını seferbere geçirerek Bolu şehrinde merkezi bir yere Bolu Belediye Meclis kararıyla Rauf Raif Denktaş Heykeli yaptırıp diktirmiştir. Heykel dört metre yüksekliğinde bronz ve 1000 kilo ağırlığındadır. Merhum Rauf Denktaş’a da çok benzemektedir. Heykelin açılışını KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Denktaş ailesiyle ilgililerin katımıyla gerçekleşmiştir. Yamaner Binbaşımıza hem kendi adıma hem de Kıbrıs Türkleri namına candan tebrik, teşekkür ve minnet duygularımızı iletirim.

1000

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ