2020 Mart’tan itibaren hayatımızın her alanına etki eden koronavirüs, gayrimenkul sektörünü de şekillendirdi. Pandemi sürecinin yeni normal hayata geçiş yapmasıyla birlikte tüm sektörler kaldığı yerden devam etmeye başladı. En çok etkilenen sektörlerden biri olan gayrimenkul sektörü de hem sürecin normale dönmeye başlaması hem de konut faiz oranlarının düşmesiyle birlikte yeniden canlandı. Ancak gayrimenkul sektörü bu kez de önlenemez artan fiyatlarla başa çıkmak zorunda kalıyor.

Haber: Servet Gökçek

Emlak sektörünün nabzını tutmak ve sektörün virüsten nasıl etkilendiğini anlamak için, SurYap İnşaat sahibi ve aynı zamanda İyi Parti Belediye Meclis Üyesi Suat Orhan, sektör ile ilgili bilgiler verdi. Suat Orhan, ekonominin düzene girmediği sürece büyümenin mümkün olmadığını belirterek insanların güven duyması gerektiğini söyledi.

“YENİ İNŞAAT PROJELERİNİN EKONOMİYE KATKISI OLDU”

2020’de inşaat sektöründe gerçekleşen değişimleri değerlendiren Orhan, “2020 yılı hepimiz için çok kötü bir yıl oldu. Hem pandeminin getirdiği ekonomik daralmalar, hem de ekonomideki dalgalar kötü bir etki yarattı. Güvensizlik hissettirdi. Güvensizliğin hissettirmesinde ekonomide dalgalanmaların ve puslu bir havanın olması ticarete de yansımış oldu. Geçtiğimiz aylarda konutlarda ki faiz oranlarının düşmesi, inşaat sektöründeki birikmiş stokların azalmasına sebep oldu. Tabi bunun istikrarlı olması gereklidir. Önemli olan bunların kısa sürelerde değil, sürekliliğe arz etmesidir. Bolu’da inşaat sektöründen bahsetmiş olursak eğer, Bolu’daki stoklar şuan az seviyededir. Yeni inşaat projelerinin de ekonomiye katkısı oldu. Devam eden inşaatlarımız var. Çarkların devam etmesi aynı zamanda da bu sektörde çalışan kişilerinde ekmek kazanmasına vesile olmalıdır. Bununla birlikte de faiz oranlarının yükselmesinden dolayı ve inşaat maliyetlerinin yükselmesinden dolayı firmalar bu konuda tereddüt çekmektedir. İnşaatlarını bitirdikten sonra hangi maliyette fiyatlara satabilmeleri, bugünün maliyetiyle 20 ay sonra bitirdikleri inşaatların hangi fiyata satabilecekleri, inşaat sektöründe ciddi konuda şüphe uyandırıyor. Bunlar ekonominin dalgalanması ve iç piyasadaki durumu olumsuz etkiliyor. Pandemi döneminde farklı sektörlerde zor durumlar geçiriyor. Bu süreçte ekonomide yükselmelerin ve stabil gitmemesinin de etkeni var” şeklinde konuştu.

“YAŞAM BİTMEDİĞİ SÜRECE İNŞAAT SEKTÖRÜ BİTMEZ”

Piyasanın önünün açılması gerektiğinin de altını çizen Suat Orhan; “2021 yılında öncelikli olarak ekonominin düzene girmesi gerekiyor. Ekonomi düzene girmediği sürece büyüme mümkün olmaz. Çünkü insanların güven duyması gerekiyor. Şuanda ticarete güven duyulmuyor. İnsanlar paralarını yabancı dövizde ve sanal paralarda kazanmaya odaklanmışlar. Bunun iç piyasaya dönüştürülmesi, gayrimenkule dönüştürülmesi gerekiyor. Yabancı dövizlerdeki kazanılan paradan gayrimenkulle kazanılan paraların daha yüksek olması gerekmektedir. Bu piyasanın da önünün açılması ve diğer piyasalarında önünün açılması gerekmektedir. 2021 yılındaki belirsizlik gayrimenkul ya da diğer sektörleri de etkileyecektir. İnşaat sektörü lokomotiftir. Yaşam bitmediği sürece inşaat sektörü bitmez. İnşaat sektörü hepsi birbirine bağlıdır. İnşaat yapmakla bitmiyor. Malzeme fiyatlarının yüksek olması, vatandaşlara maliyetlerin yükselmesidir. Maliyet yükseldikçe satışta zorlaşmaktadır. Malzeme fiyatlarının makul fiyatlara düşürülmesi vatandaşlarımıza satışının daha kolay hale gelmesi gerekmektedir. Bu yüklerin vatandaşlarıma bindirilmemesi gerekmektedir. Zaten zor ev veya araba sahip oluyorlar. 2021 yılında da bu sistemin tıkanmasına da neden olabiliyor” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim