(AA)-Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü'nce geliştirilen ve mobil cihazlarda kullanıma sunulan yerli ve milli 'Çığ Mobil' uygulaması ile potansiyel çığ tehlikesi olan ve aralarında Bolunun da yer aldığı 43 ilde, çığ afetiyle oluşabilecek can ve mal kayıplarının önüne geçilecek.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çığ tehlikesine karşı yeni bir adımını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü'nce geliştirilen ve mobil cihazlarda kullanıma sunulan 'Çığ Mobil' uygulaması hayata geçirildi.

Uygulama ile Türkiye'de çığ riski olan 43 ilin potansiyel çığ başlama bölgeleri harita üzerinde kırmızı renkte görülebiliyor ve bu alanlarla temas edildiğinde sesli uyarı alınarak güvenli rota çizilebiliyor.

TEHLİKEYE KARŞI UYARIYOR

'Çığ Mobil' uygulamasının, çığ başlama bölgelerini görsel olarak tanımlayabilme ve kullanıcıları tehlikeli alanlara girdiklerinde uyarabilme özelliği de bulunuyor. 'Çığ Mobil' uygulamasının, en çok askeri operasyonlarda güvenlik kuvvetlerinin ihtiyacını karşılaması ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri, dağcılar, kayakçılar ve kırsalda yaşayan vatandaşlar için de önemli katkılar sağlaması hedefleniyor.

RİSK BARINDIRMAYAN ROTALAR ÖNERİYOR

Uygulama ile Bolu ve 42 ilde potansiyel çığ tehlikesine karşı bölgedeki vatandaşlar uyarılarak, onlara risk taşımayan farklı rotalar öneriliyor.

"CAN VE MAL KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇECEĞİZ"

Bakan Özhaseki, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, çığ alanlarını harita üzerinde gösteren ve bu alanlara girilmesi halinde sesli uyarı vererek güvenli bir rota çizen uygulamayı, vatandaşların hizmetine sunduklarını vurgulayarak, "Potansiyel çığ tehlikesi olan 43 ilimizde, uygulamamız sayesinde çığ afetiyle oluşabilecek can ve mal kayıplarının önüne geçeceğiz." ifadesini kullandı.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Nurettin Taş da mobil uygulamanın özelliklerine ilişkin bilgi vererek, uygulamayla kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşların potansiyel çığ afetlerine karşı tedbirli hareket edebileceğini dile getirdi.

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ