Kıbrıscık Belediye Başkanı Emin Tekemen, Kıbrıscık’taki maden çalışmalarındaki son durumu anlatarak, “Elimiz kolumuz bağlı, bir şey yapamıyoruz. Kıbrıscık’ı felaket bekliyor. Birlik ve beraberlik içinde olmak zorundayız” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu’nun Kıbrıscık ilçesinde belirlenen 240 hektarlık alan maden arama ruhsatıyla 11 Ocak 2023'te ihale edilecek. Farklı maden çalışmalarının da sürdüğü ilçeye ilişkin konuşan Kıbrsıcık Belediye Başkanı Emin Tekemen, son durumu anlattı.

“ORMANIN ÜST YÜZEYİ TAMAMEN ALINIYOR”

Orman arazilerinin tahrip edildiğini ifade eden Başkan Tekemen, “Kızık’ta kalsedon taşıyla başlayan ruhsatlama işlemi, Kızık’ın hemen yanı başında kil ocağı diye başlamış durumda. Alanı gezmeye gittik, gördüğüm şey hayret verici. Ormanın üst yüzeyi tamamen alınıyor. Ağaçlar alındığı gibi toprak da belli bir mesafeden alındıktan sonra kil ocağı başlamış durumda. Eskişehir’e taşınıyor” dedi.

“GÖRDÜĞÜMÜZ DAHA ÇOK FELAKET”

Kızık’ta başlayan durumun bölgeye yayılacağını belirten Tekemen, “Bir felaketle karşı karşıyayız. Birlik ve beraberlik içinde olmak, kendimizi ortaya koymaz zorundayız. Bunu yapmazsak bugün Kızık’ta başlayan olay yarın başka yerlere de sıçrayacak. Çünkü haritalarda gördüğümüz alan 12’sinde ihaleye çıkacak ama bu değil... Gördüğümüz daha çok felaket” ifadelerini kullandı.

“BERABERLİK İÇİNDE OLMAK ZORUNDAYIZ”

Birlik ve beraberlik içinde olunması gerektiğini belirten Tekemen, “Kıbrıscık’ı felaket bekliyor. Birlik ve beraberlik içinde olmak zorundayız. Başlayan bölgelerde tepkinin ortaya konulması lazım ama bugüne kadar Kızık köyünde ne tepkiyle karşılaştık ne de ses çıkıyor arkadaşlar. Hayvancılığın en yoğun olduğu bölge Kızık… Üst doku tamamen arındırılıyor, nerede otlayacak bu hayvanlar. Yarın başka köylere de sıçrayacak. Bu iş Köroğlu bölgesinde, Kökez yaylasına kadar uzanıyor” diye konuştu.

“YASAL HİÇBİR YÖNÜ KALMADI”

Tekemen, kurum görüşü sorulmadığını da aktararak, “Daha önce Devlet kurum görüşleri soruyordu. Fakat bu da kaldırıldı. Yasal hiçbir yönü kalmadı. Yukarıdan birileri veriyor, bölgeye gelinip bu işler başlıyor. Elimiz kolumuz bağlı, bir şey yapamıyoruz. Birlik beraberlik gerekiyor. Bu işleri birlikte yürütmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim