Özel Çağsu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Filiz Ardıç, Gebelik takibinin ilerleyişi, anne adaylarının dikkat etmesi gerekenler ve hangi tahlillerin yapılması gerektiği konusunda bilgiler verdi.

Haber: Aslı Akış

Gebelik takibi anne ve bebek için çok önemli bir süreç. Bu yüzden mutlaka gebelik düşünen çiftlerin gebelik öncesinde kadın doğum uzmanına görünmesi ve gerekli kontrolleri yaptırması gerekir. Gebelik takibi süresince kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı izlenir, beslenme ve aktivite önerileri sağlanır, doğum ve doğum sırasında neler bekleyeceğiniz açıklanır ve bebeğin bakımı ve beslenmesi konusunda bilgilendirilirsiniz.

Her gebenin gebelik süresince bir sağlık kurumu tarafından izlenmesinin öneminden bahseden Op. Dr. Filiz Ardıç; “Gebeliğin ilk 14. Haftasında Anne adayının iletişim bilgileri, kişisel bilgileri, soy geçmiş, mevcut gebelik, önceki gebelikleri ve ek hastalık durumları sorgulanır. Tam kan, idrar tahlili, açlık kan şekeri, TSH, Kan grubu, TORCH paneli istenir. 11-14 gebelik haftasında tarama testi yapılır” dedi.

Tarama testleri hakkında da bilgilendiren Dr. Ardıç; “2’li tarama testi, Kromozom anomalileri hakkında bilgi veren testtir. 11-14. Hafta gebelik haftasında yapılır. Bebeğin baş-popo mesafesi ve bebeğin ense kalınlığı ölçümü ve burun kemiği değerlendirilmesi ile yapılır. Trizomi 21, Trizomi 1, Trizomi 18 ve Nöral Tüp defenkti incelenir. Anneden alınan kan ile yapılır.

ÜÇLÜ TARAMA TESTİ

3’lü tarama testi, Gebeliğin 15-21. Haftalarında yapılır. Yalancı pozitiflik % 5’ tir. Anne kanından yapılır. Ultrasonografi olarak fetal baş çevresi ölçülür ve kaydedilir. Tr 13, 18, 21 ve nöral tüp defekti araştırılır.

DÖRTLÜ TARAMA TESTİ

4’lü tarama testi, üçlü test ile aynı amaçla yapılan, fakat başarısı daha yüksek olan bir testtir. Dörtlü testte Down sendromlu fetüsü tespit etme oranı %80'dir.

Üçlü testte anneden alınan kanda B-hCG ve serbest estriol (uE3), AFP düzeylerine bakılırken dörtlü testte bunlara inhibin-A ölçümü de eklenir.

İlk trimesterde ikili test, kombine test ve NT ölçümlerini yaptırmayan anne adayları için önerilebilecek en iyi test dörtlü testtir.

Serbest fetal DNA testi, Anne adayının kanı incelenir. Kanama, iltihap, su kesesinin delinmesi, düşük yapması veya fetal ölüm gibi durumlara sebep olmaz. Doğruluk oranı % 99 üzerindedir. Down sendromu ile birlikte isteğe bağlı onlarca anomali taranabilir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim